-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

6 klasika tapusios knygos, kurias galite perskaityti per savaitgalį

Savaitgalis – puikus metas į rankas paimti knygą. Jei nežinote, kokios knygos imtis, galima atsisukti į klasika tapusius kūrinius, kurie jau yra išbandyti laiko ir sulaukę milijonų skaitytojų visame pasaulyje dėmesio. Tad kokias knygas rinktis skaitymui?
Knygos
Knygos / 123RF.com nuotr.

Štai šeši literatūros klasika tapę kūriniai, kuriuos perskaityti, kaip sako tinklaraštis „Bustle“, pakaks vieno savaitgalio.

„The Pearl“

Vienos garsiausių XX amžiaus amerikiečių rašytojo Johno Steinbecko kūrinys, kuris pirmą kartą išleistas 1947 metais. Kiek daugiau nei 90 puslapių apimties knygoje pasakojama apie perlų ieškotoją Kino ir jo gyvenimą natūralioje gamtoje. Šią knygą parašyti J.Steinbecką įkvėpė meksikiečių pasaka apie perlų turtingą vietovę.

Knygos viršelis/Knyga „The Pearl“
Knygos viršelis/Knyga „The Pearl“

Alegoriniu pasakojimu dažnai vadinamas kūrinys buvo ekranizuotas – Meksikoje rodytas juo paremtas filmas „La Perla“, o Indijoje sukurtas filmas „Ondu Muttina Kathe“. Įdomu tai, kad, kalbama, jog pats J.Steinbeckas šį kūrinį iš pradžių rašė kaip filmo scenarijų, tačiau ji tapo viena populiariausių jo knygų.

„Savas kambarys“ („A Room of One's Own“)

Tai Virginia Woolf esė, parašyta dviejų pranešimų, kurių tema „Moterys ir literatūra“, pagrindu ir analizuojanti moters kūrėjos padėtį vyrų dominuojamoje visuomenėje. Pasitelkusi istorinę perspektyvą, Virginia Woolf taikliai parodo įvairias kliūtis, su kuriomis susidurdavo kuriančios moterys. Ji padaro iš pirmo žvilgsnio kuriozišką, tačiau pagrįstą išvadą: kad galėtų kurti, moteriai reikia savo kambario ir bent penkių šimtų svarų pajamų per metus, rašoma šios knygos anotacijoje.

Knygos viršelis/Knyga „A Room of One's Own“
Knygos viršelis/Knyga „A Room of One's Own“

Pirmą kartą knyga išleista 1929 metais. Lietuvių kalba knyga pasirodė 2008 metais – ją vertė Lina Būgienė, o išleido leidykla „Charibdė“. Pirmo leidimo knyga, skaitytojus pasiekusi beveik prieš šimtmetį, buvo daugiau nei 170 puslapių apimties, o lietuviškasis vertimas siekia 112 puslapių.

„A Room With A View“

Anglų rašytojo E.M.Forsterio knyga, pasakojanti apie anglų visuomenę XX amžiaus pradžioje. Kūrinys persmelktas romantika ir humoru, bet jame taip pat nestokojama ir kritikos žmonėms. 1985 metais knyga buvo ekranizuota, o pats kūrinys išrinktas tarp 100 geriausių XX amžiaus anglų kalba parašytų knygų.

Knyga „A Room With A View“
Knyga „A Room With A View“

Daugelis rašytojo E.M.Forsterio kūrinių kalba apie klasių skirtumus, veidmainystę – „A Room With A View“ nėra išimtis autoriaus, kuris ne kartą buvo nominuotas Nobelio literatūros premijai, kūryboje. Minima knyga pirmą kartą išleista 1908 metais, o jos apimtis – kiek daugiau nei 300 puslapių.

„Mėlyniausia akis“ („The Bluest Eye“)

Tai pirmas pernai mirusios amerikiečių rašytojos Toni Morrison kūrinys, pirmą kartą išleistas 1970 metais. Knygoje, kuri yra kiek daugiau nei 200 puslapių apimties, kalbama apie afroamerikietę Pecolą, gyvenančią Didžiosios depresijos laikais, ir iššūkius, su kuriais jai tenka susidurti rasistinėje visuomenėje. Dėl savo tematikos ši knyga buvo draudžiama mokyklose ir bibliotekose.

Knygos viršelis/Knyga „The Bluest Eye“
Knygos viršelis/Knyga „The Bluest Eye“

„Mėlyniausia akis“ yra tapusi įkvėpimu dainoms, teatro vaidinimams, o pačiai T.Morrison paklojo pamatus šlovingai rašytojos karjerai – ji yra pelniusi Pulitzerio premiją, Nobelio literatūros apdovanojimą. T.Morrison parašė 11 romanų ir daugelyje jų kalbėjo apie afroamerikiečių gyvenimą. Jos įspūdinga, daugeliu apdovanojimų pažymėta karjera truko daugiau kaip šešis dešimtmečius.

Giovanni's Room

Amerikiečių rašytojo Jameso Baldwino knyga, kurioje kalbama apie Paryžiuje gyvenantį amerikietį, kuris yra nusivylęs ne tik sutiktais žmonėmis, bet ir pačiu savo gyvenimu. Šis kūrinys svarbus tuo, kad plačiai kalba homoseksualumo ir biseksualumo temomis, apie empatiją ir leidžia suprasti, kokį spaudimą visuomenėje patiria tos pačios lyties poros.

Knyga „Giovanni's Room“
Knyga „Giovanni's Room“

Knyga pirmą kartą išleista 1956 metais, jos apimtis – kiek daugiau nei 150 puslapių. Visoje J.Baldwino kūryboje ryškios vyriškumo, seksualumo ir visuomenės klasifikavimo temos, kurios kūriniuose susipina su pasakojimo metu vykstančiais judėjimais, kovojančiais už žmonių teises.

„Mįslingas nutikimas Stailze“ („The Mysterious Affair at Styles“)

Stailze ką tik nutiko keistas įvykis. Senosios misis Ingltorp dešinioji ranka Evelina, sumurmėjusi apie „ratais sukančius ryklius“, trenkė durimis ir išvažiavo. Kartu su ja kažko nebeliko ir namų atmosferoje. Jos buvimas skleidė saugumą; dabar gi įsiviešpatavo įtarinėjimai bei grėsmės nuojauta. Sudaužyto kavos puodelio, vaško dėmės ant kilimo, begonijų klombos – viso to prisireikė Puaro, kad atsiskleistų jo legendinis įžvalgumas, rašoma knygos anotacijoje. Jau galėjote suprasti, kai tai legendinės detektyvų meistrės Agathos Christie knyga.

Knygos viršelis/Knyga „The Mysterious Affair at Styles“
Knygos viršelis/Knyga „The Mysterious Affair at Styles“

Tai pirma rašytojos knyga, supažindinanti su literatūriniu personažu detektyvu Puaro. Knyga pirmą kartą išleista 1920 metais. Į lietuvių kalbą ją yra išvertusi Jolanta Kriūnienė, o išleidusi leidykla „Sirokas“. Knygos lietuviškojo vertimo apimtis – kiek daugiau nei 200 puslapių.

TAIP PAT SKAITYKITE:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius