Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 07 02

Mokslų daktaras P.Minderis apie angliavandenių demonizavimą: kodėl jų nepataria atsisakyti

Angliavandeniai jau ilgą laiką yra tarsi pilkojoje zonoje, kadangi į juos žvelgiama pro padidinamąjį stiklą – jie kaltinami dėl ligų, svorio augimo, riebalų pertekliaus ir, apskritai, blogos savijautos. Tačiau ar tikrai tai yra tiesa? Ar visada ir visi angliavandeniai mūsų savijautą veikia neigiamai?
Mokslininkas Petras Minderis
Mokslininkas Petras Minderis / Asmeninio archyvo nuotr. ir 123RF nuotr.

Biologijos mokslų daktaras, Lietuvos sporto universiteto mokslo darbuotojas, Lietuvos sporto akademijos lektorius, sportininkų konsultantas Petras Minderis pasidalino savo įžvalgomis apie angliavandenius ir sako, kad bijoti jų tikrai nereikia.

„Šiuo metu vyrauja mitybos mados ir tam tikrų dietų populiarumas, pavyzdžiui, tokių, kurios turi mažai angliavandenių. Turime ir radikaliausią pavyzdį – tai itin griežta ketogeninė dieta. Mūsų visuomenėje tokias dietas išbando nemažai žmonių. Kodėl? Visų pirma, žmonėms būdingas dichotominis mąstymas, kuriuo bando supaprastinti juos supantį pasaulį – jie mato juoda arba balta, mano, kad kažkuri dieta ar maisto produktai yra geri arba blogi. Angliavandeniai papuolė į tą lauką, kuriame jie dažnai pateikiami kaip „blogi“ ir taip teigiama iš anksto nesusipažinus su skirtingais faktais“, – aiškina P.Minderis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius