Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
04 03

Kodėl pavasarinė depresija dvigubai dažniau kamuoja moteris?

Daugelis pavasarį tampa laimingesni, aktyvesni, lengviau keliasi rytais, nes padidėjęs šviesos kiekis pakelia energiją. Tačiau yra žmonių, kuriuos šviesa veikia priešingai – jie tampa nerimastingi, dirglūs, jaučiasi pavargę, jiems gali sutrikti miegas. Apie tai, kaip atpažinti pavasarinę depresiją ir kada kreiptis pagalbos – portale manodaktaras.lt kalbamės su „Hilla“ gydytoja psichiatre Aušra Stankūniene.
Pavasarinė depresija
Pavasarinė depresija / Shutterstock nuotr.

Kas iš tiesų yra pavasarinė depresija ir ar tai dažnas reiškinys mūsų visuomenėje?

Pavasarinė depresija, kaip ir rudeninė, būdinga žmonėms, kurie jautresni sezonų kaitai. Sergantieji depresija neretai savijautos pablogėjimą pajunta ir pavasarį, ir rudenį, keičiantis sezonui. Tačiau yra žmonių, kurių nuotaika blogėja tik tam tikru metų laiku.

Sezoniniai nuotaikos svyravimai priklauso nuo saulės – energijos šaltinio. Pavasarį padaugėja saulės, tačiau gaunamas šviesos kiekis kiekvieną žmogų veikia skirtingai. Dauguma žmonių jautresni šviesos trūkumui (jų savijauta blogėja rudenį arba žiemą), tačiau maždaug 10 proc. iš tų, kurie smarkiai reaguoja į sezonų kaitą, blogiau toleruoja padidėjusį šviesos kiekį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius