Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kaip pakelti sau nuotaiką maistu: mitybos specialistė išvardijo 3 taisykles

Išgyvename laikotarpį, kai šviesusis paros metas – vienas trumpiausių metuose. Natūralu, kad palaikyti žvalumą ir gerą nuotaiką yra sudėtingiau, todėl griebiamės įvairių maisto papildų ar veiklų, galinčių mums kompensuoti energijos trūkumą. Pasak mitybos specialistės Ernestos Stripeikaitės-Jakučionės, reguliuoti savo nuotaiką galime ir mityba, jeigu laikysimės trijų pagrindinių taisyklių.
Gera nuotaika
Gera nuotaika / 123RF.com nuotr.

Kaip reguliuoti cukraus kiekio šuolius

Mūsų nuotaikos svyravimai tiesiogiai susiję su cukraus, t.y. gliukozės, kiekio kraujyje svyravimais. Kuo gliukozės lygis stabilesnis per parą, tuo mažiau patiriame nuotaikos svyravimų, kurie, pasak specialistų, ilgainiui sukelia nerimo jausmą. Nors suvalgę bandelę ar kitokį miltinį arba saldų patiekalą mes pasijaučiame geriau, mūsų nuotaika pagerėja, nes staigus cukraus šuolis smegenyse paskatina laimės hormono serotonino išsiskyrimą, tai, E.Stripeikaitės-Jakučionės teigimu, apgaulingas efektas. Kaip ir alkoholis atpalaiduoja tik iš pradžių, o nuolat vartojamas nusiraminimui sukelia priešingą efektą – didina nerimą, taip ir staigus cukraus kiekio kraujyje šuoliukas susijęs su staigiu jo kritimu ir iš to išplaukiančiais nuotaikos svyravimais.

Kaip turėtų atrodyti mūsų mityba, kad išvengtume staigių hipoglikemijos epizodų ir visą dieną jaustumėmės emociškai stabiliai gerai?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius