TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 10 02

V.Kurpienė: 6 klaidos, dėl kurių nepavyksta numesti svorio

Dietistė Vaida Kurpienė, padedanti žmonėms numesti svorio ne griežtomis dietomis, o keičiant mitybą į sveikesnę ir draugiškesnę organizmui, nuotolinėje paskaitoje paaiškino, su kokiomis klientų daromomis klaidomis ji dažniausiai susiduria.
Dieta
Dieta / 123RF.com nuotr.

Tikime stebuklais

Labai žmogiškas noras – gauti rezultatą nieko nedarant, teigia lektorė, kursų metu mokanti žmones mesti svorį be žalos organizmui. Pasak jos, tikėdami stebuklais mes susitelkiame į dalykus, kurie iš mūsų nereikalauja didelių pokyčių. Kalbant apie svorio metimą, toks dalykas yra maisto papildai lieknėjimui, tačiau dauguma jų ne tik nenaudingi, bet ir labai žalingi.

Vieni papildai tiesiog išvaro iš organizmo skysčius, dėl to prarandamas svoris, tačiau ne riebalų, o skysčių sąskaita, t. y. riebalai netirpsta. Bet kuriuo atveju pasekmės gali būti labai liūdnos – dehidratacija ir sutrikusi elektrolitų pusiausvyra ląstelės lygmenyje.

„Taip pat populiarūs viduriavimą skatinantys papildai. Dėl jų maistas ilgai neužsilaiko žarnyne, todėl organizmas nespėja pasisavinti ir įvairių naudingų medžiagų. Be to, viduriuodami sugadiname savo žarnyno gleivinę – sutrinka mikrobiota, nuo kurios labai priklauso mūsų imunitetas, svoris, nuotaika ir daugybė kitų dalykų. Vartojant preparatus, kurie skatina viduriavimą, daugiau nei 14 dienų, galima negrįžtamai sugadinti žarnyną.

Vaida Kurpienė / Asmeninio albumo nuotr.
Vaida Kurpienė / Asmeninio albumo nuotr.

Dar viena grupė papildų – surišantys riebalus. Kadangi tik su riebalais pasisavina vitaminai A, D, E ir K, mums gali pradėti trūkti šių gyvybiškai svarbių vitaminų. Be to, mūsų ląstelėms, taip pat ir nervinėms, reikalingi riebalai“, – aiškino V.Kurpienė.

Skaiduliniai preparatai, kurie taip pat vartojami lieknėjimo tikslais, pasak dietistės, gali būti veiksmingi, bet dideliais kiekiais ilgai vartojamos skaidulos gali trukdyti pasisavinti magnį, kalį, geležį, cinką bei kitus mineralus. Specialistai šiuos preparatus paprastai skiria ne dėl lieknėjimo, o dėl kitų priežasčių.

Taigi, visi preparatai, net ir natūralūs ir, atrodytų, nekalti, gali turėti neigiamų pasekmių. Be to, nustojus juos vartoti, jeigu nepakeisite mitybos įpročių, svoris sugrįš.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius