Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vargina sausėjanti oda? 5 valgymo ir gėrimo įpročiai, kurie gali tam turėti įtakos

Žiemą, kai oras atšąla ir tampa sausesnis, daugelį žmonių ima varginti sausėjanti bei pleiskanojanti oda. Tai gali kelti problemų ne tik dėl vaizdo, bet ir dėl nemalonaus jausmo – niežėjimo, perštėjimo. Pasirodo, prie to gali prisidėti ir tai, kokių valgymo bei gėrimo įpročių laikotės.
Mitybos ir gėrimo įpročiai, prisidedantys prie sausos odos
Mitybos ir gėrimo įpročiai, prisidedantys prie sausos odos / 123RF.com nuotr.

Yra daugybė būdų, kurie padeda kovoti su sausa oda: drėkinimas kremu, oro drėkintuvo naudojimas namie, vengimas praustis itin karštu vandeniu. Vis dėlto įtakos gali turėti ir tai, ką dedame į savo kūną, rašoma „Eat this, not that“.

Remiantis kai kuriais medicininės literatūros duomenimis, mitybos pasirinkimas gali veikti, kaip mūsų organizmas sulaiko drėgmę.

Jei jaučiate odos sausumą, štai penki valgymo ir gėrimo įpročiai, kurie gali būti to priežastis.

123RF.com nuotr./Veido oda
123RF.com nuotr./Veido oda

1. Geriate nepakankamai vandens

Tai suprasti gana paprasta – jei jūsų kūnas nepakankamai drėkinamas, oda gali atrodyti sausa. Dehidratacija gali būti susijusi su sausa oda iš esmės dėl to, kad organizmas negauna pakankamai skysčių.

„Svarbu visą dieną gerti daug vandens, jog išliktumėte hidratuoti. Tai svarbu ne tik tam, kad jūsų ląstelės veiktų optimaliai, bet ir dėl odos drėkinimo“, – dalijasi gydytoja dermatologė Sarah Allen.

2. Per savaitę suvalgote per mažai žuvies

Rekomenduojama kas savaitę suvalgyti maždaug 226 gramus žuvies. Ypač šaltųjų vandenų riebiose žuvyse yra omega-3 riebalų rūgščių arba įvairių „sveikųjų riebalų“, kurie gali palaikyti tinkamą širdies ir kraujagyslių veiklą, regą bei psichikos sveikatą.

3. Vartojate per daug alkoholio

Kartais išgeriama taurė vyno ar bokalas alaus, tikėtina, neturės didelės įtakos jūsų odos būklei. Tačiau per didelis alkoholio kiekis gali dehidratuoti organizmą, o tai prisidės prie odos sausumo.

4. Valgote kiaušinį be trynio

Kiaušinio trynys turi daugybę svarbių maistinių medžiagų, įskaitant vitaminą D. Kai kurie duomenys rodo, kad mažas vitamino D kiekis gali būti susijęs su odos būkle, todėl akivaizdu, jog vitamino D turinčių maisto produktų vartojimas gali būti labai naudingas.

Amerikos širdies asociacija nurodo, kad sveiki žmonės gali kasdien suvartoti iki vieno kiaušinio, nes tai yra sveikatai palankios mitybos dalis.

Nesate kiaušinių trynių gerbėjas? Vitamino D taip pat galite gauti valgydami lašišą, grybus, gerdami apelsinų sultis.

123RF.com nuotr./Sumuštinis su kiaušiniais.
123RF.com nuotr./Sumuštinis su kiaušiniais.

5. Į mitybą neįtraukiate kolageno

Kolagenas yra populiarus papildų, užkandžių ir gėrimų, skirtų gerai odos būklei palaikyti, ingredientas. Tyrimai, kuriuose naudotas kolageno tripeptidas, atskleidė pastebimą odos elastingumo ir drėkinimo pagerėjimą, o tai rodo, kad šis priedas gali padėti tiems, kurie turi sausą odą.

Nors kolagenas netinka visiems, o duomenų apie jį vis dar nedaug, pabandymas nėra rizikingas ir gali iš tiesų padėti.

S.Allen priduria, kad jei žmogus turi gerai subalansuotą mitybą, kolageno papildų jam nereikia. Jautiena, vištiena su oda ir sultiniai (vištienos, kiaulienos, jautienos) yra puikūs kolageno šaltiniai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius