-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Maistas Širvintų ugdymo įstaigose: pradinukai patenkinti, gimnazistai valgo parduotuvėse ir kebabinėse

Penktadienį vaikų maitinimą šalies ugdymo įstaigose vertinanti komisija lankėsi Širvintose – trijose ugdymo įstaigose. Komisija ne daug pastabų skyrė pradinei mokyklai, daugiau jų sulaukė lopšelis-darželis, kur tiekiamos per šaltos sultys, arbata su cukrumi. Komisija labiausiai barė gimnaziją, kurios mokiniai mėgsta užkandžiauti už mokyklos ribų, nėra patenkinti patiekalais valgykloje.
Maitinimo Širvintų lopšelyje – darželyje „Boružėlė“
Maitinimo Širvintų lopšelyje – darželyje „Boružėlė“ / Švietimo ir mokslo ministerijos nuotr.

Širvintų Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazija vaikų maitinimą organizuoja pati. Čia mokosi 322 mokiniai.

„Patikrinimo dieną jų valgykloje jų buvo labai nedaug. Administracija sakė, kad penktadieniais visada mažai valgančių, be to, dalis mokinių, per pertraukas ar laisvas pamokas eina pirkti maisto į netoliese esančias parduotuves ir kebabines. Šios gimnazijos vidaus taisyklės to nedraudžia“, – žiniasklaidai išplatintose vertinimo išvadose rašo Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) Visuomenės sveikatos priežiūros departamento Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus vedėjas Almantas Kranauskas.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Almantas Kranauskas
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Almantas Kranauskas

Vaikai renkasi prancūzišką batoną su česnakiniu sviestu

Anot jo, populiariausiais už mokyklos ribų perkamas maistas – prancūziškas batonas su česnakinio sviesto įdaru, kainuojantis 0,64 Eur.

Mokykla, kaip rašoma ataskaitoje, nedalyvauja ES finansuojamose programose „Pienas vaikams“ ir „Vaisių vartojimo skatinimas mokyklose“.

„Administracijos teigimu „nes vaikai šių produktų nenori“, be to, mažai pieno produktų bei daržovių buvo ir valgykloje“, – teigia A.Kranauskas.

Jo tikinimu, valgyklos darbuotojai informavo, kad pieno produktų būna 2 kartus per savaitę, bufete yra saldintų pieno kokteilių ir glaistytų sūrelių.

„Iš daržovių, apsilankymo dieną buvo tik agurkai ir žirneliai, kuriuos dalis mokinių palikdavo nesuvalgę ir išmesdavo. Virėjai teigė, kad kartais dar būna obuolių ir mandarinų“, – teigiama išvadose.

Švietimo ir mokslo ministerijos nuotr./Vaikų maitinimas Širvintose
Švietimo ir mokslo ministerijos nuotr./Vaikų maitinimas Širvintose

„Patiekimo estetikai dėmesio neskiriama, visos lėkštės išmargintos skirtingais raštais. Maisto vaizdas skurdus. Vaikai galėjo valgyti tik rūgštynių sriubą, žemaičių blynus, žuvies maltinį ir plovą. Dalis mokinių, paragavę šių patiekalų, juos išmesdavo. Paklausti kodėl nesuvalgo, atsakė, kad kai kurie patiekalai jiems duodami veltui (nes jie socialiai remtini), šiandien tai buvo plovas, o jie tokių nenori. Nors buvo ir tokių gimnazistų, kurie suvalgydavo visą porciją“, – priduriama jose.

Anoniminėse apklausos anketose, kaip teigia A.Kranauskas, vaikai rašė, kad valgykloje per maža maisto įvairovė, kad neleidžiama nusipirkti daugiau nei po 2 dešrainius, kad būtina atnaujinti asortimentą įtraukiant šiuolaikinius patiekalus, į gaminius dėti mažiau cukraus (nes arbata patiekiama su „privalomu“ cukrumi).

Gimnazijoje parduodama kava

Mokiniai, anot SAM atstovo, norėjo sveikesnio maisto ir užkandžių, kiti siūlė „praplėsti mėsos gaminių racioną, nes kiekvieną savaitę valgyti tą patį kotletą ar suktinuką, darosi neskanu“. Jie taip pat rašė, kad mokykloje parduodama kava, kuri draudžiama vaikų ugdymo įstaigose.

„Šį faktą administracija paaiškino, kad kava gaminama mokytojams ir matyt kartais ji atitenka vaikams...“ – teigia A.Kranauskas.

Anot jo, dauguma gimnazistų nežinojo ką reiškia simbolis žalia „Rakto skylutė“ (tai tarptautinė sveikatai palankaus maisto ženklinimo sistema – SAM). Šis faktas, A.Kranausko įsitikinimu, rodo, kad mokykloje integruotas sveikatos (ir mitybos) žinių dėstymas yra neefektyvus. Jo nuomone, valgyklos darbuotojai taip pat neturi žinių apie sveiką mitybą.

Komisija maitinimą Širvintų Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazijoje įvertino 6 balais iš 10-ties. Rekomendacijos:

  • Koreguoti valgiaraščius, įtraukti naujų, įdomesnių sveikatai palankių patiekalų.

  • Pasiūlyti įvairesnių daržovių patiekalų ir garnyrų. Aktyviau raginti vaikus valgyti daržoves. Nuolat turėti vaisių.

  • Kas dieną vaikams pasiūlyti pieno, varškės, pasukų, nesaldžių jogurtų.

  • Analizuoti vaikų nuomones apie maitinimą.

Pradinukams maistas patinka

Komisija vertinimą atliko ir Širvintų pradinėje mokykloje. Maistą ugdymo įstaiga gamina pati, vaikai valgo valgykloje.Ugdymo įstaigoje mokosi 376 mokinai. Nemokamą maitinimą gauna 44 mokinai.

„Tikrinimo metu nustatyta gera maisto ruošimo higiena. Tikrinimo metu valgykloje pietus valgė nemokamą ir mokamą maitinimą gaunantys mokiniai. Vaikai gali nusipirkti įvairių vaisių už nedidelę kainą. Maistas patiektas estetiškai. Maistą prie stalų vaikai nešasi ant padėkliukų. Tarp valgymų ir valgymo metu vaikai gali higieniškai atsigerti kambario temperatūros vandens“, – išvadose rašo SAM Visuomenės sveikatos priežiūros departamento Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus vyriausioji specialistė Ieva Gudanavičienė. Ji priduria, kad vaikai maistą vertina kaip skanų.

Švietimo ir mokslo ministerijos nuotr./Vaikų maitinimas Širvintose
Švietimo ir mokslo ministerijos nuotr./Vaikų maitinimas Širvintose

Tikrinimo metu vaikai valgė: rūgštynių sriubą su bulvėmis, paukštienos šašlyką arba keptas vištų šlauneles su biria ryžių koše ir kopūstų salotomis su morkomis ir obuoliais gėrė sultis arba vandenį. Skelbimų lentoje, I.Gudanavičienės teigimu, buvo skelbiama visa reglamentuota informacija.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Maisto skyriaus Vyriausiosios specialistės-valstybinės maisto produktų inspektorės Vitos Šturmienės teigimu, patikrinimo metu mokyklos patalpos ir įranga buvo geros būklės.

Vadovaujasi valgiaraščiu, parengtu pagal receptūrų rinkinį. Dalyvauja „Vaisių ir daržovių bei pieno produktų vartojimo skatinimo vaikų ugdymo įstaigose programoje“. Paramai tiekiami II klasės obuoliai (gamintojas UAB „Ariona.LT“, tiekėjas UAB „Grūstė“, – rašo VMVT specialistė.

ŠMM: mokytojai užtikrina tvarką

Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) Švietimo kokybės ir regioninės politikos departamento Regioninės politikos analizės skyriaus vyr. specialistė Ramutė Zungailienė tikina, kad mokyklos pamokų ir pertraukų trukmė atitinka reikalavimus, priešmokyklinės grupės ir pirmos klasės mokiniai turi galimybę po pirmos pamokos pusryčiauti.

„Vienu metu nuo 10.40 iki 11.00 val. pamaitinami visi gaunantieji nemokamą maitinimą mokiniai, nuo 11.00 val. per 20 min. pertrauką pietauja 1 klasių mokiniai, per antrąją 20 min. pertrauką pietauja 2, 3, 4 klasių mokiniai. 12.00 val. Pietauja priešmokyklinukai. Po pietų dar kartą valgo pailgintos dienos bei priešmokyklinės grupių vaikai, todėl valgykla dirba iki 15.00 val.“, – rašo ŠMM atstovė.

Jos teigimu, valgyklos patalpos yra nedidelės, bet erdvios, tvarkingos, įrengtos kelios kriauklės rankoms nusiplauti, pakabinti popieriniai rankšluosčiai, atviruose stikliniuose induose ant stalų stovi geriamas vanduo ir švarios neapverstos stiklinės, ant lėkštučių padėtos neuždengtos duonos riekelės – esą gali paimti visi pageidaujantys.

Švietimo ir mokslo ministerijos nuotr./Vaikų maitinimas Širvintose
Švietimo ir mokslo ministerijos nuotr./Vaikų maitinimas Širvintose

„Į valgyklą mokiniai ateina su klasių mokytojais, kurie užtikrina ramų elgesį, tvarką. Vaikai tvarkingai stovi eilėje, kultūringai ant padėkliukų deda maistą, o pavalgius indus ir padėklus nuneša į nešvariems padėklams ir indams skirtą vietą. Mokiniai ateina į valgyklą jau nusiplovę rankas klasėse. Tokiu būdu jie mokomi laikytis rankų higienos, elgesio ir valgymo kultūros“, – tvirtina R.Zungailienė.

„Mokyklos viduje įrengtos vaizdo kameros, teritorija aptverta tvora. Pagal pasitvirtintas Mokinių elgesio taisykles mokiniams draudžiama pasišalinti iš mokyklos teritorijos“, – priduria ji.

Mokykloje lankosi sveikatos priežiūros specialistas

Mokykloje kelis kartus per savaitę lankosi sveikatos priežiūros specialistas, ugdymo įstaiga dalyvauja Pieno ir Vaisių vartojimą skatinančiose programose, apie sveiką mitybą, kaip tikina ŠMM atstovė, kalba klasės valandėlių metu.

Komisija balo, kuriuo Širvintų pradinėje mokykloje įvertino maitinimą, pranešime nepažymėjo. Komisijos rekomendacijos:

  • Ant stalų pastatytą geriamą vandenį, švarias stiklines bei duoną laikyti uždengtą.
  • Daugiau dėmesio skirti sveikatai palankaus maisto propagavimui.

Lopšelyje-darželyje – nusidėvėjusi įranga

Penktadienį komisija lankėsi ir Širvintų lopšelyje-darželyje „Boružėlė“. Ugdymo įstaigą lanko 193 vaikai. Maistą ji gamina pati, žaliavas tiekia UAB „Pontem“

„Tikrinimo metu nustatyta gera maisto ruošimo higienos būklė, tačiau dalis įrangos nusidėvėjusi. Maisto temperatūra ir porcijų dydžiai atitiko normą. Maistas patiekiamas higieniškai. Kaip garnyras vaikams patiekiama įvairių daržovių. Pieno produktų būna kas dieną. Įstaiga dalyvauja ES finansuojamose pieno ir daržovių tiekimo vaikams programose. „Žuvies diena“ – penktadienis“, – teigia SAM Visuomenės sveikatos priežiūros departamento Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus vedėjas A.Kranauskas.

Apsilankymo dieną vaikams buvo pasiūlyta pietums: miežinių kruopų sriuba, žuvies maltinukai, burokėlių, su žirniais ir agurkais mišrainė ir sultys.

„Deja, arbata vaikams siūloma su „privalomu“ cukrumi“, – apgailestauja A.Kranauskas.

Anot jo, įstaigoje kartą per savaitę siūlomi saldūs sūreliai su glaistu, kartą per 2 savaites duodama dešrelių.

SAM: tiekiamos per šaltos sultys

„Atkreiptas dėmesys, kad vaikams duodamos per šaltos sultys (14 laipsnių). Tik kai kuriose grupėse buvo sveiką mitybą propaguojančių plakatų“, – rašoma išvadose.

„Vaikams atsigerti duodama vandens iš ąsotėlių, prie kurių beveik visose grupėse buvo padėta po vieną puodelį, nors administracijos atstovai teigė, kad tie puodeliai keičiami po kiekvieno vandens gėrimo“, – priduriama jose.

Komisija maitinimą Širvintų lopšelyje-darželyje „Boružėlė“ įvertino 7 balais iš 10-ties. Rekomendacijos:

  • Negirdyti vaikų vandeniu iš tų pačių stiklinaičių. Nedėti į vandenį citrinos.
  • Neduoti peršaltų gėrimų.
  • Arbatą patiekti be cukraus.
  • Menkavertes kruopų sriubas keisti vertingesnėmis, pvz., daržovių.
  • Visas grupes aprūpinti sveiką mitybą propaguojančiais plakatais.
  • Renovuoti virtuvės patalpas ir atnaujinti įrangą.

Maitinimą visose trijose ugdymo įstaigose vertino iš SAM, ŠMM ir VMVT specialistų sudaryta komisija.

SAM ir ŠMM patikrinimus ne tik ugdymo įstaigose, bet ir ligoninėse nusprendė organizuoti po to, kai socialinėje erdvėje vis pasirodydavo įrašų apie prastą maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius