Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kas išduoda, kad vartojate per daug alkoholio?

Yra ne vienas požymis, kad vartojate per daug alkoholio, pavyzdžiui, tai ir kaltės jausmas, ir būtinai iki dugno ištuštinama taurė, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ sako Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas. Be to, priduria jis, tą išduoda ir organizmo reakcija, tarkim, sausos akys prabudus, prastas miegas.
Vyras geria
Vyras geria / 123RF.com nuotr.

„Alkoholis, kaip ir tam tikri maisto produktai, turi savo pasekmes. Vieni gali išlaikyti saiką saldumynams, kiti jį praranda labai greitai. Vienas gali pakelti vieną taurę ir tuo apsiriboti, kitas po vienos taurės nebesustos. O vėliau tai jau taps kasdienybe. Kiekvienas iš mūsų turime tam tikrų įgimtų savybių, įskaitant silpnąsias vietas, ir tai išduoda tam tikri ženklai“, – sako A.Unikauskas.

Jo žodžiais, geriančius žmones galima suskirstyti į kategorijas.

1. Lengvi, labiau atsitiktiniai gėrėjai.

2. Mažos rizikos gėrėjai (socialiniai) – tai žmonės, kurie patys gali mesti gerti. Šiai grupei priklausančios moterys gali išgerti iki 7 gėrimų per savaitę ar ne daugiau kaip 3 per vakarą. Vyrai – 14 per savaitę ir 4 per vakarą.

3. Probleminiai gėrėjai geria per daug ir per dažnai, bet dar nėra fiziškai priklausomi nuo alkoholio. Kai kuriose šalyse daugiau kaip 70 proc. žmonių yra turėję sunkaus gėrimo epizodų, trukusių keletą metų, bet vėliau to atsisakė. Kai randa rimtų priežasčių, jie pereina į 2 grupę.

4. Alkoholikai jau fiziškai priklausomi nuo alkoholio, patys negerti nebepajėgia. Jie bendrauja tik su alkoholiu, bet ne su aplinka (socialine, giminėmis, profesine ir pan.). Jiems galima pateikti milijoną priežasčių negerti ir jos neveiks.

Požymiai, rodantys, kad laikas visiškai nustoti vartoti alkoholį

  • Pradėję gerti (pvz., vakarėlyje), nebenorite sustoti.
  • Išgeriate iš anksto.
  • Manote, kad profesinė sėkmė reiškia, jog neturite problemų dėl alkoholio (problema – jau vien mintys apie tai).
  • Vairavimas išgėrus.
  • Būtinai baigiamas gerti gėrimas bokale (taurėje).
  • Kasdienis išgėrimas.
  • Pasigėrimo epizodai.
  • Kaltės jausmas.
  • Aplinkinių pastabos dėl alkoholio.
  • Rizikingas seksualinis elgesys išgėrus.

Kas išduoda, kad vartojate per daug alkoholio

123RF.com nuotr./Vakarėlis, alkoholis
123RF.com nuotr./Vakarėlis, alkoholis

A.Unikausko teigimu, kad vartojate per daug alkoholio, išduoda sausos akys vos tik pabudus.

„Buvo atliktas ne vienas tyrimas ir nustatyta, kad iš vakaro išgertas nemažas alkoholio kiekis sukeldavo rytinį akių sausumą. Tad jei nuolat pabundate sausomis akimis, pagalvokite, gal dėl to kaltas alkoholis“, – sako medikas.

Kitas ženklas – diarėja arba vidurių užkietėjimas.

„Kai organizmas nebesugeba įsisavinti išgeriamo skysčio kiekio, rezultatas – skystos išmatos (diarėja)“, – aiškina A.Unikauskas.

O jeigu, daktaro teigimu, užkietėja viduriai, tai ženklas, jog kepenys kovoja, kad išgyventų, bando susidoroti su alkoholiu: „Jei taip nutinka nuolat, tai ankstyvasis įspėjamasis požymis, kad kepenys tinkamai nebesuskaido riebalų, nes nuolat patiria spaudimą perdirbdamos alkoholio perteklių.“

Trečias ženklas – tamsus šlapimas.

„Jei šlapimas yra tamsesnis nei norma, ir žinote, kad geriate užtektinai vandens, tai taip pat ženklas, kad kepenys nepajėgia tinkamai ir efektyviai išfiltruoti toksinų. Tai nutinka prieš tai, kai kepenys rimtai sustreikuoja, kai išsivysto rimtos kepenų ligos, bet kartu tai gali būti pirmas signalas, kad esate rizikos zonoje“, – teigia A.Unikauskas.

Ketvirtas požymis – prastas miegas.

„Nuolatinis „vidutiniškas“ (vadinamasis saikingas ar lengvų gėrimų) vartojimas gali sukelti tokią būklę, kai smegenys „pamiršta“, kaip efektyviai užmigti. Galiausiai nebeliks smegenims ir organizmui susibalansuoti reikalingiausios miego fazės net ir tomis naktimis, kai eisite miegoti blaivus. 60 proc. alkoholikų kenčia nuo nemigos“, – pabrėžia profesorius.

Anot jo, alkoholis ypač veikia smegenų sritis, atsakingas už atmintį, sprendimų priėmimą ir impulsų kontrolę: „Tai paaiškina, kodėl lengvų gėrimų mėgėjai ar rečiau vartojantys, kurie nevartoja alkoholio kelias dienas, pajunta didelį skirtumą tarp miego kokybės. Smegenys turi iš naujo mokytis tinkamai užmigti – reikia visiškai negerti keletą mėnesių, kad pajustumėte, ką reiškia išsimiegoti kokybiškai.

Ir dar vienas ženklas, priduria A.Unikauskas, – lengvai toleruojate alkoholį.

Parengė Jurgita Jasiūnienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius