-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Fitoterapeutą J.Ruolią prisimenant: onkologo įžvalgos, kaip neleisti vėžiui sugrįžti

Gegužės 11 dieną Anapilin išėjo onkologas, fitoterapeutas Juozas Ruolia, kuriam gegužės 18-ąją būtų sukakę 73-eji. Gydytojas buvo itin vertinamas ir medikų rate, ir visuomenėje. Onkologas kasdien konsultuodavo daugybę žmonių, teikdavo rekomendacijas – kaip gyventi įveikus onkologines ligas. Fitoterapeutas pats sukūrė mitybos strategiją, kurios pacientams, įveikusiems ar besigydantiems vėžį, rekomendavo laikytis penkerius metus.
Juozas Ruolia
Juozas Ruolia / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Onkologas buvo įsitikinęs, kad tai – svarbiausia užduotis siekiant, kad vėžys neatsinaujintų. Gydytojas atrinko ir susistemino fitoterapines žinias, kurios virto konkrečiomis ir pritaikomomis gyvenimo būdo rekomendacijomis.

Stiprinti imunitetą

Vilniaus universiteto Lietuvos onkologijos instituto fitoterapeutas J.Ruolia, jau daugiau kaip ketvirtį amžiaus padedantis po vėžio sveikstantiems pacientams atgauti turėtą sveikatą bei užkirsti kelią ligos sugrįžimui, pabrėžia, kad po radikalios terapijos, po chemoterapijos, spindulinio gydymo privalėsite imuniteto stiprumu rūpintis penkerius metus.

Nepersistenkite ir nepaverskite lašišos kultiniu patiekalu. Daugiau gerųjų ir veikliųjų medžiagų yra skumbrėje ir silkėje nei lašišoje.

„Turit palaikyti gerą kraujodarą, kad užtektų leukocitų, hemoglobino, eritrocitų. Ir jeigu specialesnių preparatų jums nesiūlė gydytojai prieš išvažiuojant iš ligoninės, tuomet nusipirkite turguje bičių duonelės. Jeigu sveriate daugiau kaip 100 kg, tai per dieną reikės suvartoti jos iki 5–6 valgomų šaukštų, jeigu iki 80 kg – pakaks 3–4 šaukštų.

Tai buvusios žiedadulkės, bitės seilėmis apvoliotos; pektininiai apvalkalėliai suardyti, bitė pasiruošė žiemai baltymus. Jūs su bičių duonele gaunate 24 amino rūgštis, tai nuostabi statybinė medžiaga kaulų čiulpams“, – sako J.Ruolia.

Specialistas primena, kad po onkologinių diagnozių reikia aprūpinti organizmą polinesočiosiomis riebalų rūgštimis omega-3, omega-6 ir omega-9.

„Valgykite silkę ir skumbrę. Jeigu kažkas dirba Norvegijoje ir gali iš ten parvežti laukinės lašišos, tuomet puiku. Bet tų lašišų, kuria prekiaujama prekybos centruose – ji yra dažyta, auginama loviuose, – geriau nevalgykite. Nepersistenkite ir nepaverskite lašišos kultiniu patiekalu. Daugiau gerųjų ir veikliųjų medžiagų yra skumbrėje ir silkėje nei lašišoje.

Skumbrę virkite visada piene. To pieno net šuniui ir katei neduokite – išpilkite, nes pienas suriša įvairias toksines medžiagas, kuriomis būna paveiktos jūrinės žuvys“, – sako fitoterapeutas.

Jis primena, kad imuninę sistemą veikia ne tik mūsų vartojamas maistas ar vaistažolės, veikia ir kasdieniai barniai. Pasak J.Ruolios, viena rietenų valanda atjungia imuninę sistemą 6 valandoms. Streso metu gaminasi 14 medžiagų, kurios ardo organizmą. Jis pataria jaučiant pyktį išeiti į lauką pasivaikščioti.

„Dėl imuniteto stiprinimo preparatais sprendimą turi priimti jūsų gydytojas. Labai veiksminga yra rausvažiedė ežiuolė. Pasisodinkite darželiuose, netingėkite. Visas augalas turi imunitetą skatinančių savybių, vartojamas sergant gripu. Į termosą įberkite, verdančiu vandeniu užpilkite ir vartokite. Tinka kaip priešuždegiminė priemonė negyjant žaizdoms. Po radiologinio, chemoterapinio gydymo, sveikstant po ligų, penkerius metus privalu vartoti ežiuolę“, – sako J.Ruolia.

TAIP PAT SKAITYKITE: Prof. Liudvikos Laimos Griciūtės priešvėžinė mityba: ką valgyti ir ko vengti

Detoksikuoti organizmą

Pasak J.Ruolios, viena rietenų valanda atjungia imuninę sistemą 6 valandoms. Streso metu gaminasi 14 medžiagų, kurios ardo organizmą.

Dar viena svarbi J.Ruolios sukurto organizmo priežiūros plano po onkologinio gydymo dalis – detoksikuojanti terapija.

„Jeigu vaikystėje ar jaunystėje sudaužėte termometrą ir nuslėpėte nuo tėvų, nesurinkote išsilaksčiusio gyvsidabrio ir 5 metus gyvenote gyvsidabrio garuose; jeigu močiutė kopūstus barstė chemikalais (vadinamu dustu), gali vystytis vėžys nuo stipraus apsinuodijimo.

Tokiu atveju visuomet prašykite gydytojo, kad paskirtų homeopatinį detoksikacijos rinkinį, kuris metus dvejus valytų organizmą nuo gyvsidabrio, švino, kadmio, molibdeno. Preparatas apvalo ląsteles, toksinai pasišalina su prakaitu, per limfą ir inkstus“, – sako specialistas.

Gydytojai gan dažnai sirgusiems onkologinėmis ligomis uždraudžia eiti į pirtį. J.Ruolia atkreipia dėmesį į Vokietijos Kneippo instituto rekomendacijas.

„Po onkologinės diagnozės reikia išsivalyti paodį, todėl į pirtį užeikite tik vieną kartą. Nebijokite pirčių, eikite į sausą pirtį, pasėdėkite 15–20 min., kai pradėsite prakaituoti, išeikite. Atvėsę nusiprauskite ir daugiau į pirtį negrįžkite.

Jeigu buvo organizme piktybinis navikas, tolimesnis kaitinimasis yra pražūtingas. Pasislėpę navikai ypač mėgsta perkaitimą, gerą kraujotaką. Gerai įkaitus kraujotaka pagreitėja 5–6 kartus“, – aiškina fitoterapeutas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Juozas Ruolia
Luko Balandžio / 15min nuotr./Juozas Ruolia

Jis griežtai prašo liautis kaip saldainius vartoti omeprazolį ir kitus druskos rūgšties sintezę slopinančius preparatus.

Užtikrinkite suvalgyto maisto suvirškinimą. Supūdytas maistas žarnyne ir puvimo produktai baisesni už kancerogenus.

„Druskos rūgštis reikalinga riebaus maisto suvirškinimui. Tegul gydytojai išgydo skrandžio dugno uždegimą, o ne amžinai, iki smerties, skiria omeprazolį ir kitus vaistus. Jūs neutralizuojate druskos rūgštį, bet paliekate pūti riebalus. Jeigu riebalai neapvoliojami druskos rūgštyje, vien tulžies rūgščių maža. Maistas nesuvirškinamas, žarnyne vyksta puvimas. Riebalų puvimo produktai dar baisesni nei mėsos.

Prašykite, kad gydytojai gydytų skrandžio dugno uždegimą. Vaistinėse ir prekybos centruose galima įsigyti lietuviškų mišinių nuo gastrito, pagerkite jų; yra tokia miškinė sidabražolė, jos nuovirą gerkite. Išsigydykite skrandžio dugno uždegimą!”, – akcentuoja J.Ruolia.

TAIP PAT SKAITYKITE: Save išgydžiusios kūno psichoterapeutės Rasos Mažionienės patarimai: kokios emocijos sukelia kokias ligas

Obuoliai, morkos ir juodieji serbentai

Tęsdamas temą apie detoksikaciją, onkologas siūlo prisiminti pektinus. Jų yra keptuose obuoliuose, morkose, kavamale maltose linų sėmenyse. Pektinai idealiai suriša su tulžim išsiskiriančias chemines medžiagas. Nutukusiems žmonėms specialistas pataria vartoti linų sėmenis, jeigu kamuoja nuolatinis alkio jausmas.

Jeigu riebalai neapvoliojami druskos rūgštyje, vien tulžies rūgščių maža. Maistas nesuvirškinamas, žarnyne vyksta puvimas.

„Persirgus krūties vėžiu ir esant aktyviems estrogenų ir progesteronų receptoriams, visada vartokite juoduosius serbentus, nes juose esantys pektinai atliks gerą darbą. Sutrinkite uogas su rudu cukrumi.

Pertraukų metu tarp chemoterapijų nevenkite juodųjų serbentų uogienių. Serbentuose esantys pektinai suriš chemines medžiagas, jos daugiau negrįš į organizmą ir bus pašalintos.

Svarainiai, agrastai, mėlynės – penkerius metus kasdien reikia suvalgyti bent po 10 šių uogų. Ypač svarbu tarp chemoterapijų, tada gali būti ir po 20 uogų. O chemoterapijos metu venkite, leiskite chemijai dirbti savo darbą“, – pataria fitoterapeutas.

Gerinti medžiagų apykaitą

„Jeigu nėra apetito chemoterapijos metu, po chemoterapijos, esat suirzę, nesinori valgyti, nervuoja diedas, žmona, vaikai – paskalaukite burną pelynų arbata. Nedarykite karčios, tokią vidutinišką – paskalaukite ir išspjaukite. Čia prieš valgį. O po valgio turėkite arbatos su kartumynais (puplaiškiu, kiaulpiene, gysločiu, medetka) arba vartokite fermentus (enzimus) po 2–3 tabletes.

Užtikrinkite suvalgyto maisto suvirškinimą. Supūdytas maistas žarnyne ir puvimo produktai baisesni už kancerogenus. Jums tikrai navikas atsinaujins. Jeigu dujas išleidžiate per valandą 2–3 kartus, vadinasi, maistas jūsų žarnyne pūva“, – aiškina J.Ruolia.

Jei kamuoja pilvo pūtimas, gydytojas pataria pavartoti lakto ir bifido bakterijų preparatų, vaistažolių mišinių ar lašų po valgio, kurie gerina virškinimą.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Juozas Ruolia
Luko Balandžio / 15min nuotr./Juozas Ruolia

„Virškinamajame trakte turi būti 20 pagrindinių virškinimo fermentų. Po chemoterapinio gydymo kelerius metus gali būti sutrikusi virškinimo sulčių gamyba.

Moterims visada sakau: viena kitai nepasakokite „o mano pilvas irgi burzgia“, nesididžiuokite, kad leidžiate dujas bažnyčioj ar parduotuvėj 3–4 kartus per valandą. Jumyse pūva maistas, jums garantuotas recidyvas!

Ne veltui Anglijos karalienė kiaulpienių sultis geria. Įsikalkite į galvą – vartokite pelynus. Neturite pinigų enzimams ar vidurių lašams, skalaukite burną pelynu ir išspjaukite“, – kalba J.Ruolia.

Specialistas sako, jog karotenoidai – dar viena medžiaga, kuri turėtų būti kasdieniame onkologine liga sirgusio žmogaus racione.

„Morkas vartokite tik pakepintas pusvalandį riebaluose. Supraskite, įsidėmėkite ir suvokite: karotenoidai tirpsta tik riebaluose. Pramonininkai išreklamavę morkų sultis, o užtenka šaukštelio riebaluose pakeptos morkos per parą, ir jūs karotenoidų tarnystę savo sveikatai užsitikrinote. Bet neimkite šaukštais, o tai vaikščiosite geltoni“, – rėžia fitoterapeutas.

Glostykite gėles

„Apie žmogaus elektromagnetinį lauką buvo žinoma 5000 metų iki mūsų eros, sovietai draudė dėstyti studentams šitą medžiagą, apie tai mažai kas žinojo.

Žmogaus elektromagnetinis laukas sudarytas iš eterinio kūno, intuityvaus, karminio, mentalinio, astralinio. Toks laukas yra aplink kiekvieną augalą. Žmogaus elektromagnetinis laukas dažnai būna nusilpęs, tada žmogus glosto gėlę, ąžuolą pasisodina, glosto medį ir susitvarko savo elektromagnetinį lauką.

Taigi paprastas ir veiksmingas būdas atkurti elektromagnetinio lauko vientisumą, atgauti energiją, gyvybingumą – auginkite gėles ir medžius. Jeigu jūsų vyrui patinka gladiolės, tegul jis jas ir augina. Atkreipkite dėmesį, juk eidami žmonės visuomet paglosto augalus, kurie patinka.

Dovanokite vieni kitiems vazonines gėles, jos nevienadienės, ilgai jus džiugins. O darželiuose auginkite vaistinius augalus, kurie jums dovanos sveikatą. Svarbiausia, netingėkite savimi rūpintis“, – palinki fitoterapeutas Juozas Ruolia.

TAIP PAT SKAITYKITE: Ši japonų praktika pagerins jūsų savijautą, padės įveikti vėžį

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius