-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šviesti vyrus apie nėštumą ir gimdymą pasiryžę Vilius ir Austėja: kai kurie vyrai net neįsivaizduoja, kaip gimsta kūdikis

„Geriausios dulos turi barzdą. Geriausi vyrai ruošiasi gimdymui.“ Tokį prisistatymą pasirinkęs Vilius Ogenskas prieš kurį laiką į savo veiklų sąrašą įtraukė ir naują – vyrų švietimui ir edukavimui apie gimdymą skirtą platformą „Dula su barzda“.
Vyras, žmona ir vaikai
Vyras, žmona ir vaikai (asociatyvinė nuotr.) / Jonathan Borba / Unsplash nuotr.

Svarbiausiu savo tikslu dviejų vaikų tėtis ir gydytojas psichiatras laiko norą, kad gimdymui ir pogimdyminiam laikotarpiui iš anksto pasiruoštų ne tik moterys, bet ir vyrai.

Apie tai jis kalba ne tik socialiniuose tinkluose, bet ir organizuoja paskaitas. Su juo kalbamės apie tai.

Asmeninė nuotr./Vilius ir Austėja Ogenskai
Asmeninė nuotr./Vilius ir Austėja Ogenskai

– Esate gydytojas psichiatras, kurio pagrindinis darbo laukas – psichikos sveikata. Kodėl jūsų gyvenime atsirado papildoma veikla?

– Mano profesinė karjera prasidėjo vyrų skyriuje (Marių sektoriuje Psichiatrijos klinikoje LSMU Kauno ligoninėje – 15min past.). Žinoma, temos buvo kitos – dažniausiai priklausomybės, tačiau iš esmės daugiausia dirbau su vyrais. Tuomet, norėdamas augti, nuėjau į terapines vyrų grupes „Gentys“. Pradžioje buvau dalyvis, vėliau tapau fasilitatoriumi. Kai žmona pastojo, pradėjau galvoti, ką žinau apie moteris – taip atsidūriau „Kalba mamos“ projekte.

Šeimos patirtis (nėštumas, gimdymas, pogimdyminis laikas) paskatino pradėti rengti paskaitas medicinos darbuotojams. Vienoje iš tokių paskaitų kažkas pastebėjo, kad būtų smagu, jeigu panašūs renginiai būtų skirti ir vyrams, kurie laukia kūdikio. Tai buvo mano minčių patvirtinimas, kad to reikia.

Asmeninė nuotr./Vilius ir Austėja Ogenskai
Asmeninė nuotr./Vilius ir Austėja Ogenskai

„Dula su barzda“ esantys įrašai apima labai daug temų – nuo nėštumo iki sekso po gimdymo. Kam skirta jūsų paskyra „Instagrame“: visiems vyrams, tiems, kurie planuoja vaikus ar jau laukiantiems šeimos pagausėjimo?

– Man regis, kad visiems. Nors pats esu medikas, mokiausi ir akušerijos, bet eidamas į savo vaiko gimdymą jaučiausi nepasiruošęs. Tą patį kalbėjo ir mano draugai, sakę, kad daug ko nežino. Pagalvojau, kad kokių žinių mums visiems reikėtų, ir kartu su žmona sugalvojome „Dulą su barzda“. Galima sakyti, kad tai bendras mūsų projektas, šeimos.

Mūsų vakarinės diskusijos, užmigdžius vaikus, tampa temomis instagramo postams. Šiame projekte aš prisiimu medicinio turinio rengimą, mokymų rengimą, tačiau puslapio programavimas ir administravimas, sklaida ir visa kita yra Austėjos, kuri pagal išsilavinimą – teisininkė ir programuotoja, darbas.

– Kokios temos jums atrodo svarbiausios, kitaip tariant, ko labiausiai nežino vyrai?

– Aš noriu paliesti tris, man asmeniškai, svarbiausias temas: nėštumą, nes visi trys trimestrai labai skiriasi. Taip pat patį gimdymo procesą, paaiškinti, kas ten vyksta. Nes tuomet, kai prieš sūnaus gimimą su žmona buvome paskaitoje Kauno krikščioniškuosiuose gimdymo namuose, matėme daug nustebusių vyrų, iki tol nieko nežinojusių apie kūdikio gimimą. Trečia svarbi tema – laikas po gimdymo ir kokia tuo metu galėtų būti vyro rolė, kaip suteikti moteriai palaikymą, taip pat, kokie ženklai rodo, kad žmonai ar partnerei reikia pagalbos.

Asmeninė nuotr./Vilius (nuotraukos viduryje) viename iš „Gentys“ renginių
Asmeninė nuotr./Vilius (nuotraukos viduryje) viename iš „Gentys“ renginių

– Šiuolaikiniai vyrai kur kas labiau nei jų tėvai įsitraukę į tėvystę, šeimos gyvenimą, nebėra tie tėčiai, kurie rūpinasi tik materialine vaiko ir šeimos gerove. Kaip šią situaciją matote jūs?

– Žinoma, dabartiniai vyrai kur kas daugiau būna šeimoje, tačiau žinių jiems dar labai trūksta. Specialiai ieškojau internete, ar yra kursų, paskaitų vyrams, kuriose jie galėtų išgirsti apie mano jau minėtus tris etapus: nėštumą, gimdymą ir laiką po gimdymo. Nėra tokių. Pats esu susidūręs su vyru, kuris manė, kad moteris gimdo ir šlapinasi per tą pačią vietą... Yra tokių vyrų.

Taip pat yra tokių, kurie nenori eiti į gimdymą, nes galvoja, kad tuomet moteris jiems nebebus seksuali. Vis dar pasitaiko ir tokių, kurie mano, kad vaikas iki penkerių metų yra moters reikalas. Tik vėliau, kai jis jau paaugęs, galima „kažką“ su juo veikti. Miestuose dar kažkiek daugiau žinojimo, bet kitur iš esmės situacija prasta.

Aišku, iš dalies dėl to kaltos yra moterys, kurios nenori į tokias temas įtraukti vyrų: „Tu nežinai, tu nelįsk“. Tai čia kita medalio pusė.

Jeigu reikėtų balais įvertinti vyrų pasiruošimą ir žinias apie nėštumą, gimdymą ir pogimdyminį laiką, tai, sakyčiau, kad Lietuvos vyrų žinios siekia vos trejetą.

Esu susidūręs su vyru, kuris manė, kad moteris gimdo ir šlapinasi per tą pačią vietą...

– Taip blogai?

– Labai prastai, tikrai labai.

– Ar tam, kad pokytis įvyktų, užtenka kursų, informacijos „Instagram“?

– Mokymai, aišku, labai svarbus dalykas. Ne ką mažiau svarbu ugdyti vyrų sąmoningumą ir atsakomybę. Siekti, kad jie suprastų, kas vyksta su jo žmona ar partnere, kaip tai veikia jį patį, jų santykius.

Pamažu pokyčiai vyksta ir valstybės mastu: pvz., tėvystės, vaiko priežiūros atostogos skirtos ir vyrams. Žinoma, yra ir nelogiškumų.

Šitoje temoje man svarbu normalizuoti ir mamomis tapusių moterų pasirinkimus. Socialinėje erdvėje pastebiu, kad moterys labai skatinamos siekti karjeros, net ir tapusios mamomis. O jeigu jos yra „tik“ (pabrėžiu būtent žodį „tik“) mamos, ji neva neišsipildys... Kai iš tiesų mama 24 val. per parą ir 7 dienas per savaitę dirba ir atlieka kosminį darbą. Aš matau, kaip mano žmona dirba ir galvoju: „Kodėl už tai tau niekas nemoka?!“ (juokiasi – 15min past.)

Norisi, kad vyrai tai suprastų ir prisidėtų. Galbūt išsiurbtų kambarius ar panešiotų vaiką, o ne tik „parneštų“ atlyginimą į namus ir dingtų.

Asmeninė nuotr./Vilius ir Austėja Ogenskai
Asmeninė nuotr./Vilius ir Austėja Ogenskai

– Rudenį susilaukėte sūnaus. Kas jums pačiam, gimus vaikui, buvo didžiausias iššūkis? Kas labiausiai nustebino?

– Daugiausia nustebino supratimas, kiek mažai asmeninio laiko turi mama ir tėtis. Iš esmės visų mažų vaikų tėvai gyvena panašiu ritmu: darbas, šeima ir miegas. Sau laiko praktiškai nėra. Tai nėra blogai, tačiau vertybės persiverčia. Supranti, kad panešioti vaiką dabar tau svarbiau nei žaisti kompiuterinius žaidimus.

Neslėpsiu, porą savaičių, gimus vaikui, buvo sunkiau. Tačiau tik tol, kol atėjo suvokimas, kad dabar bus kitaip nei anksčiau. Apie tai vyrai nesusimąsto iš anksto. Sąmoningai suprasti, kad tai pasikeis, kad tapęs tėvu žmogus turi pasikeisti, užtrunka.

Kita vertus, svarbu nepamiršti, kad net ir tapus tėvais jūs esate vyras ir žmona. Moteris ir vyras. Dažnai poros vienas kitą ima vadinti „mamyte“ ir „tėveliu“. Aš siūlyčiau to vengti. Gali likti „kačiukas“, „saulytė“, svarbu nepamiršti – jūs esate ir partneriai. Kai kurioms poroms tai būna išbandymas: vyrai kartais skundžiasi: „Po vaiko gimimo žmona į mane nebežiūri kaip į vyrą, tik kaip į vaiko tėvą.“ Čia yra viena iš tų krizinių situacijų, kurios kelia vyrams nerimą. Būna, jog pasąmoningai jaučiamas pavydas vaikui, ypač – jei tai berniukas... Šios temos – irgi svarbios ir turi būti paaiškintos tiek vyrams, tiek moterims.

Daugiau informacijos apie V.Ogensko organizuojamus renginius ir kitos naudingos informacijos rasite interneto svetainėje „Dula su barzda“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius