Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Gydytoja – apie įpročius, kurie daro stebuklus, ir dietas, kurios nepadeda numesti svorio

Specialistai vis dažniau kalba apie tai, kad vienas didžiausių šiuolaikinės visuomenės sveikatos iššūkių yra antsvoris ir nutukimas, nuo kurio visame pasaulyje kenčia 800 mln. žmonių, o dar milijonams kyla jo rizika. Ir tai tikrai nėra tik estetinė problema. Kokie pokyčiai vyksta mūsų organizme, kai ima kauptis papildomi kilogramai, kodėl taip sudėtinga jais atsikratyti ir kodėl savo svoriu dažniausiai susirūpiname pavėluotai, kalbamės su Kauno klinikų Endokrinologijos klinikos Ambulatorinio skyriaus vadove, gydytoja endokrinologe prof. Džilda Veličkiene.
Antsvoris
Antsvoris / 123RF.com nuotr.

Žmonės dažnai nežino turintys antsvorio

Pasak Dž.Veličkienės, svorio didėjimo tendencijos stebimos jau kelis dešimtmečius, o dar labiau jas paspartino visame pasaulyje užsitęsusi COVID-19 pandemija ir karantino suvaržymai, kai daug žmonių persikėlė dirbti į namus, kur buvo patogesnės sąlygos užkandžiauti, žmonės tapo mažiau judrūs, nes buvo ribojamas lankymasis sporto klubuose. Pakitusiems mitybos įpročiams karantino laikotarpiu galėjo turėti įtakos ir patiriamas stresas, daug nežinios, ypač pandemijos pradžioje. Tačiau iš tiesų antsvorio ir nutukimo atvejų plitimas – daug metų besitęsianti tendencija, įgavusi epidemijos mastą. Šis terminas paimtas iš infekcinių ligų srities ir vartojamas tuomet, kai atvejų daugėja progresiškai, t. y. labai sparčiai. Pasak statistikos, Lietuvoje šiuo metu yra apie 60 proc. žmonių, kurie turi nutukimą arba antsvorį. Prieš 15 metų jų buvo apie 50 proc.

„Gydytojai apie šią problemą pradeda kalbėti jau nuo to momento, kai tik priartėjama prie antsvorio, nes tuo metu organizme prasideda metabolizmo pokyčiai, nors antsvoris dažnai net neatpažįstamas. Paprašius nemedikų įvertinti antsvorio turintį žmogų, dauguma teigia, kad jo kūno masė yra normali, ir atkreipiamas dėmesys į svorį tik tuomet, kai jau pasiekiama nutukimo riba.

Čia į pagalbą gali ateiti kūno masės indeksas (KMI), kurį nesudėtinga pasiskaičiuoti pagal formulę. Jis netinka sportininkų svorio vertinimui, nes jie turi labai daug raumenų masės, tačiau visiems kitiems, jeigu gautas skaičius viršija 25, kalbame apie antsvorį, o jei viršija 30, – apie nutukimą. Medikė atkreipė dėmesį, kad kai KMI yra artimas 25 – pats metas keisti gyvenseną.

Asmeninio albumo nuotr./Džilda Veličkienė
Asmeninio albumo nuotr./Džilda Veličkienė

„Dažnai žmonės mano, kad jei per metus priaugo tik vieną kilogramą, tai nieko tokio. Tačiau jeigu aš nieko nekeisiu savo gyvenime, kodėl kitais metais neturėčiau priaugti dar vieno ar net kelių kilogramų, o tai po 10 metų taps papildomais 10 ar daugiau kilogramų, kuriuos sumažinti su kiekvienais metais bus vis sunkiau, nes bus tvirtesni per dešimtmetį užfiksuoti mūsų valgymo įpročiai, bus sunkiau pradėti aktyviai judėti, lėtės medžiagų apykaita“, – įspėjo pašnekovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius