Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ką slepia pilvo skausmas: nuo persivalgymo iki ūminių virškinimo sistemos ligų

Pilvo skausmas gali reikšti daugybę dalykų – nuo paprasčiausio persivalgymo, skrandžio negalavimo iki ūminių virškinimo sistemos ir ne tik ligų. Apie tai, ką slepia pilvo skausmas, kaip iš pradžių padėti sau namuose, o kada jau reikėtų kreiptis į gydytoją, kalbame su „Baltijos Amerikos klinikos“ šeimos gydytoja Liudmila Učkuroniene.
Pilvo skausmas
Pilvo skausmas / 123RF.com nuotr.

– Kokius negalavimus gali slėpti pilvo skausmas?

– Pilvo skausmo priežasčių iš tiesų yra labai daug ir jos ne visada slypi pačiame pilve. Tai gali būti įvairios žarnyno ligos – uždegiminės, bakterijų, virusų ar parazitų sukeltos, taip pat neinfekcinės ligos. Gali būti ir kepenų, kasos, tulžies pūslės ligos, inkstų uždegimas, akmenys inkstuose, blužnies plyšimo požymis, moterims gali būti ir ginekologinės priežastys, slypinčios pačioje gimdoje ir kiaušidėse, gali būti ir nėštumas, kuris užsimezgė ne gimdoje, o kitoje vietoje, kur jo neturėtų būti.

Arba gali būti net ne pilvo organų ligos, pavyzdžiui, plaučių uždegimas, miokardo infarktas, kuris gali atrodyti kaip skrandžio skausmas, taip pat stuburo ligos ar tiesiog raumenų skausmas.

Persivalgius neturėtų būti užsitęsusio pilvo skausmo. Jaučiame tempimą, blogumą, nevirškinimą, bet visa tai praeina.

– Kas gali slėptis, pajutus negalavimą pilvo srityje, kalbant būtent apie virškinimo sistemos ligas?

– Šioje vietoje būtų galima išskirti chirurgines ir terapines ligas. Iš terapinių dažniausios – virusinės, bakterinės ar parazitinės žarnyno infekcijos, skrandžio ar dvylikapirštės žarnos uždegimas ar opos, stemplės uždegimas, kepenų ligos, paprasčiausias vidurių užkietėjimas taip pat gali lemti pilvo skausmus.

Iš chirurginių dažniausios yra apendicitas, tulžies pūslės akmenligė, kasos uždegimas, pankreatitas, žarnų nepraeinamumas, įstrigusios išvaržos, trūkusi blužnis.

– Kokie požymiai, be pilvo skausmo, galėtų išduoti, kad žmogus negaluoja, jam skauda pilvą ne dėl to, kad, tarkime, persivalgė, o dėl kitos – rimtesnės – priežasties?

– Pirmiausia – pats skausmas, jo pobūdis, stiprumas, ar jis pastovus, ar banguojantis, ar priepuolinis, kurioje vietoje jis prasidėjo, ar yra temperatūros, pykinimas, viduriavimas? O gal pagelto oda ar akių gleivinė – gali būti gelta.

Persivalgius neturėtų būti užsitęsusio pilvo skausmo. Jaučiame tempimą, blogumą, nevirškinimą, bet visa tai praeina.

Per susibūrimus, šventes gali padaugėti žarnyno infekcijų, ypač virusinių. Jos plinta per rankas, tad reikėtų dažniau plautis rankas. Jei sergate, geriau neikite į svečius.

Jei yra žarnyno infekcija, atsiras ne tik skausmas, bet ir viduriavimas ar vėmimas, o gal abu kartu, taip pat pakils temperatūra, gali būti ir labai stiprus pilvo skausmas, atkreipkite dėmesį į odą, kaip ir minėjau, jei ji pagelto – tai gali reikšti kepenų pažeidimą.

Jei žinote, kad turite tulžies pūslėje akmenų, užvalgius sotaus, riebesnio maisto atsirado stiprus skausmas, temperatūra, pykinimas, gali būti, kad tie akmenukai pajudėjo ar netgi įstrigo, tad gal vertėtų ir gydytojui pasirodyti.

– Viena dažniausių problemų, kurią vieni jau turėjo, kitiems dar gali grėsti, – apendicitas. Kokie tikslūs pojūčiai išduoda, kad gali būti būtent jis?

– Jei klasikinė apendicito eiga, skausmas gali prasidėti ten, kur yra skrandis – po duobute. Bėgant laikui skausmas leidžiasi žemyn – į dešinį apatinį kampą. Tas skausmas gali būti banguojantis, bet iš esmės jis visiškai nepraeina, kitas būdingas požymis – sukilusi temperatūra. Kartais, be to skausmo, gali būti ir pykinimas, paviduriavimas ar vidurių užkietėjimas.

– Ne paslaptis, kad šventiniu laikotarpiu, vykstant susibūrimams, susitikimams, ne tik gali grėsti persivalgymas, bet žmonės nevengia ir alkoholio, kuris gali būti pankreatito priežastis. Kokiais požymiais pasireiškia jis?

– Tipiškai pankreatito skausmas yra viršutinėje pilvo dalyje, jis yra juosiantis. Jam būdingas pykinimas, gali būti ir vėmimas, gali sukilti ir temperatūra, bet nebūtinai. Kartais gali užtekti ir simptominių priemonių jam gydyti, bet gali būti ir labai sunki situacija, kai tenka ir chirurgams įsikišti, ir reanimacijoje atsidurti, o kartais tokios ligos baigiasi itin liūdnai. Todėl kviečiu to neužmiršti ir viską vartoti saikingai.

VIDEO: Ką slepia pilvo skausmas: nuo persivalgymo iki ūminių virškinimo sistemos ligų

– Kada pajutus negalavimą, skausmą pilvo srityje, vis dėlto reikėtų kreiptis į gydytoją?

– Priklauso nuo to, koks tas skausmas – intensyvus ar ne, jei skausmą lydi ir vėmimas ir jūs nebegalite gerti skysčių, negalite išgerti vaistų, jei viduriavimas – dažnas, labai vandeningas, jei jums labai silpna, jei pastebite geltą. Jei jaučiate skausmą po duobute, esate vyresnio amžiaus žmogus, vartojate vaistus nuo kraujospūdžio, jūsų aukštas cholesterolis, reikėtų pagalvoti ir apie širdies problemas.

– Kaip gydomos infekcinės ligos? Kuo žmogus pats sau galėtų padėti dar namuose?

– Visų pirma – gerti kuo daugiau vandens. Pirmą parą būtų galima arba visai nevalgyti, arba valgyti labai mažai ir lengvesnį maistą: išsivirti kruopų vandenyje, suvalgyti džiūvėsėlį ar gabalėlį banano. Vengti šviežių daržovių ir vaisių, riebaus, kepto maisto. O jei pačiam gydantis jums negerėja, reikėtų kreiptis į gydytoją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius