Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Ginekologė iš Vokietijos pataria: kaip atitolinti senėjimą ir išlaikyti seksualinio gyvenimo kokybę po 50-ies

Artėjant penkiasdešimtmečiui, ko gera, visoms moterims suskamba skambutis – artėja menopauzė. O tai reiškia, kad kartu su mėnesinių išnykimu, dėl ko turbūt nė viena neliūdi, prasidės nemalonūs simptomai – pradedant makšties išsausėjimu, baigiant karščio bangomis, nemiga, nervingumu ir nuotaikų kaita. Dar daugiau – ims spartėti visi senėjimo procesai. Ar įmanoma visa tai pristabdyti? Įmanoma, teigia Vokietijos Osnabriuko akušerijos ir ginekologijos klinikos ginekologijos skyriaus vedėja, ginekologė Rasa Aleksienė.
Besisupanti moteris
Besisupanti moteris / Vida Press nuotr.

Fitoestrogenai – placebas ar iš tiesų padeda?

Pasak ginekologės, šiuo metu yra pakankamai didelė pasiūla maisto papildų, skirtų menopauzės simptomams švelninti. Visų jų sudėtis iš esmės panaši – tai vadinamieji fitoestrogenai. Šių maisto papildų gamintojai teigia, kad jie papildo organizmą natūraliais estrogenais, todėl gali atitolinti pakaitinės hormonų terapijos būtinybę.

„Pradėjus jausti pirmuosius menopauzės simptomus, nuo jų galima ir pradėti, bet iš tiesų, kiek stebiu praktikoje, jų poveikis yra silpnas. Aišku, kažtiek veikia – šiek tiek pagerėja nuotaika, miegas, bet tai daugiau tikėjimo klausimas. Rimtų simptomų jie nepašalina.

Šiuo laikotarpiu labai padeda vitaminas D – standartinę jo dozę (1000 TV) šaltuoju metų laiku reikėtų vartoti nuolat, juolab kad mūsų platumose žmonėms šio vitamino tikrai trūksta. Tik jį vartoti reikia būtinai valgant. Nėra prasmės jo gerti „ant tuščio skrandžio“. Mat tai riebaluose tirpus vitaminas, todėl skrandyje turi būti riebalų, kad vitaminą organizmas pasisavintų“, – patarė pašnekovė.

Dar viena priemonė, be hormonų, veikianti tiesiogiai makšties gleivinę, yra drėkinamosios žvakutės ar kremai, savo sudėtyje turintys hialurono rūgšties.

Nuo širdies ir kraujagyslių ligų moteris saugo estrogenas. Dėl jo visos mūsų kraujagyslės ilgiau išlieka sveikos.

Kas yra tas estrogenas?

Visgi, R.Aleksienės manymu, jokie vitaminai neatstos hormonų. Kaip žinome, svarbiausias moters organizmo hormonas – estrogenas. Ne veltui jis vadinamas moteriškumo hormonu, nes nuo jo priklauso odos, plaukų būklė, jo trūkstant greičiau formuojasi raukšlės. Būtent todėl prasidėjus menopauzei, kai šio hormono labai sumažėja, moterys ima greičiau senti.

Be to, trūkstant estrogeno išsausėja makšties gleivinė, o tai turi įtakos moters seksualiniam gyvenimui, nes sueities metu atsiranda skausmas ar net kraujingos išskyros.

Tačiau tai ne vienintelės estrogeno funkcijos.

Asmeninio albumo nuotr./Rasa Aleksienė
Asmeninio albumo nuotr./Rasa Aleksienė

„Jaunesniame amžiuje pagrindinė estrogeno funkcija yra užtikrinti ovuliaciją, kad moteris galėtų pastoti. Visi kiti poveikiai taip pat yra, tačiau mes jų ypatingai nejaučiame. Kai esi jaunas, kiaušidės aktyviai gamina estrogeną, veidas atrodo jaunas, energijos daug, kaulai stiprūs. Vėliau moteriai ovuliacija jau nėra svarbi, bet svarbu gerai jaustis, o mūsų organizmas – tarsi uždaras ratas, iš kurio nieko negalima išimti, kad nesutriktų kiti procesai.

Kai pradeda trūkti estrogeno ar kokio kito hormono, tai paveikia visą organizmo sistemą. Mes paprastai estrogenų poveikį matome veide ar jaučiame makštyje, tačiau jis turi didžiulį poveikį ir mūsų kraujagyslėms bei kaulams. Šio poveikio objektyviai nejaučiame, bet jis yra ir nereikėtų nuvertinti estrogeno svarbos ne tik išorei, bet ir vidui.

Estrogenas, veikdamas kraujagysles iš vidaus, apsaugo jas nuo kalkėjimo, tai reiškia, kad lėtina aterosklerozės vystymąsi ir apsaugo nuo infarkto ir insulto.

Ne šiaip sau moterims širdies infarkto rizika smarkiai išauga 10-čia metų vėliau nei vyrams. Nuo širdies ir kraujagyslių ligų mus saugo estrogenas. Dėl jo visos mūsų kraujagyslės ilgiau išlieka sveikos. Taip pat šis hormonas stabdo kaulų retėjimą ir apsaugo mus nuo kaulų lūžių. Todėl prasidėjus menopauzei dažnai pradeda vystytis osteoporozė“, – aiškino ginekologė.

Žvakutės, geliai, kremai...

Taigi atsiradus estrogeno trūkumui, vienintelis veiksmingas būdas jį papildyti – sintetinis estrogenas. Jo formų yra įvairių – tabletės, geliai, kremai, purškalai, žvakutės.

Nuo širdies ir kraujagyslių ligų mus saugo estrogenas. Taip pat šis hormonas stabdo kaulų retėjimą.

„Svarbu pasirinkti tai, kas labiausiai tinka. Jeigu kamuoja rimti menopauzės simptomai – karščio bangos, galvos skausmai, nemiga, tuomet geriausia forma būtų tabletės. Jeigu nusiskundimai tik vietiniai – jaučiamas makšties sausumas ar gleivinės dirginimas šlapinantis, tokioms moterims užtenka makšties žvakučių, gelio arba kremo.

Juose estrogeno koncentracija nedidelė, tačiau makšties gleivinė turi sugebėjimą labai greitai viską pasisavinti, todėl estrogeno koncentracijos visiškai užtenka vietiniam poveikiui. Geriausia šias priemones naudoti vakare, prieš einant miegoti“, – patarė pašnekovė.

Taip pat užsienyje yra paplitę kaip kremai tepami geliai su estrogenu – šiuo atveju hormonas pasisavinamas per odą. Tokios priemonės labai tinka toms moterims, kurios nenori gerti tablečių.

„Dar reikėtų pabrėžti, kad naudojant preparatus su estrogenu, jeigu neišoperuota gimda, kartu būtina vartoti hormoną progesteroną, kuris išlygina gimdos gleivinę, nes vartojant vien estrogeną, labai išvešėja gimdos gleivinė – ji išauga, išburksta, gali prasidėti kraujavimas.

Jeigu moters gimdoje yra progesteroną išskirianti kontraceptinė spiralė, šio hormono pakanka, tačiau svarbu žinoti, prieš kiek laiko ji įdėta. Jeigu artėja penkerių metų terminas, progesterono išskiriama jau per mažai“, – pridūrė R.Aleksienė.

Tiesa, visų šių priemonių neįmanoma įsigyti be recepto, taigi bet kuriuo atveju prieš jas pasirenkant teks pasitarti su gydytoju.

Ką sako moterys?

Pasak R.Aleksienės, tarp pacienčių dėl pakaitinės hormonų terapijos vis dar egzistuoja įvairių nuomonių. Dalis moterų nesiryžta pradėti hormonų bijodamos pašalinių poveikių, tačiau mokslu įrodyta tik viena rizika: ilgai vartojant pakaitinę terapiją padidėja krūties vėžio rizika. Kita vertus, pašnekovės teigimu, kiekviena moteris savyje nešioja krūties vėžio riziką, todėl būtina reguliari profilaktinė patikra.

„Kai moterys pradeda vartoti hormonus, dažniausia frazė, kurią girdžiu: „Kur aš anksčiau buvau, kodėl to nedariau anksčiau.“ Mat dažniausiai moterys kreipiasi, kai jau tikrai jaučiasi blogai. Poveikis tikrai geras – baigiasi prakaitavimas, karščio bangos, nemiga, nervingumas, susitvarko emocinė būsena.

Tarsi kas šydą nuo akių nuimtų, atsistato makšties gleivinė, pagerėja odos būklė. Moteris tikrai atjaunėja. Aišku, senatvės mes nesustabdysime, raukšlių estrogenu neišlyginsime, tačiau jeigu norime kokybiškai ir ilgai gyventi, verta pasinaudoti mokslo pažanga, kuri iš tiesų yra milžiniška“, – įsitikinusi pašnekovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius