Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jaučiatės pavargę, neturite energijos ir motyvacijos? Dėl svarbaus mikroelemento stokos taip jaučiasi ketvirtadalis pasaulio gyventojų

Pandemija ir karantinas paveikė daugelio mūsų sveikatą. Dažnas jaučiamės tiek fiziškai, tiek emociškai silpnesni, labiau įsitempę, pavargę ir neramūs. Visgi ne visuomet reiktų nuovargį ir energijos bei motyvacijos stoką lengva ranka nurašyti karantino slogučiui. Šių ir daugelio kitų simptomų priežastis gali būti itin dažnas sutrikimas – geležies stokos anemija. Kaip šią ligą atpažinti ir ką daryti su ja susidūrus, pranešime žiniasklaidai pataria nutukimo gydymo centro „Calory Care“ gydytoja dietologė Dalia Vaitkevičiūtė.
Špinatai
Špinatai / Vida Press nuotr.

Pavojinga būklė, su kuria susiduria daugelis

Su geležies stokos anemija susiduria net 25 % pasaulio gyventojų. Gydytoja pastebi, kad dažniausiai ji diagnozuojama moterims, vaikams ir vegetarams. Nepaisant to, kad daugeliui iš mūsų teko iš gydytojo išgirsti frazę „jums trūksta geležies“, ne visada suprantame, ką tai reiškia.

Geležies stokos anemija yra patologinė būklė, kuriai būdingas per mažas eritrocitų, hemoglobino, geležies, feritino, o kartu gali būti ir folio rūgšties arba vitamino B12 kiekis kraujyje. Dėl šios priežasties pablogėja deguonies pernešimas į audinius ir kyla audinių hipoksija, t. y. audiniams ima stigti deguonies ir dėl šio stygiaus atsiranda įvairūs simptomai.

Kada vertėtų sunerimti?

Kadangi geležies anemijos simptomai, ypač ankstyvieji, nėra specifiški šiai būklei, į juos lengva numoti ranka, manant, kad jie praeis savaime. Geležies stokos anemija dažniausiai prasideda „universaliais“ simptomais: nuovargiu, silpnumu, mieguistumu. Taip pat dažnai pasireiškia odos blyškumas, plaukų slinkimas, prasta koncentracija, pagreitėjęs širdies plakimas (tachikardija), galvos skausmas.

Laiku diagnozavus sutrikimą ir pasitelkus tinkamus gydymo metodus, gyvenimo kokybė gali žymiai pagerėti. Anot gydytojos dietologės D. Vaitkevičiūtės, siekiant diagnozuoti geležies stokos anemiją, būtina nustatyti geležies ir feritino koncentracijas kraujyje bei, jei pastarųjų trūksta, atrasti ir koreguoti šio trūkumo priežastis.

Anemijos priežastys: nuo nevisavertės mitybos iki storosios žarnos vėžio

Geležies stokos anemiją gali sukelti daugelis veiksnių ir neretai netgi vieno paciento atveju, jų yra ne viena. Net jei jūsų anemijos priežastys atrodo savaime suprantamos, rekomenduojama atlikti tyrimus, kurie padės išsiaiškinti, ar problema kilo dėl gyvenimo būdo ypatumų ar, galbūt, dėl sunkios ligos, kurios iki šiol nebuvo diagnozuota (pavyzdžiui, storosios žarnos vėžio).

Dažniausiai pasitaikančios anemijos priežastys yra nėštumas, nevisavertė mityba, mažas kūno svoris, lėtinis kraujavimas (esant opaligei, hemorojui, itin gausioms menstruacijoms), onkologinės ligos, skrandžio rezekcija (pašalinimas), tam tikrų medikamentų vartojimas, celiakija, vaikams – augimo laikotarpis ir daugelis kitų.

Vida Press nuotr./Moteris valgo
Vida Press nuotr./Moteris valgo

„Asmeninėje praktikoje pastebiu, kad dažniausiai anemiją tenka diagnozuoti itin mažą kūno masę turintiems žmonėms, vegetarams ir veganams, žmonėms, kurie patyrė žarnyno operacijas. Taip pat statistiškai anemija dažniau pasireiškia moterims nei vyrams“, – teigia D.Vaitkevičiūtė.

Įsisavinimą blokuoja net „nekalčiausi“ produktai

Geležies stokos anemija yra itin smarkiai susijusi su mityba. Labai dažnai ji diagnozuojama žmonėms, kurie nevalgo gyvulinės kilmės produktų. Anot gyd. D.Vaitkevičiūtės, taip nutinka todėl, kad geležis, randama gyvulinės kilmės produktuose (hemo-geležis), yra pasisavinama geriau negu jos formos, kurios yra augaliniuose produktuose.

Produktai, kuriuose gausu vitamino C, gerina geležies įsisavinimą.

„Jeigu esate vegetarai arba veganai, skirkite laiko pasitarti su gydytoju dėl geležies maisto papildų vartojimo. Taip pat pasidomėkite, kokius produktus turėtumėte vartoti, jei norite išvengti anemijos“, – pataria specialistė.

Geležies pasisavinimas taip pat labai priklauso nuo mitybos ypatumų – vieni produktai gerina jos įsisavinimą, kiti jį blokuoja ir apsunkina. Pavyzdžiui, produktai, kuriuose gausu vitamino C, gerina geležies įsisavinimą, o štai taninai (medžiagos, esančios vyne, kavoje, žaliojoje ir juodojoje arbatose), pieno produktai, pupos ir špinatai geležies įsisavinimą blokuoja.

Gali prireikti ir medikamentų

Jeigu jums diagnozuota geležies stokos anemija, vien tik mitybos pokyčiai, deja, greičiausiai nebus pakankami – teks vartoti atitinkamus preparatus. Priklausomai nuo sutrikimo sunkumo laipsnio, geležies per dieną reikia gauti apie 50–200 mg (įskaitant ir preparatus). Vis dėlto tam tikri gyvenimo būdo pokyčiai padės greičiau grąžinti organizmą į tinkamas vėžes ir prisotinti kraują jums taip reikalingos geležies.

Produktai, kuriuose gausu šio būtino mikroelemento, yra: raudona mėsa (jautiena), jūrų gėrybės (austrės), žuvis, paukštiena, tamsios spalvos lapinės daržovės (pvz.: špinatai, brokoliai). Geležimi turtingiausios daržovės yra burokai, kopūstai, moliūgai, ropės, žiediniai kopūstai, bulvės ir morkos. Svarbu nepamiršti ir ankštinių daržovių tokių kaip pupelės, žirniai, šparaginės pupelės.

Shutterstock nuotr./Vištiena su šparaginėmis pupelėmis
Shutterstock nuotr./Vištiena su šparaginėmis pupelėmis

„Sergant anemija arba siekiant jos išvengti, svarbu atsigręžti į vitaminu C turtingus vaisius, tokius kaip apelsinai, citrinos, pomidorai, ananasai, mangai. Naudos duos ir džiovinti vaisiai (slyvos, razinos, datulės, abrikosai), riešutai, sėklos (moliūgų, kanapių, linų sėmenys), uogos (braškės, mėlynės, šilauogės), kviečių gemalai, pilnagrūdžiai miltai ir duona, kiaušiniai“, – sako gyd. dietologė.

D.Vaitkevičiūtė pabrėžia, kad norint paspartinti geležies įsisavinimą, kiekvieno valgymo metu reikėtų vartoti produktus, kuriuose gausu vitamino C. Kova su anemija yra puikus laikas prisiminti erškėtuoges, spanguoles, granatus, juoduosius serbentus, brokolius, paprikas, krienus, svogūnus, petražoles, krapus.

Naudingi gali būti ir vitamino C papildai. Anot jos, vitamino C reikėtų vartoti 20–30 mg per dieną, tačiau ne daugiau kaip 100 mg per dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai