Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Dermatovenerologė apie nagų grybelį: ar padeda natūralios priemonės, kas veiksmingiausia?

Nagų grybelis – itin nemaloni bėda, galinti užklupti kiekvieną. Kaip jo išvengti ir apsisaugoti nuo pasekmių?
Pedikūras
Pedikūras / 123RF.com nuotr.

Į aktualius klausimus atsako „Biofirst“ klinikos gydytoja dermatovenerologė Silvija Kontautienė.

– Kuo skiriasi nagų ir pėdų grybelis? Ar gali nuo pėdų grybelio prasidėti nagų grybelis? Kaip užsikrečiama nagų grybeliu?

– Nagų ir pėdų grybelinę infekciją gali sukelti įvairių rūšių grybeliai – dermatofitai, pelėsiai ar mieliagrybiai. Pėdų grybelinė infekcija paprastai pažeidžia padų, tarpupirščių odą, ji neretai prasideda jauname amžiuje ir yra paplitusi tarp sportininkų, kareivių.

Pėdų grybelis susijęs su uždaros, guminiu padu avalynės dėvėjimu, naudojimusi bendrais dušais, persirengimo patalpomis, kur vaikštoma basomis. Grybelio pažeistų pėdų oda sustorėja, ima pleiskanoti, įtrūksta.

Nagų grybelinė infekcija yra dažniausiai pasitaikanti nagų liga, ypač paplitusi tarp vyresnių žmonių. Tyrimų duomenimis, nagų grybeliu serga apie 3 proc. visų suaugusiųjų, o ligos paplitimas didėja su amžiumi – šią nagų infekciją turi 20 proc. vyresnių nei 60 metų ir 50 proc. vyresnių nei 70 metų asmenų.

Grybelio pažeisti nagai sustorėja, pakinta jų spalva, susidaro ponaginių suragėjusių masių, nago plokštelė atšoka nuo nago guolio. Ligos pradžioje dažniausiai pažeidžiami tik nago krašteliai ir laisvasis kraštas. Ligai progresuojant, gali suirti visa nago plokštelė arba nagai tapti itin stori, deformuoti, skausmingi, dėl ko sunku juos kirpti bei parinkti tinkamą avalynę.

Kiti rizikos veiksniai pėdų ir nagų grybelinei infekcijai vystytis yra kartotinės nagų ir pėdų traumos, gausus prakaitavimas, genetinis polinkis, imuninės sistemos susilpnėjimas (sergant cukriniu diabetu, ŽIV, onkologinėmis ligomis ar vartojant imuninę sistemą slopinančius vaistus), periferinių kraujagyslių ir nervų ligos.

Grybeliu dažniausiai užsikrečiama kontaktuojant su grybeline infekcija sergančiais asmenimis ar liečiantis su grybelių sporomis užterštais daiktais (grindys, kilimai, batai, kojinės). Neretai jaunystėje prasidėjusi kaip pėdų grybelinė infekcija, vyresniame amžiuje ji plinta ir pažeidžia kojų nagus. Kitais atvejais iš karto gali pasireikšti nagų grybelinė infekcija, nesant pėdų odos pažeidimo.

– Ar grybelis tik estetinė problema, ar galimos rimtos komplikacijos?

– Grybelinė pėdų ir nagų infekcija yra ne tik estetinė problema. Tai yra liga, kurią reikia gydyti dėl galimos antrinės odos ir poodžio infekcijos rizikos. Gydymo tikslas yra kliniškai sveika oda ir sveiki nagai bei sunaikinta grybelinė infekcija.

– Kokiomis priemonėmis gydomas nagų grybelis? Kokios gydymo priemonės yra veiksmingiausios?

– Nagų grybelinė infekcija gali būti gydoma tepamaisiais, geriamaisiais priešgrybeliniais vaistais ir jų kombinacijomis bei pagalbinėmis priemonėmis (chirurginis nago šalinimas, cheminis, mechaninis nago valymas).

Vis dažniau nagų grybelio gydymui taikoma lazerio ir fotodinaminė terapija. Gydymo metodas parenkamas individualiai, priklausomai nuo nagų pažeidimo pobūdžio, ploto ir infekcijos sukėlėjo.

Veiksmingiausiai grybelinę infekciją įveikia kompleksas priemonių, taikomų vienu metu. Mažiausiai žalingi yra tepamieji priešgrybeliniai vaistai, tačiau derėtų atminti, kad kai kuriais atvejais to nepakanka – tuomet rekomenduojama papildomai skirti lazerio terapijos procedūras.

Gydymas lazeriu paremtas terminiu poveikiu, kuriam grybeliai yra neatsparūs ir žūsta jau esant 55–60°C temperatūrai. Jei pažeista daug nagų ir pažeidimas apima visą ar beveik visą nago plokštelę, tuomet tenka skirti geriamuosius priešgrybelinius vaistus.

Pagrindiniai geriamieji priešgrybeliniai vaistai yra terbinafinas, itrakonazolis ir flukonazolis. Terbinafinas – pirmo pasirinkimo vaistas gydant dermatofitų sukeltą nagų grybelinę infekciją, o itrakonazolis – pagrindinis vaistas mielių ir pelėsinių grybelių sukeltų infekcijų gydymui.

Vida Press nuotr./Pėdų masažas
Vida Press nuotr./Pėdų masažas

– Ką manote apie naminius gydymo būdus ir ar jie gali būt efektyvūs įveikti beprasidedantį nagų grybelį (gydoma soda, arbatmedžio aliejumi, įvairių vaistažolių vonelėmis ir pan.)?

– Naminių gydymo priemonių efektyvumas nėra įrodytas moksliniais tyrimais ir remiasi tik atskirų asmenų gydymosi patirtimi. Todėl, įtarus nagų ar pėdų grybelį, rekomenduojama kreiptis į gydytoją dermatovenerologą, kad būtų parinktas tinkamiausias gydymo būdas dar ankstyvose ligos stadijose. Infekcijai išplitus, gydymas būna ilgesnis ir sudėtingesnis, dažniau tenka skirti geriamuosius priešgrybelinius vaistus.

– Ar įmanoma visam laikui išsigydyti nagų grybelį?

– Išsigydyti nagų grybelį įmanoma, jei vartojami gydytojo paskirti vaistai, laikomasi gydymo režimo. Tačiau galimas pakartotinis užsikrėtimas grybeliu, nes nėra įgyjamas ilgalaikis imunitetas.

– Ką daryti jeigu grybelis nuolat atsinaujina?

Grybeliui atsinaujinus, rekomenduojamas pakartotinis gydymo kursas. O infekciją išsigydžius, rekomenduojama laikytis tam tikrų profilaktikos taisyklių. Grybeliai yra randami viešbučių kambariuose, sporto salėse ir pirčių bei baseinų persirengimo kambariuose. Todėl, siekiant išvengti užsikrėtimo, būtina dėvėti apsauginę avalynę. Tai labai svarbu asmenims, turintiems padidėjusią riziką ir anksčiau sirgusiems grybeline nagų infekcija.

Papildomai galima naudoti absorbuojančią pudrą ar priešgrybelinio poveikio pudrą – pėdoms, avalynei. Svarbu dėvėti medvilnines, prakaitą sugeriančias kojines, nagus kirpti trumpai, nesidalinti nagų žirklutėmis ir kitomis nagų priežiūros priemonėmis su šeimos nariais ir draugais. Batuose gali kauptis dideli grybelio dalių kiekiai, todėl rekomenduojama seną avalynę išmesti. Jei tai neįmanoma, grybelinė infekcija gali būti sunaikinama į batus įdėjus naftalino tablečių ir palaikius avalynę sandariai uždarytame plastikos maišelyje mažiausiai tris dienas.

Tačiau ir po tokios procedūros rekomenduojama reguliariai į batų vidų įpurkšti priešgrybelinės pudros ar tirpalo. Grybelinė pėdų ir nagų infekcija yra užkrečiama, todėl profilaktines priemones turėtų naudoti ir šeimos nariai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius