Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Maistas pagal spalvas – balta

Gamta daug dalykų išreiškia būtent spalvomis. Todėl tam tikros mineralinės medžiagos ar vitaminai šviežiems vaisiams bei daržovėms suteikia tam tikrą specifinę spalvą. Galbūt atrodo keista, bet mokslininkai išskiria ir baltos spalvos augalus, kurių, beje, galime laisvai gauti ir Europoje.
Žiedinis kopūstas
Žiedinis kopūstas / „Fotolia“ nuotr.

Kas yra balti vaisiai ir daržovės?

Baltais vadinami tokie vaisiai ir daržovės, kurių neapdirbtas minkštimas yra šviesus, tad tarp jų atsiduria bananai, kriaušės, ropės, taip pat žiediniai kopūstai bei švieži svogūnai ir česnakai.

Nors šiai grupei priskiriami vaisiai bei daržovės neturi ryškios spalvos ir galėtų atrodyti, jog todėl savyje neturi ir jokių naudingų medžiagų, tačiau būtent tokiuose šviesiuose augaluose gali būti daugybė vitaminų ir kitų veikliųjų medžiagų, naudingų žmogaus organizmui.

Baltais vadinami tokie vaisiai ir daržovės, kurių neapdirbtas minkštimas yra šviesus, tad tarp jų atsiduria bananai, kriaušės, ropės, taip pat žiediniai kopūstai bei švieži svogūnai ir česnakai.

Naudinga ir žiemą, ir vasarą

Baltieji vaisiai ir daržovės savyje gali turėti medžiagų, kurios gerina organizmo imuninės sistemos veiklą. Ne be reikalo liaudies medicinoje česnakus ir imbierą naudoja gydant peršalimą ar slogą.

Anot Sveikatos ministerijos dar viena teigiama savybė, kurią savyje turi šviežios baltos daržovės bei vaisiai – jie mažina kraujo spaudimą. Nenuostabu, kodėl sportuojantiems dažnai rekomenduojama sukrimsti šviežią bananą, o norintiems sulieknėti rekomenduojama skanauti salierus.

Baltosios daržovės bei vaisiai

Į Lietuvą iš visos Europos Sąjungos ištisus metus atkeliauja įvairiausi baltos spalvos vaisiai bei daržovės. Daugiausiai produktų atvežama iš šių Europos sąjungos šalių: Ispanijos, Italijos, Graikijos, Vengrijos, Prancūzijos, Belgijos ir Olandijos.

Europos Sąjungos įstatymais griežtai reglamentuojama, kad vaisiai ir daržovės būtų auginami, saugojami, gabenami ir parduodami itin kokybiški ir saugūs. Europos Komisija nuolat konsultuojasi su mokslininkais, dirbančiais Europos maisto saugos tarnyboje ir pagal jų rekomendacijos koreguoja reikalavimus augintojams, tiekėjams ir pardavėjams, tad nepamirškite per dieną į savo racioną įtraukti keletą porcijų vaisių ir daržovių iš šių, turinčių baltą spalvą:

bananai, kriaušės, salierai, žiediniai kopūstai, česnakas, imbieras, topinambai, svogūnas, balti persikai, balti nektarinai ir kt.

Papildomas informacijos šaltinis: knygos K. Oberbeil „Vitaminų jėga“, T. Reinhard „Vertingiausi maisto produktai“.

fhfhj-541aeeb03a00e

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius