Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Ugnė su 30 moterų nėrė į 21 dienos iššūkį gyventi sveikai: pokyčiai – jau po savaitės

Instagramo tinklaraščio „In Mood Blog“ autorė Ugnė Barodicienė, nusprendusi imtis iššūkio „20 dienų sveikai gyvenu“, per kurį ketina suformuoti sveikesnius gyvenimo būdo įpročius, subūrė 30 moterų komandą. Jos visos kartu jau įveikė pirmą savaitę ir, pasak 15min GYVENIMO pašnekovės, yra akivaizdžių pokyčių.
Iššūkis „20 dienų sveikai gyvenu“
Iššūkis „20 dienų sveikai gyvenu“ / Asmeninio albumo nuotr.

5 iššūkio taisyklės

Tinklaraštininkė Ugnė į panašų iššūkį neria jau ne pirmą kartą. „Nesu kažkoks sveikos gyvensenos guru, viskas gimė iš asmeninės patirties. Vasarą su kita tinklaraštininke buvome labai supykusios ant savęs, kad nepasiruošėme bikini sezonui. Ir sugalvojome, kad turime susiimti, nustoti valgyti saldumynus ir pradėti sportuoti.

Tuomet tiesiog instagramo profilyje viešai pasiskelbiau, kad jausčiausi prieš kitus įsipareigojusi, nebeturėčiau, kur trauktis. Ir kiekvieną dieną rašydavau, kaip man sekasi laikytis duoto pažado.

Pastebėjau, kad tai įdomu ir kitoms merginoms, kelios netgi pradėjo laikytis iššūkio kartu su manimi. Antro iššūkio metu prisijungė dar daugiau merginų, todėl šįkart nusprendžiau iššūkį padaryti organizuotesnį – suburti komandą, kurios dalyvės kiekvieną savaitę griežtai atsiskaitytų už taisyklių laikymąsi, taip pat pavyko rasti rėmėjų, kurie skyrė dovanas, jei sėkmingai įveiksime iššūkį“, – pasakojo pašnekovė.

Asmeninio albumo nuotr./Ugnė Barodicienė
Asmeninio albumo nuotr./Ugnė Barodicienė

Pasak jos, laikytis iššūkio vienam yra sudėtinga, o grupėje tai daryti ne tik smagiau, bet ir lengviau, kadangi dalyvės viena kitą palaiko. Taisyklės, kurių turi laikytis dalyvės, paprastos: kasdien išgerti bent 2 litrus vandens, maisto racione laikytis „0 šlamšto“ principo, bent 20 min. kasdien skirti judėjimui ir tiek pat laiko – sau, per tris savaites perskaityti bent vieną knygą.

Pačios dalyvės, kaip joms sekasi, instagrame dalijasi pasiekimais, žymėdamos grotažymę #20dienusveikaigyvenu. Prie iššūkio prisijungė ir kelios maisto tinklaraštininkės, kurios nori parodyti, kad sveikas maistas gali būti labai skanus ir įdomus.

Paklausta, kodėl tarp sąlygų atsirado knyga, Ugnė neslėpė, tai jos vidinis poreikis – ji pati labai pasiilgo knygos. Laikas sau dažnai suvokiamas kaip koks nors malonumas – pamiegojimas, manikiūras, makiažas ir pan. Esą visa tai yra gerai, bet šįkart norėjosi tą laiką sau įprasminti, ko nors iš jo pasisemti: „Mano galva, nėra prasmingesnio poilsio, prasmingesnio laisvalaikio kaip su knyga.“

Šalutinis sveikos mitybos poveikis

Pasak iniciatorės, nors sveika gyvensena vis dar daug kam asocijuojasi su lieknėjimu, iš tiesų tai tik šalutinis poveikis. Pagrindinis iššūkio tikslas – išsiugdyti sveikesnius kasdienius įpročius.

„Mes labai įpratę maitintis, kas po ranka papuolė, negalvojame, ką dedame į burną. Jau po pirmo iššūkio aš pastebėjau, kad daug kas pasikeitė ne tik mano, bet ir mano šeimos gyvenime. Mano vyras mane labai palaiko, ir maistas, kurį renkamės dabar, iš tiesų labai skiriasi nuo to, kurį valgėme anksčiau. Sveiko iššūkio metu aš daug domėjausi mityba, perskaičiau daug literatūros, radau maisto paruošimo būdų, kurie yra sveikesni.

Imi tikėti, kad jeigu gali pasiekti tai, gali pasiekti ir kitų tikslų savo gyvenime, įgyvendinti kitas savo svajones.

Ir dabar kasdieniame gyvenime stengiuosi vadovautis principu – jeigu galiu rinktis sveikesnę alternatyvą, aš ją renkuosi. Stengiuosi ne kepti maistą, o virti, cukrų pakeisti natūraliais saldikliais, medumi ir pan.

Savijautos pokytis pakeitus mitybą yra akivaizdus – tikrai atsiranda daugiau energijos, nebesijauti toks mieguistas. Ne mažiau svarbūs asmenybės pokyčiai, kuriuos pastebėjau: imi tikėti, kad jeigu gali pasiekti tai, gali pasiekti ir kitų tikslų savo gyvenime, įgyvendinti kitas savo svajones. Atsiranda vidinis pasitikėjimas savimi“, – atviravo Ugnė.

Asmeninio albumo nuotr./Iššūkis „20 dienų sveikai gyvenu“
Asmeninio albumo nuotr./Iššūkis „20 dienų sveikai gyvenu“

Misija (ne)įmanoma – atsisakyti cukraus

Sakoma, kad nauji įpročiai susiformuoja per 21 dieną. Nors Ugnė iššūkio pavadinimui pasirinko skaičių 20, tikina, kad tai nutiko dėl to, kad jis geriau skamba, o iš tiesų jis tęsis tris savaites, taigi 21 dieną.

„Aš žinau, kad per tas tris savaites būna įvairių sunkių momentų, kai, atrodo, pasiduosi. Lengviausia yra pirmas dienas, nes esi kupinas entuziazmo, tačiau vėliau jis blėsta, ima lįsti seni įpročiai, pasiilgsti maisto, kurį anksčiau valgydavai, ir darosi vis sunkiau.

Tačiau jeigu pirmą savaitę sąžiningai išsilaikome, paskui jau yra lengva. Atsiranda disciplina, tu jau žinai, kaip susidėliosi dieną, kaip gaminsi, kada ir kur sportuosi.

Galiu užtikrinti, kad per tris savaites nauji įpročiai tikrai susiformuoja. Net kai atsikėlus ryte atrodo, kad suvalgytum dramblį, tu vis tiek pasigamini kažką lengvo, sveiko, nes jau esi taip įpratęs.

Sudėtingiausia yra atsisakyti cukraus, nes jo yra praktiškai visuose produktuose, kuriuos perkame parduotuvėse. Jeigu labai reikia saldaus skonio, rekomenduoju medų ar natūralius saldiklius. Tačiau nuo saldaus skonio tikrai galima visiškai atprasti. Geriausias eksperimentas su kava: kasdien ją saldinant vis mažiau, keičiasi skonio receptoriai, ir to saldumo kavoje nebereikia“, – teigė pašnekovė.

Taip pat iššūkio dalyvės turi atsisakyti visų pusgaminių, šaldyto maisto, mėsos ir žuvies rūkytų gaminių, parduotuvinių padažų, gaminti tik iš šviežių produktų, kiekvieno valgymo metu valgyti daržovių, iš grūdinių produktų turi likti tik pilno grūdo, iš mėsos – tik liesa.

Asmeninio albumo nuotr./Ugnė Barodicienė
Asmeninio albumo nuotr./Ugnė Barodicienė

Judėti galima įvairiai

Reikalavimas sportuoti nereiškia, jog kasdien būtina prakaituoti sporto salėje. Galima rasti kitų būdų, pavyzdžiui, jeigu įmanoma, į darbą keliauti pėsčiomis, namo lipti laiptais, užuot pasikėlus liftu.

Jeigu norite pradėti bėgioti, nebūtina iš karto ruoštis maratonui, galima bėgioti intervalais – kelias minutes bėgant, kelias minutes einant. Jei sunku ir tai, tiesiog daug vaikščiokite. Pagaliau internete galite rasti gausybę vaizdo pamokėlių, kaip mankštintis namie.

„Sutinku, kad gyvensenos keitimas reikalauja papildomo laiko, ir į įtemptą šiuolaikinės moters dienotvarkę įsprausti laiko sau nėra paprasta, bet jeigu mes išmoksime planuoti teisingai, tikrai jo atrasime. Tiesiog kiekvieną vakarą verta ramiai apgalvoti ir susiplanuoti ateinančią dieną – ką aš gaminsiu, kur aš sportuosiu ir pan.

Susiplanavus viskas tampa kur kas lengviau, net apsipirkimas parduotuvėje vyksta daug sparčiau, jeigu mes pasidarome sąrašą, ką gaminsime šią savaitę. Tuomet apsiperkame tikslingai.

Merginoms netgi siūlau rašyti iššūkio dienoraštį, kuriame jos planuotų rytojaus dieną, o vėliau pasižymėtų, kaip sekėsi, ką buvo galima padaryti geriau, kiek daug jau nuveikta“, – svarstė Ugnė.

Sveika gyvensena neturi tapti kančia

Pašnekovė įsitikinusi, kad tokių iššūkių moterys pirmiausiai nori ne tiek dėl to, kad sulieknėtų ar turėtų gražesnes kūno linijas, jos tiesiog būna išsiilgusios pokyčio gyvenime, bet vis neranda laiko ir motyvacijos, nėra, kas jas palaikytų. Visgi pirmiausiai, ką daro moterys, norėdamos įvertinti pasikeitusią gyvenseną, jos lipa ant svarstyklių.

Asmeninio albumo nuotr./Ugnė Barodicienė
Asmeninio albumo nuotr./Ugnė Barodicienė

„Kai kurios dalyvės po savaitės jau pasidalino nuotraukomis, kad užsisega motyvacinė suknelė. Aišku, savaitė nėra daug, bet visos mato besikeičiančius svorio rodiklius. Kita vertus, dauguma pabrėžia kitą aspektą – kad pagerėjo bendra savijauta, atsirado daugiau energijos, nes jos daugiau juda, o organizmas neapkraunamas nereikalingu maistu. Kadangi geriama daug vandens, gražėja oda.

Aš visoms pasakiau, kad kiekvienos jų neseksiu ir prie kiekvienos šaldytuvo nestovėsiu, kad tai darome dėl savęs, tačiau iš tos medžiagos, kuria jos dalinasi, matau, kad jos tikrai nuoširdžiai stengiasi, įdeda daug darbo. Buvau įsitikinusi, kad dalis jų po savaitės atkris, neatlaikys iššūkio, bet, mano nuostabai, to neįvyko“, – tikino iniciatyvos autorė.

Buvau įsitikinusi, kad dalis jų po savaitės atkris, neatlaikys iššūkio, bet, mano nuostabai, to neįvyko.

Pasak jos, iššūkio tikslas – siekti rezultato palengva, bet užtrintai.

„Nekeliame tikslo numesti, tarkime, 5 kg per savaitę. Tai net nesveika. Mano asmeninis pastebėjimas – viską reikia daryti su saiku ir nepersistengiant. Pati pastebėjau, kad užsimiršau ir pradėjau save spausti, tačiau tris dienas iš eilės sporto salėje praleidusi po valandą–pusantros, pasijutau pavargusi.

O juk tikslas – ne toks. Iššūkis turi būti malonus, jis neturi būti darbas, jis neturi kankinti, nes tuomet pridarys daugiau žalos nei naudos. Reikia atrasti pusiausvyrą“, – įsitikinusi pašnekovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius