-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Svajonės išsipildymas? Mokslininkai tvirtina atradę „piliulę“, kurios poveikis – kaip sporto

Turbūt daugelis sportuojančių žmonių (o taip pat norinčių tai daryti, bet niekaip nepradedančių) yra pagalvoję, kad norėtų, jog ezistuotų tabletė, turinti tokį pat poveikį kaip ir treniruotės. JAV mokslininkai tvirtina, jog ši fantazija greit gali virsti realybe, rašo „Science Alert“.
Aborto tabletė
Tabletė (asociatyvinė nuotr.) / 123RF.com nuotr.

Naujasis vaistas dar tik kuriamas, tačiau atlikus pirmuosius eksperimentus su graužikais paaiškėjo, kad vaistas veikia natūralų medžiagų apykaitos kelią – tai, ką paprastai sukelia fiziniai pratimai.

Kasdien duodamas pelėms, vaistas, vadinamas SLU-PP-332, pagerina raumenų funkciją, fizinį pajėgumą ir ištvermę. Be to, gyvūnams nereikia judėti daugiau, nei jie yra įpratę.

Shutterstock nuotr./Laboratorinė pelė
Shutterstock nuotr./Laboratorinė pelė

Pristatydamas naujausius rezultatus JAV chemikų draugijos 2024 m. pavasario susitikime, pagrindinis tyrėjas ir chemikas Bahaa Elgendy iš Vašingtono universiteto teigia, kad jam ir jo komandai pavyko tai, kas kitiems iki šiol nepavyko.

Kadaise buvo manoma, kad metabolinis taikinys yra „nepagydomas“ arba per daug sudėtingas, kad jį būtų galima suaktyvinti vaistais. Tačiau pasirodo, jog tai nebūtinai tiesa.

Jei mokslininkams pavyks sėkmingai nukreipti tą patį medžiagų apykaitos kelią į žmones, B.Elgendy mano, kad tai „galėtų padėti sukurti vaistus kai kurioms sudėtingiausioms ligoms, su kuriomis šiandien susiduriame, pavyzdžiui, neurodegeneracinėms ligoms ir širdies nepakankamumui gydyti“.

Unsplash nuotr./Jėgos treniruotė
Unsplash nuotr./Jėgos treniruotė

Jau daugelį metų mokslininkai visame pasaulyje stengiasi sukurti „mankštos tabletę“, kuri galėtų suteikti bent dalį mankštos naudos tiems, kuriems jos reikia.

Tyrimai rodo, kad fizinis aktyvumas veikia daugybę medžiagų apykaitos būdų, kurie gali įvairiais būdais pagerinti žmogaus sveikatą. Tačiau vienas iš jų, turintis ypač įspūdingą naudą sveikatai, suaktyvina su estrogenais susijusius receptorius (ERR).

Šie receptoriai yra raumenų, širdies ir smegenų audiniuose ir reguliuoja daugybę genų, susijusių su medžiagų apykaita, imunitetu, uždegimu, homeostaze, vystymusi, ląstelių augimu ir dauginimusi. Tačiau iki šiol juos „išjudinti“ nepavykdavo.

Floridos universiteto (FU) ir Vašingtono universiteto mokslininkai jau kelerius metus kuria ERR vaisto versiją. Jis sukurtas taip, kad pataikytų ne į vieną, o į tris skirtingus ERR tipus – tai dar niekada nebuvo pasiekta.

Tyrėjas B.Elgendy ir jo kolegos yra tokie drąsūs dėl savo pažangos, kad įsteigė farmacijos įmonę „Pelago Pharmaceuticals“, kuri, kaip jie prognozuoja, „pradės klinikinį naujo medikamento pritaikomumą“.

Atlikdami ankstesnius eksperimentus mokslininkai įrodė, kad, duodant SLU-PP-332 pelėms, jų organizme padaugėja nuovargiui atsparių raumenų skaidulų. Tai savo ruožtu pagerina graužikų ištvermę ant bėgimo takelio, todėl jie galėjo bėgti 70 proc. ilgiau ir 45 proc. toliau nei tie, kurie vaisto negavo. Tyrėjų nuomone, taip tikriausiai yra todėl, kad jų skeleto raumenų ląstelės geriau išlaiko energijos balansą.

123RF.com nuotr./Tabletė
123RF.com nuotr./Tabletė

„Kai mūsų testuojamu vaistu gydome peles, matome, kad jų viso kūno medžiagų apykaita persijungia į riebalų rūgščių naudojimą, kuris labai panašus į tą, kurį žmonės naudoja badaudami ar sportuodami. Ir gyvūnai pradeda mesti svorį“, – 2023 m. pristatydami gautus duomenis teigė tyrimo autoriai.

Tiesa, pasak jų, tai nereiškia, kad SLU-PP-332 yra tobulas fizinio krūvio pakaitalas, tačiau atrodo, kad jis suaktyvina molekulinį kelią, kuris perduoda daugelį fizinio krūvio privalumų širdžiai, smegenims ir inkstams.

„Pasaulyje yra žmonių, kurie dėl vienokių ar kitokių priežasčių negali mankštintis. Tabletės galėtų būti labai naudingos imituojant ar sustiprinant mankštos poveikį, pavyzdžiui, senstantiems žmonėms, taip pat asmenims, sergantiems tam tikromis ligomis arba tiems, kurie, vartodami kitus vaistus, praranda raumenis“, – sako B.Elgendy „YouTube“ publikuojamame JAV Chemikų draugijos susitikimo įraše.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius