Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Užteks demonizuoti angliavandenius: kodėl jų atsisakius nebūtinai numesite svorio?

Angliavandeniai yra įgavę prastą reputaciją, nes neva jie yra ta priežastis, dėl kurios neužsisega džinsų ar marškinių sagos. Tačiau iš tikrųjų angliavandeniai yra ne mažiau svarbūs nei baltymai, nes suteikia organizmui reikalingos energijos. Tad angliavandenių demonizavimas – iš tiesų gana pasenęs reikalas. Atsakome, kodėl vis tik vertėtų jų nevengti.
Kruasanas
Kruasanas / 123RF.com nuotr.

Ne visi angliavandeniai yra vienodi

Daugelis tiesiog nežino arba pamiršta, kad angliavandeniai yra naudingi sveikatai. Kai žmonės nusprendžia atsisakyti angliavandenių, jie dažnai nepastebi, kad yra įvairių angliavandenių rūšių, rašoma verv.com. Tai ne tik traškučiai ir keksiukai ar sūrūs užkandžiai ir sūrūs mėsainiai. Vis pamirštame, kad švieži vaisiai ir daržovės, neskaldyti grūdai, rudieji ryžiai, ankštinės daržovės taip pat turi daug angliavandenių.

Tai, ką vadiname „blogaisiais“ arba „sudėtiniais“ angliavandeniais, yra riebūs, perdirbti maisto produktai, kuriuose yra labai daug kalorijų. Deja, tai ne vienintelis dalykas, kuriuo jie garsėja. Šiuose angliavandeniuose taip pat itin daug rafinuoto cukraus ir rafinuotų grūdų. Taip pat juose labai mažai skaidulinių medžiagų ir beveik nėra maistinių medžiagų, gali būti daug cholesterolio ir sočiųjų riebalų.

Daržovės
Daržovės

Kita vertus, „gerieji“ angliavandeniai turi labai daug įvairių maistinių medžiagų, juose yra labai daug skaidulų, mažai cholesterolio ir transriebalų, be to, jie nėra perkrauti kalorijomis ir juose nėra rafinuoto cukraus.

Kodėl atsisakius angliavandenių nebūtinai numesite svorio?

Dauguma į dietą su sumažintu angliavandenių kiekiu žiūri ne kaip į būdą pagerinti sveikatą, bet kaip į panacėją, padėsiančią stebuklingai greitai numesti svorio. Todėl gali atrodyti gana ironiška, kad angliavandenių atsisakymas siekiant numesti svorio gali turėti visiškai priešingą poveikį. Tad kodėl vis tik reikėtų neatsisakyti angliavandenių?

Visų pirma, atsisakius gerųjų angliavandenių, netenkate svarbaus energijos užtaiso, dėl to turite gerokai mažiau energijos ir esate mažiau aktyvūs. Taip pat be šių angliavandenių organizmas negauna gyvybiškai reikalingų skaidulų, kurios svarbios žarnyno veiklai, apsaugo nuo vidurių užkietėjimo bei padeda ilgiau išlaikyti sotumo jausmą.

123RF.com nuotr./Svoris
123RF.com nuotr./Svoris

Angliavandeniai yra svarbūs ir riebalų deginime – jie organizme užtikrina šiuos procesus. Atsisakius angliavandenių taip pat išauga alkio jausmas ir potraukis maistui – tai gali paskatinti neapgalvotai griebtis nesveiko maisto. Tad metant svorį angliavandeniai yra draugai, o ne priešai.

Kuo naudingas sveikatai angliavandenių vartojimas?

Prieš atsisakydami angliavandenių, turėtumėte gerai apsvarstyti šį žingsnį, bet nereikėtų griebtis ir kraštutinumų – dieta vien iš angliavandenių gero neatneš taip pat.

Saikingas angliavandenių vartojimas – tai kupinų cukraus ir rafinuotų grūdų produktų atsisakymas arba apribojimas. Svarbiausia mityboje išlaikyti balansą – ją turėtų sudaryti ir baltymai, ir mineralinės medžiagos bei vitaminai, riebalai, taip pat skysčiai ir skaidulos.

Gerųjų angliavandenių įtraukimo į mitybos racioną nauda neapsiriboja vien svorio metimu – jie praturtina organizmą maistinėmis medžiagomis ir yra pagrindinis skaidulinių medžiagų šaltinis. Pastarosios, kaip jau minėta, yra gėris jūsų virškinimo sistemai. Gerieji angliavandeniai padeda sumažinti kraujospūdį ir cukraus kiekį kraujyje, mažindami širdies ligų ir diabeto riziką. Taigi jų įtraukimas į savo mitybą gali padėti jums tapti ne tik lieknesniems, bet ir sveikesniems.

Vida Press nuotr./Spalvingos daržovių salotos
Vida Press nuotr./Spalvingos daržovių salotos

Galiausiai, angliavandeniai yra esminė sveikos mitybos dalis. Valgydami reikiamą kiekį tinkamų angliavandenių, užtikrinsite aukštą energijos lygį, kuris padės išgyventi visą dieną, suteiks daugiau teigiamų emocijų ir užtikrins gerą savijautą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius