-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kur geriau auga raumenys: sporto klube ar namuose?

„Ar įmanoma raumenis „užsiauginti“ sportuojant namuose, ar tai pavyks padaryti tik sporto klube?“ – klausia portalo 15min skaitytojas.
Grupinė treniruotė
Grupinė treniruotė / Unsplash nuotr.

Raumeningas kūnas, nusėtas prakaito lašeliais – dažnas vaizdas, reklamuojantis treniruotes sporto klubuose. Vis dėlto per pastaruosius kelerius metus, ypač – po pandemijos ir karantinų, labai daug nemokamų ir mokamų treniruočių persikėlė į virtualią erdvę, taip suteikdami progą sportuoti norintiems žmonėms turėti tvirtą ir raumeningą kūną ne tik lankant sporto salę ar sporto klubą, bet ir treniruojantis namuose.

Asmeninė nuotr./Rokas Norvaišas
Asmeninė nuotr./Rokas Norvaišas

Pasak sveikatos specialisto, kineziterapeuto ir asmeninio trenerio Roko Norvaišo, raumenų auginimas namuose yra visiškai įmanomas. Visgi yra keletas „bet“. Apie juos plačiau jis ir atsakė.

„Nusprendus sportuoti namuose ypač svarbu tinkamai organizuoti treniruotes ir pasirinkti tinkamą treniruoklių įrangą. Net neabejoju, kad sportuojant namuose galima pasiekti puikių rezultatų, ypač jei atsižvelgiama į kelis svarbius faktorius“, – sako jis.

R.Norvaišo teigimu, kad ir kur sportuotumėte – namuose ar sporto klube – viena iš pagrindinių sėkmės sąlygų yra nuoseklumas. Reguliarios treniruotės yra būtinos, norint pasiekti rezultatus. Be to, svarbu parinkti įvairias pratimų grupes, kad būtų aktyvuojami skirtingos raumenų grupės.

„Tai gali būti atliekama su įvairiais svoriais, naudojantis savo kūno svoriu ar naudojant specialią įrangą, kuri gali būti prieinama ir tinkama naudoti namuose“, – sakė asmeninis treneris.

Anot jo, sportuojant namuose, taip pat svarbu tinkamai subalansuoti treniruotės intensyvumą ir trukmę.

„Ilgos ir intensyvios treniruotės gali sukelti pernelyg didelį nuovargį, todėl reikia pasirinkti efektyvius pratimus ir jų tinkamą skaičių. Be to, svarbu atidžiai stebėti kūno reakcijas ir leisti jam atsigauti.

Pagal Pasaulinės sveikatos organizacijos rekomendacijas jėgos treniruotės turėtų būti atliekamos 2-3 kartus per savaitę“, – kalbėjo pašnekovas.

Unsplash nuotr./Sportuojanti moteris
Unsplash nuotr./Sportuojanti moteris

Sporto klubo privalumai

Nors namuose galima pasiekti gerų rezultatų, sporto klubas, anot R.Norvaišo, turi keletą privalumų, lyginant su namais.

„Klubuose paprastai yra platus įvairių įrenginių pasirinkimą, kurie gali būti neįperkami namuose. Be to, klubai dažnai siūlo grupines treniruotes, kuriose galima gauti papildomos motyvacijos ir patirties iš trenerių bei kitų sportuojančių“, – keletą privalumų išskyrė asmeninis sporto treneris.

Jo teigimu, pasirinkus sporto klubą, svarbu atsižvelgti į asmenines nuostatas ir tikslus. „Šiuo atveju asmeninis treneris gali būti naudingas tiems, kurie ieško individualaus dėmesio ir programos, pritaikytos jų konkretiems poreikiams. Ypač svarbu profesionalo pagalba, kai esame visiškai naujoki, kad jis apmokėtų bazinių judesių ir taisyklingos pratimų technikos.

Svarbiausia tai, kad sportuojant namuose ar sporto klube, būtų laikomasi nuoseklumo, įvairovės ir tinkamo poilsio principai, o tai padės pasiekti norimus rezultatus“, – pabrėžė R.Norvaišas.


Jei ir jūs turite klausimų apie sportą, sveiką mitybą, norite aptarti įvairias jums aktualias situacijas, rašykite klausimą Rokui gyvenimas@15min.lt


Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius