Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kaip sau padėti išgyventi persivalgymo pasekmes po švenčių

Kalėdos – viena iš metų švenčių, prieš kurią pasižadame, kad šiemet tikrai nepersivalgysime, tačiau dažniausiai... gaunasi kaip visada. Jeigu šiuo metu vis dar jaučiate sunkumą ir kitus nemalonius pojūčius pilve, šie patarimai kaip tik jums.
Pilvo skausmas
Pilvo skausmas / 123RF.com nuotr.

Kaip virškinimą veikia persivalgymas

Dvylikos patiekalų vakarienė ir šventiniai pietūs – būtinas Kalėdų atributas beveik visuose namuose. Tai bene vienintelė šventė metuose, kai mes vienu metu valgome tiek daug skirtingo maisto. Mes ragaujame viską nuo silkių pataluose, pupelių iki kūčiukų – ir ne po kąsnelį, o gausiai kraudami į lėkštę. Tai mūsų virškinimo sistemai nekasdieniškas maistas, su kuriuo susidoroti jai labai sunku.

Maišant įvairius maisto produktus virškinimo sistema patiria iššūkį, nes jai sunku suskaidyti visas suvalgytas maisto medžiagas. Dėl to žarnyne prisikaupia daug toksinių medžiagų ir prasideda įvairūs virškinimo sutrikimų simptomai – nuo pilvo pūtimo, pykinimo iki viduriavimo.

Pavyzdžiui, suvalgius daug riebaus maisto, padidėja tulžies gamyba. Jeigu tulžyje turite akmenų, o tai nėra visai retas reiškinys, dėl intensyvaus tulžies judėjimo gali pajudėti ir pūslėje esantys akmenys. Tai savo ruožtu sukelia tulžies latakų uždegimus, latakų užsikimšimus, sutrikdo tulžies ar kasos sulčių nutekėjimą į žarnyną. Užsikimšus kasos latakui, pradeda vystytis kasos audinio uždegimas. Dideli maisto kiekiai taip pat gali sukelti skandžio uždegimą – gastritą.

Gajus mitas, kad suvirškinti didelius maisto kiekius padeda alkoholis, tačiau iš tiesų taip kepenys apkraunamos dvigubai stipriau. Kadangi šventiniai patiekalai paprastai būna riebesni, todėl „sunkesni“, jų užgėrimas alkoholiu virškinimo sistemai sukelia dar daugiau papildomo darbo.

Kaip sau padėti virškinimui sutrikus

Pajutęs nemalonius persivalgymo simptomus, dažnas griebiasi medikamentų ar žolelių pagalbos, tačiau būtina juos pasirinkti teisingai, atsižvelgiant į negalavimo pobūdį.

Suvirškinti suvalgytą maistą padeda kasos fermentai. Taip pat virškinimui pagerinti ir išvengti pilvo pūtimo tinka kmynų, ramunėlių, pankolių arbatos.

Rėmens sukeltam rūgštingumui mažinti, be šiam tikslui skirtų medikamentų, padės ramunėlių, saldymedžių šaknų, pipirmėčių arbatos. Vidurių užkietėjimui palengvinti rekomenduojamos kalendrų, šaltekšnio žievės arbatos.

Esant pilvo pūtimui, galima į pagalbą pasitelkti aktyvintą anglį, kuri padeda ir apsinuodijus, pasireiškus viduriavimui ar padidėjus rūgštingumui. Nuo pilvo skausmų ir spazmų tinka ir augalinės sudėties vidurių lašai.

Taip pat puikus augalas, esant virškinimo sutrikimams, – margainis. Jis padeda sumažinti pilvo pūtimą, išvalyti kepenis, skatina tulžies nutekėjimą ir tokiu būdu pagerina virškinimą.

Po valgio virškinimą itin gerai paskatins pelyno arbata. Arbatos su kartumynais suaktyvina refleksinį skrandžio sulčių išsiskyrimą, stimuliuoja kasos darbą ir gerina jos veiklą.

Taip pat verta prisiminti, kad geriausia priemonė po persivalgymo yra šiokia tokia iškrova. Leiskite virškinimo sistemai pailsėti, minimaliai ją apkraukite maistu. Šiuo atveju puikiai tinka košės, sriubos, rauginti pieno produktai, lengvos salotos. Gerkite daug skysčių – vanduo padeda virškinimo procesams vykti greičiau, taip pat greičiau iš organizmo pašalinami toksinai.

Jeigu galite, pajudėkite, pavyzdžiui, pasivaikščiokite. Judėjimas aktyvina virškinimo sistemą, gerina žarnų peristaltiką ir padeda išsivaikščioti susikaupusioms dujoms.

Jeigu apsinuodijote maistu

Jeigu simptomai yra ūmūs ir nepraeina keletą dienų, viduriuojama, vemiama, galima įtarti apsinuodijimą maistu. Tokiu atveju reikėtų nedelsti ir kreiptis į specialistą, kuris, atsižvelgęs į simptomus, patars, kokius tinkamiausius preparatus vartoti.

Žinoma, egzistuoja ir universalūs patarimai. BENU vaistininkė Inga Norkienė sako, kad pirmiausia reikėtų gerti daug skysčių, kadangi būtina organizmą išvalyti. Simptomus šiek tiek palengvins ramunėlių, medetkų arbatos. Turėdamos antioksidacinį poveikį, jos padės nuraminti skrandžio, virškinimo trakto gleivines. Taip pat patartina išgerti ir aktyvuotos anglies tablečių, kurios iš skrandžio surinks toksinus.

Gausiai viduriuojant, rekomenduojami natūralūs žarnyno absorbentai, kurie išvalys žarnyną ir sukurs apsauginę žarnyno barjerinę plėvelę bei sugers vandens perteklių. Viduriuojant dėl skysčių praradimo sutrinka elektrolitų balansas, todėl organizmo atstatymui vertėtų vartoti tam skirtus tirpalus, taip pat gerąsias bakterijas. Jos atsakingos ne tik už tinkamą žarnyno veiklą, bet ir vitaminų sintezę. O tai turi kur kas didesnę reikšmę bendrai organizmo savijautai bei geresniam virškinimui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius