Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Asmeninis treneris ar kineziterapeutas: kokius negalavimus „gydo“ vienas ir kitas?

Rokas Norvaišas – asmeninis treneris ir kineziterapeutas, savo darbe susiduriantis su įvairiais klientais. Jis pastebi, kad iki šiol dalis žmonių nežino, kuo skiriasi kineziterapeuto ir asmeninio trenerio paslaugos, todėl kartais neįvertina, jog kur kas geriau už treniruotes sporto klube jų organizmui tiktų specializuotos mankštos, prižiūrint kineziterapeutui.
Asmeninis treneris ir kineziterapeutas su klientėmis (asociatyvinės nuotr.)
Asmeninis treneris ir kineziterapeutas su klientėmis (asociatyvinės nuotr.) / Pexels.com nuotr.

Kalbėdamas su 15min jis papasakojo, kokie dažniausiai skausmai, negalavimai lietuvius atveda pas kineziterapeutus.

R.Norvaišos teigimu, kineziterapija – tai gydymas judesiu. „Taip pat tai yra medicininė specializacija, kuri siekia atkurti ir palaikyti pacientų judumą, funkcijas ir sumažinti skausmą, naudojant judesio terapiją, specialius pratimus ir kitas fizines intervencijas. Ši sritis yra skirta žmonėms, turintiems įvairių medicininių problemų, įskaitant traumas, chirurginius įsikišimus, neurologinius sutrikimus, raumenų ir sąnarių problemas bei kitas lėtines ligas“, – kalbėjo pašnekovas.

Asmeninė nuotr./Rokas Norvaišas
Asmeninė nuotr./Rokas Norvaišas

Jis priminė, kad kineziterapeutas yra specialistas, kuris turi medicininį išsilavinimą ir specializaciją kineziterapijoje arba fizioterapijoje. Jo pagrindinis tikslas yra atstatyti funkcijas, pagerinti judrumą, sumažinti skausmą ir padėti reabilituoti po traumų ar chirurginių intervencijų.

„Iš esmės kineziterapeutas dirba su pacientais, turinčiais įvairių medicininių problemų, įskaitant traumas, neurologinius sutrikimus, raumenų ir sąnarių problemas. Jie dažnai taiko specialias technikas, pratimus ir procedūras, kad padėtų pacientui atkurti judumą ir funkcijas.

Tuo metu asmeninis treneris dažniausiai yra sporto specialistas, kuris padeda žmonėms pasiekti fizinio pasirengimo tikslus, tokius kaip svorio metimas, raumenų stiprinimas, ištvermės didinimas ir pan. Jis konsultuoja ir rengia individualius pratimus bei treniruočių programas, atsižvelgdamas į kliento tikslus ir fizinę būklę“, – profesijų skirtumus vardino asmeniniu treneriu ir kineziterapeutu dirbantis vyras.

123RF.com nuotr. / Reabilitacija
123RF.com nuotr. / Reabilitacija

Vienu svarbiausių šių skirtumų jis įvardina tai, jog asmeninis treneris dažniausiai dirba tik su sveikais arba mažiau pažeidžiamais asmenimis, norinčiais pagerinti savo fizinę būklę arba pasiekti konkretų fizinio pasirengimo lygį. Be to, asmeninis treneris gali specializuotis įvairiose srityse, tokiomis kaip jėgos treniruotės, kardio treniruotės, pilatesas joga ar kt.

„Pagrindinis skirtumas tarp šių dviejų specialistų yra jų fokusas ir specializacija. Kineziterapeutas yra medicinos specialistas, dirbantis su įvairiomis medicininėmis problemomis ir siekiantis atkurti funkcijas, o asmeninis treneris dažniausiai dirba su sveikais asmenimis, siekiančiais pagerinti savo fizinę būklę arba pasiekti sportinius tikslus. Tačiau yra tam tikrų sričių, kur jų paslaugos gali persidengti, pavyzdžiui, kai asmeninis treneris specializuojasi su klientais, turinčiais traumų arba medicininių problemų, ir pateikia fizinio pasirengimo programą, atsižvelgdamas į šias sąlygas. Tokie treneriai kaip aš, turintys kineziterapeuto išsilavinimą, gali plačiau įsivertinti kliento kūną, funkcinius judesius ir judesio sutrikimus“, – sakė R.Norvaišas.

Pas kineziterapeutą ateina dėl 7 priežasčių

Paklaustas, dėl ko dažniausiai į kineziterapeutus kreipiasi žmonės, portalo pašnekovas šypteli ir atsako vienu sakiniu: „Tai – skausmas.“

Aptardamas konkrečiau, jis išskyrė septynias dažniausias priežastis. Tai – įvairūs skausmai, susiję su raumenimis, sąnariais ir stuburu.

„Šie skausmai gali būti sukelti įvairių veiksnių, įskaitant traumas, lėtines ligas, netinkamą laikyseną ar per didelį fizinį krūvį“, – kalbėjo jis, išskirdamas ir galimas tų skausmų priežastis. Beje, kai kurias jų galėjo sukelti ir per didelis fizinis krūvis sportuojant savarankiškai sporto salėje ar kitur.

  • Nugaros skausmai. Pasak R.Norvaišos, jie dažnai susiję su sėdimu darbu, netinkama laikysena, sunkiais pakeliamais daiktais arba stuburo problemomis.
  • Sąnarių skausmai. Tai gali būti dėl osteoartrito, traumų ar pernelyg didelio sąnarių apkrovimo sportuojant.
  • Raumenų įtempimas ar plyšimas. Dažnai susiję su perkrautų raumenų ar pernelyg intensyvių treniruočių.
  • Traumos. Įvairios traumos, tokios kaip sąnarių, raumenų ar sausgyslių pažeidimai, taip pat gali būti gydomi kineziterapija.
  • Įvairūs sporto susiję sužalojimai. Dažniausiai pasitaikantys yra raiščių plyšimas, kryžminio raiščio pažeidimas, trauminiai sąnarių išstūmimai ir kt.
  • Neurologiniai sutrikimai. Tai tokie sutrikimai, kaip įvairios smegenų ar nugaros smegenų ligos, kurias lydi judėjimo ar jutimo problemos.
  • Pooperacinės reabilitacijos poreikis. Po įvairių chirurginių intervencijų (pvz., sąnarių ar stuburo operacijų) gali būti reikalinga kineziterapijos pagalba atkurti judumą ir funkcijas.

Kineziterapijos specialybę įgijęs asmeninis treneris priminė, kad daugelis šių būklių gali būti pažeidžiamos sportuojant, todėl prieš pradedant sportuoti, ypač turint skaudančius sąnarius ar raumenis, būtų protinga pasikonsultuoti su kineziterapeutu ar gydytoju.

„Jis galės nustatyti pagrindinę problemą ir parengti individualią reabilitacijos ar terapinę programą, kad būtų sumažintas skausmas, sustiprinti raumenys ir atkurtas tinkamas judumas. Taip pat, kineziterapeutas gali teikti patarimus ir rekomendacijas, kaip saugiai pratęsti fizinę veiklą sporto klubo aplinkoje, kad būtų išvengta tolesnių sužalojimų“, – sakė R.Norvaišas.


Jei turite klausimų Rokui, siųskite adresu gyvenimas@15min.lt


Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius