-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Manote, kad tuoj užklups panikos priepuolis? Prisiminkite kvėpavimo kvadratu metodą

Neramūs laikai mums visiems kelia stresą ir nerimą. Vis daugiau žmonių dažnai patiria nerimo ar panikos priepuolius. Tai – itin sunkūs išgyvenimai, kurie gali sukelti dar rimtesnes protinės sveikatos problemas. Jei tik jaučiate, kad tuoj vėl palūšite, prisiminkite kvėpavimo kvadratu metodą.
Kvėpavimo praktika
Kvėpavimo praktika / 123RF.com nuotr.

Naujas JAV atliktas tyrimas parodė, kad COVID-19 labai daug žmonių privertė internete ieškoti nerimo ir panikos priepuolių simptomų. Šiuos itin nemalonius išgyvenimus gali sukelti visa eilė skirtingų veiksnių. Dažnai žmogus ima galvoti, kad tuoj praras kontrolę ar net mirs. Labai daug jaunų žmonių kreipiasi į gydymo įstaigas, manydami, kad patiria širdies smūgį, tačiau sužino, kad juos kamuoja ūmus nerimas.

Naujas tyrimas apėmė interneto paieškos duomenis nuo 2004 metų. Dabartinis laikotarpis pagal susidomėjimą panikos ir nerimo priepuoliais yra intensyviausias per visus tuos 16 metų. Ir kaip gali būti kitaip?

Kiekvienas suaugęs žmogus supranta, kad jis mirs. Kažkoks vidinis balsas nuolat kužda, kad viskas bus gerai, nes juk iki šiol nieko blogo neįvyko. Tačiau kartais ir jis nutyla, žmogus staiga supranta nesantis šio realybės filmo pagrindiniu herojumi ir pradeda širdimi jausti laiko tėkmę. Netrukus paaštrėję pojūčiai, persipynę su neviltimi ir baime, ima sekti kiekvieną kūno signalą – širdis plaka per greitai, ausyse girdimas ūžesys, kvėpuoti, atrodo, sekasi sunkiau nei vakar. Širdies smūgis? O gal tik nerimo priepuolis?

COVID-19 pandemija paliko daugybę žmonių tik su jų mintimis. Šalia to dar pridėkite nerimą dėl ateities, kuri neatrodo tokia šviesi, kylančią įtampą karštuosiuose pasaulio kraštuose, naujus virusus, ir gautas kokteilis yra tiesiog per stiprus.

Tokiais atvejais naudinga prisiminti kvėpavimą kvadratu. Tai – nusiraminimo metodas, kurį naudoja ir sportininkai (nes jie dažnai jaudinasi prieš varžybas), ir jogos meistrai. Štai kaip tai galite atlikti:

  • jei tik įmanoma, susiraskite tylų kampelį. Padės ir aplinkos triukšmą slopinančios ausinės;
  • užmerkite akis ir tyliai mintyse skaičiuodami iki keturių įkvėpkite per nosį;
  • keturioms sekundėms sulaikykite kvėpavimą;
  • lėtai iškvėpkite vėl skaičiuodami iki keturių;
  • keturioms sekundėms sulaikykite kvėpavimą;
  • vėl įkvėpkite keturias sekundes – šį kvėpavimo ciklą galite tęsti kelias minutes.

Netinka keturios sekundės? Galite tą skaičių keisti. Svarbu, kad išlaikytumėte kvadratą – įkvėpimas ir iškvėpimas turi trukti tiek pat, kiek ir pauzė.

Kvadratinis kvėpavimas neišspręs jūsų problemų, bet bent jau trumpam padės nusiraminti. Tiesa, jei dažnai jaučiatės prastai, visada geriau kreiptis į gydytojus. Nerimo sutrikimai irgi yra rimti ir į juos gydymo įstaigose tikrai nenumojama ranka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius