Dabar populiaru
Sužinokite daugiau
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Vaikų dietologė – apie dažniausias tėvų daromas klaidas

Mama su vaiku
„Fotolia“ nuotr. / Mama su vaiku
Šaltinis: 15min
1
A A

Kad vaikas augtų sveikas, o jo organizmas gautų visas reikiamas medžiagas, tinkama mažylių mityba yra labai svarbi. Dietologai pastebi, kad tėvai Lietuvoje pastaruoju metu skiria vis daugiau dėmesio savo mažamečių vaikų racionui, tačiau taip pat atkreipia dėmesį, kad kartais maitinant vaikus daroma klaidų.

Daugiau 15min Gyvenimas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Apie dažniausiai pasitaikančias klaidas ir kaip jų išvengti pasakoja gydytoja vaikų dietologė Daiva Čižauskaitė.

Atminkite – mitybos vaikai išmoksta iš tėvų

Gydytoja pasakoja, kad visi vaiko mitybos įpročiai susiformuoja pagal tėvus – jei tėvai rečiau vartoja konkrečius maisto produktus, jų nevartos ir vaikas.

„Mažyliai tėvų yra ne tik maitinami, bet ir juos nuolat stebi, tad beaugant mažamečiai tėvelių elgesį pradeda kopijuoti. Jei tėvai valgo mažiau daržovių, tikėtina, kad ne tik jų mažiau duos vaikams, bet ir patys vaikai augdami rečiau galvos apie daržoves kaip apie maisto šaltinį, – sako D.Čižauskaitė. – Tą patį pastebime ir su užkandžiais tarp pagrindinių maitinimų, pavyzdžiui, pusryčių, pietų ir vakarienės – jei tėvai patys užkandžiauja, tikėtina, kad prie užkandžių įpras ir vaikai. Jei valgote sveikus užkandžius (daržoves ar vaisius) tai problemų nekyla – tačiau pastebime, kad užkandžiai vaikams neretai būna saldumynai ar konditeriniai gaminiai, kurie gali vaikams pakenkti“.

Nepamirškite žuvies

Gydytoja pastebi, kad Lietuvos vaikų racione ji neretai pasigenda žuvies: „Paklausti apie maitinimą žuvimi, tėvai sako, kad šalyje nėra kokybiškos žuvies, tačiau iš tiesų geros žuvies pasirinkti Lietuvoje galima. Jei mažametis nėra alergiškas, mitybai tinka ir šamas, ir lydeka, ir dorada ar kitos šalyje populiarios žuvys“.

Receptai
Receptas: Lydeka su morkomis ir alyvuogėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.3 / 3
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Žuvis: 800.00 g (jūrų lydekų filė)
Morkos: 4.00 vnt.
Svogūnai: 2.00 vnt.
Alyvuogės: 1.00 vnt. (indelis juodųjų alyvuogių be kauliukų)
Sviestas: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Žuvies prieskoniai: 1.00 arbat. š.
Sūris: 100.00 g (brandintas)
Čiobreliai: 2.00 vnt. (švieži)
Aliejus: 3.00 valg. š. (kepti)
Kaip gaminti
  1. Morkas nuplaukite, nuskuskite, supjaustykite kubeliais. Svogūnus nulupkite sukapokite.
  2. Žuvį išvalykite ir paruoškite kelias vidutinio dydžio filė. Jas nuplaukite, nusausinkite, įtrinkite žuvų prieskoniais, čiobreliais.
  3. Į karščiui atsparią kepimo skardą įpilkite aliejaus, jį paskirstykite po visą dugną, berkite svogūnus ir morkas, ant viršaus išdėliokite sviesto gabalėlius, tada dėkite žuvį ir berkite alyvuoges. Žuvį su daržovėmis kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 min. Galiausiai suberkite tarkuotą sūrį, į lėkštes išdėliokite žuvį ir daržoves.
Receptai
Receptas: Kepta dorada su bolivinės balandos sėklų koše
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 45 min.
3.5 / 11
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Žuvis: 4.00 vnt. (Dorada)
Pomidorai: 300.00 g (slyviniai)
Druska: 2.00 arbat. š. (žuviai ir daržovėms)
Rozmarinai: 5.00 g (šakelė - žuviai ir daržovėms)
Aliejus: 4.00 arbat. š. (iš akies - žuviai įtrinti)
Čiobreliai: 1.00 valg. š. (švieži - saujelė)
Morkos: 4.00 vnt. (didesnės)
Citrinos: 1.00 vnt. (Laimos)
Salierai: 1.00 vnt. (0,5)
Bolivinė balanda (kynva): pakaks ir 100 g 200.00 g
Sezamo sėklos: 1.00 valg. š. (daržovėms)
Kalendros: 1.00 valg. š. (sėklos - daržovėms)
Kaip gaminti

  Žuvis ir daržovės (garnyras) turi būti kepamos atskirai.

  1.  Paruoškite žuvį – išdarinėkite, nupjaukite galvas (rekomenduojama kepti su jomis, tačiau  atrodo neestetiškai, be to, valgyti patogiau be jų), labai gerai išplaukite šaltu vandeniu. Užbarstykite vos vos druskos ir padėkite15 min. pabrandinti (dingsta nereikalingi kvapai, nubėga vanduo ir t.t.).   
  2. Bolivinių balandų sėklas kruopščiai nuplaukite ir pamerkiite šaltame vandenyje (1: 2), kuriame jas virsite, kai į orkaitę pašausiu žuvį. Virkite 15-20 min. 
  3. Morkas nulupkite ir perpjaukite išilgai į dvi arba tris dalis. Salierą nulupkite ir pusę jo supjaustykite pusės degtukų dėžutės dydžio kubeliais. Sudėkite į atvirą indą ir apšlakstykite  aliejumi, užpilkitei šiek tiek druskos, užbarstykite sezamų sėklų, džiovintų rozmarinų bei maltų kelnendrų. Daržoves pašaukite į 185 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite 30 min.
  4. Žuvies šonus negiliai įpjaukite, įtrinkite pasiruoštu mišiniu (aliejus, druska, kapoti čiobreliai, laimo sultys) ir suguldykite folija išklotoje skardoje. Ant viršaus uždėkite slyvinių pomidoriukų ir užbarstykite čiobrelių.
  5.  Žuvį pašaukite į tą pačią orkaitę su daržovėmis, įkaitusią iki 185 laipsnių tada, kai daržovėms bus likę kepti 18 min. Jei žuvį perkepsite, ji bus sausa ir neskani, jei neiškepsite, valgysite sašimi.
  6. Išvikrite bolivines balanadas.    
  7. Į lėkštę dėkite vieną žuvį, šiek tiek keptų daržovių, pomidoriukų ir du šaukštai bolivinės balandos.  Atskirai padėkite pjaustyto laimo ir druskos, kad norintys daugiau skonių galėtų jų įsispausti arba užsibarstyti papildomai.

Receptas iš tinklaraščio Ievos receptai

Receptai
Receptas: Citrininis šamas su kuskusu ir vyšniniais pomidoriukais
4 asmenims
Pagaminsite per 35 min.
4.0 / 3
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Kuskusas: 250.00 g
Citrinos: 1.00 vnt.
Raudonasis svogūnas: 100.00 g (smulkiai kapoto)
Vyšniniai pomidoriukai (ketvirčiais supjaustyti) 12.00 vnt.
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Šamo filė (4 gabalėliai) 400.00 g
Saldžiosios paprikos milteliai: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Rozmarinai: 1.00 valg. š. (kapotų šviežių)
Aliejus: 1.00 valg. š. (saulėgrąžų)
Kaip gaminti

1. Kuskusą paruoškite pagal instrukcijas ant dėžutės. 

2. Citrinos žievelę sumaišykite su paprikos milteliais, druska ir pipirais.

3. Prieskonių mišiniu įtrinkite šamo filė.

4. Kitame dubenyje sumaišykite keptus atvėsintus svogūnus, pomidorus, alyvuogių aliejų ir pusės citrinos sultis.

5. Į keptuvę pilkite šaukštą alyvuogių aliejaus, įkaitinkite.

6. Šamo filė kepkite iš abiejų pusių po 2-3 minutes.

7. Paruoštą kuskusą šiek tiek pamaišykite šakute, tada sudėkite daržoves ir išmaišykite. Įmaišykite kapotus rozmarinus. Keletą lapelių palikite papuošti.

8. Kuskusą su daržovėmis berkite į lėkštę, šalia ar ant viršaus dėkite iškeptą šamo filė. Apibarstykite kapotais rozmarinais.

Skonis: 10/10. Šamas minkštutis, sultingas ir labai skanus. Tam, kad prisigertų prieskonių jam tikrai nereikia daug laiko. O kuskusas su šviežiais vyšniniais pomidoriukais puikiai su juo dera.

Skanaus!

Tinklaraštis „Saulėta virtuvė“

Receptai
Receptas: Jūros lydeka su ananasais
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
5.0 / 1
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Žuvis: 650.00 g (jūros lydekų gabaliukai)
Ananasai: 1.00 kg
Svogūnų laiškai: 50.00 g (su galvutėmis)
Aitrioji paprika: 1.00 vnt.
Sviestas: 1.00 valg. š.
Cukrus: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Romas 2.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Žuvį pasūdykite, pabarstykite pipirais.

2. Ananasą nulupkite, perpjaukite pusiau, išpjaukite šerdį ir supjaustykite kubeliais. Svogūnų galvutes supjaustykite 2 cm ilgio juostelėmis, laiškus – žiedeliais. Aitriąją papriką, išėmusi sėklas, taip pat supjaustykite plonyčiais žiedeliais. Į romą įberkite žiupsnelį druskos ir pipirų.

3. Keptuvėje įkaitintame svieste pakepinkite ananaso gabaliukus, sudėkite svogūnų galvutes, apibarstykite cukrumi ir dar truputį pakepinkite.

4. Atkirpkite 50 cm plėvelės. Vieną jos galą užriškite, paskleiskite ananasus, išdėliokite pusę aitriosios paprikos, žuvį, apšlakstykite romu ir užriškite.

5. Plėvelę keliose vietose pradurkite, dėkite ant šaltų grotelių ir 25 min. kepkite iki 175 C laipsnių įkaitintoje orkaitėje.

6. Iškepusią žuvį ištraukite iš orkaitės, plėvelę perpjaukite išilgai, o patiekalą apibarstykite likusiais aitriųjų paprikų gabaliukais ir svogūnų laiškais. 

7. Prie šios žuvies labiausiai tinka biriai virti ryžiai.

D.Čižauskaitė prideda, kad žuvį vaikams geriausia patiekti virtą ar troškintą – gruzdinti ar kepti žuvies gaminiai 1–3 metų vaikams gali pakenkti ne tik dėl aliejaus, bet ir kietų maisto gabalėlių, į kuriuos mažamečio vaiko organizmas reaguoja itin jautriai. Be to, svarbu vaikams duoti jau išrankiotą žuvį be kaulų ar ašakų, kad vaikai valgytų tik pačią žuvies mėsą, net ir be odelės.

TAIP PAT SKAITYKITE: Gydytoja J.Tulčina tėvams: „Jei jūsų vaikai nevalgo daržovių, kalti tik jūs“

Papildomi skysčiai mažiesiems

Gydytoja taip pat pastebi, kad tėveliai neretai teiraujasi, ar mažamečiams reikia duoti papildomų skysčių. Pasak jos, iki maždaug pusės metų amžiaus pagrindinis skysčių ir maistingųjų medžiagų šaltinis vaikams yra motinos pienas, o įtraukus papildomą, pagal amžių pritaikytą maistą, pradedama kartu duoti papildomi skysčiai.

„Svarbu prisiminti, kad geriausia vaikui duoti atsigerti praėjus bent 20 minučių nuo paskutinio maitinimo. Vaikui augant, pieno (ar motinos, ar adaptuotų mišinių) poreikis mažėja, o mitybos racionas turi būti plečiamas“, – sako gydytoja dietologė.

„Mažamečių vaikų organizmas dar tik formuojasi, pratinasi ne tik prie maisto, bet ir prie aplinkos, dėl šios priežasties svarbu atminti, kad duodamas maistas turi būti kuo įvairesnis, pilnavertiškesnis ir kuo labiau koncentruotas. Pirmenybę reikėtų teikti mums įprastiems maisto produktams bei mūsų šalyje augančioms daržovėms ir vaisiams“, – pataria D. Čižauskaitė.

TAIP PAT SKAITYKITE: Didysis iškylos valgiaraštis: nuo užkandėlių iki šašlykų

Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Parašykite atsiliepimą apie GYVENIMO rubriką