Dabar populiaru
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Cukraus pramonė mokėjo mokslininkams, kad kaltė dėl širdies ligų kristų ant riebalų

Cukrus
123rf.com nuotr. / Cukrus
Šaltinis: 15min
0
A A

Paviešinti dokumentai atskleidė, kad cukraus pramonės atstovai septintajame dešimtmetyje mokėjo mokslininkams už tyrimus, kurie abejojo cukraus įtaka širdies ligoms ir dėl jų kaltę perkėlė ant riebalų.

Daugiau 15min Gyvenimas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

„The New York Times“ šią savaitę pristatė tyrimą, kuris atliktas gavus dokumentus ir susirašinėjimus tarp cukraus prekybos grupės ir Harvardo universiteto. ​

1964 m. „Cukraus asociacija“ svarstė, ką daryti, kai pradėjo rodytis tyrimai, kad tarp cukraus ir širdies ligų yra ryšys. Kitais metais ši grupė patvirtino „Projektą 226“, pagal kurį Harvardo tyrėjams buvo sumokėti pinigai už konkretų straipsnį.

Straipsnyje tyrėjai turėjo padaryti mokslinės literatūros apžvalgą apie mitybos įtaką širdies ligoms. Už tai jie gavo nemenką sumą – dabartinis jos atitikmuo būtų 48,9 tūkst. JAV dolerių. „Projekto 226“ vykdytojai tyrėjams net pateikė pačią mokslinę literatūrą ir straipsnio gaires.

1967 m. pasirodė Harvardo tyrėjų straipsnis. Jame skelbiama, kad „nėra jokių abejonių“, jog cholesterolio ir sočiųjų riebalų sumažinimas yra vieninteliai mitybos apribojimai, kuriuos reikia padaryti sumažinant širdies ligų riziką. Tyrėjai pabrėžė literatūros apie riebalus ir cholesterolį svarbą, o tyrimus dėl cukraus įtakos ligoms sumenkino.

„Leiskite man jus patikinti, kad tai yra tai, ko mes ir norėjome, ir laukiame šio straipsnio atspausdinimo“, – tyrėjams rašė cukraus pramonės grupės darbuotojas.

Nors mokslininkai vis dar dirba, kad geriau suprastų ryšį tarp mitybos ir širdies ligų, jų dėmesys pastaraisiais metais nuo riebalų nukrypo prie cukraus.

Kai straipsnis buvo paskelbtas „New England Journal of Medicine“, nebuvo atskleista, kas finansavo tyrimą. Žurnalas tokios informaijos reikalauti pradėjo tik 1984 m.

Niujorko universiteto mitybos profesorė Marion Nestle „The New York Times“ teigė, kad tyrimui pasirodžius mokslininkai ir sveikatos srities specialistai dešimtmečius savo dėmesį koncentravo į sočiųjų riebalų, o ne cukraus mažinimą siekiant užkirsti kelią širdies ligoms.

Nors mokslininkai vis dar dirba, kad geriau suprastų ryšį tarp mitybos ir širdies ligų, jų dėmesys pastaraisiais metais nuo riebalų nukrypo prie cukraus, teigia M.Nestle. Amerikos širdies asociacija cituoja 2014 m. tyrimą, kuriame teigiama, kad per didelis kiekis cukraus gali padidinti širdies ligų riziką, tačiau autoriai pripažįsta, kad biologinės šio ryšio priežastys dar nėra visiškai aiškios.

Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Sužinokite daugiau
Parašykite atsiliepimą apie GYVENIMO rubriką