-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

8 netikėti įpročiai, dėl kurių galite greitai priaugti svorio

Manote, kad valgote sveikai, tačiau svoris vis tiek auga? Kai kada mūsų įpročiai gali prisidėti prie to, kad svoris kyla lyg ant mielių
Valgymas prie kompiuterio
Valgymas prie kompiuterio / 123rf.com

Kaip rašoma eatthis.com, ekspertai atskleidė, kad yra dalykų, kurie iš pažiūros gali atrodyti „sveiki“, tačiau iš tikrųjų jie trukdo jums siekti svorio metimo pažangos. Kokie jie?

Valgote pernelyg daug sušių

Sušiai tikrai skanus maistas ir daugelis esame įsitikinę, kad tai – itin sveika. Tačiau kaip aiškina Tammy ir Lyssie Lakatos iš "The Nutrition Twins", valgant sušių suktinukus sunku gauti pakankamai daržovių, apetitą slopinančių skaidulų ir baltymų.

„Dažnai žmonės, pradėję valgyti daugiau sušių, greitai išalksta, todėl vėliau pasisotina labai kaloringu maistu, teisindamiesi, kad ką tik valgė sveiką maistą“, – priduria "The Nutrition Twins". Be to, iš tokių žuvų kaip tunas ir karališkoji skumbrė, kurie gali būti pasitelkiami ruošiant sušius, lengva gauti per daug gyvsidabrio, todėl organizme gali būti didelis gyvsidabrio kiekis, kuris sukelia uždegimą. O dėl uždegimo greičiau priaugama svorio ir sunkiau jį numesti.

Per daug atsargiai vertinate tai, ką valgote

Kartais žmonės taip pasineria į mitybą, kad valgydami tampa pernelyg atsargūs ir ribojantys save. Dėl šios priežasties galite suvartoti kur kas mažiau kalorijų, nei iš tikrųjų reikia jūsų organizmui. „Organizmas į tai reaguoja sulėtindamas medžiagų apykaitą ir sudegindamas mažiau kalorijų, kad patenkintų nuolatinį kalorijų trūkumą“, – aiškina „The Nutrition Twins“. Jei jaučiate, kad greitai arba be priežasties priaugate svorio, greičiausiai vyksta medžiagų apykaitos sulėtėjimas.

Pasitelkiate produktus, kuriuose daug kvapų

Tai itin netikėtas įprotis, kurio greičiausiai nesusietumėte su svorio augimu, tačiau „The Nutrition Twins“ įspėja, kad jūsų mėgstamuose kvepiančiuose kūno losjonuose, plaukų priežiūros ir net valymo priemonėse, kurių sudedamųjų dalių sąraše yra kvapiųjų medžiagų, taip pat gali būti ftalatų – „cheminių medžiagų grupės“, kuri trikdo hormonų veiklą ir skatina nutukimą.

„Šios cheminės medžiagos vadinamos nutukimo sukėlėjais. Dažnai, kai atrodo, kad svoris atsiranda staiga, kalta toksinų perkrova“, – sako „The Nutrition Twins“. Gera žinia ta, kad visas išvardintas priemones galite rinktis ir be papildomų kvapų.

123RF.com nuotr./Moteris ant svarstyklių
123RF.com nuotr./Moteris ant svarstyklių

Miego pokyčiai

Kietas ir kokybiškas miegas yra labai svarbus jūsų savijautai ir svoriui. Jeigu miego įpročiai pasikeitė, tai gali turėti įtakos ir jūsų figūrai. Specialistai sako, kad dėl miego trūkumo jūsų kūnas trokšta energijos, todėl jūs galite griebtis greitojo maisto. Cukrus ir rafinuoti angliavandeniai akimirksniu suteikia organizmui pasitenkinimą, tačiau jie yra kaloringi.

Galiausiai energijos lygis nukrenta, o jūs ir vėl norite ko nors saldaus – taip prasideda užburtas cukraus troškimo ciklas ir greitas svorio augimas. Be to, tyrimai rodo, kad sumažėjęs gilaus miego kiekis arba miego trūkumas gali stabdyti raumenų augimą.

Nauji indai

Skamba kiek keistokai, ar ne? Tačiau yra apie ką pagalvoti. „Jei nusipirkote naujų lėkščių ir (arba) stiklinių ir staiga priaugote svorio, esate ne vieni“, – sako „The Nutrition Twins“ specialistai. Jei visada pildėte pilną arba pusę lėkštės, tai ir toliau taip darysite ir su naujais indais ar stiklinėmis. Tačiau jeigu indai didesni, staiga padaugėja maisto ir kalorijų, o dėl to greitai priaugama svorio – ypač, jei visą maistą namuose valgote iš didesnių lėkščių.

Per daug sveikųjų riebalų

Dietologė, knygų autorė, Eatthis.com Medicinos ekspertų tarybos narė Lisa Young, sako, kad labai svarbu vartoti sveikuosius riebalus, nes jie turi daug naudos sveikatai, padeda mažinti uždegimus, valdyti cukraus kiekį kraujyje ir pan. Visgi, kas per daug, tas nesveika - tą puikiai žinome.

„Jei valgysite per daug sveikųjų riebalų, gali padidėti svoris, – aiškina L.Young. – 1 g riebalų yra daugiau kalorijų nei baltymuose ar angliavandeniuose. Atminkite, kad geriausia sveikuosius riebalus vartoti saikingai“.

Valgote salotas pietums be papildomų baltymų

Šviežios daržovės yra puiku, bet nepamirškite baltymų! Į kiekvieną valgį būtina įtraukti baltymų, kad jaustumėtės sotūs ir numestumėte svorio. „Baltymai padeda ilgiau jaustis sotiems, todėl sumažėja maisto kiekis, kurį galite suvalgyti vėliau, – aiškina L.Young. – Tyrimai atskleidė, kad daug baltymų turinčios dietos gali padėti numesti svorį, užkirsti kelią persivalgymui ir užkandžiavimui“.

Praleidžiate valgymą

Jeigu manote, kad valgymo praleidimas gali padėti numesti perteklinius kilogramus, nes atsisakysite vieno patiekalo kalorijų, klystate. „Priešingai, valgymo praleidimas iš tikrųjų gali paskatinti svorio augimą. Taip yra dėl to, kad vėliau dieną jaučiatės alkani, nes praleidote svarbų valgį“, – aiškina L.Young. Toks elgesys skatina persivalgymą, o tai – tiesus kelias į svorio augimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius