Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gediminas Storpirštis: „Teatro amatas nesikeičia – kinta tai, ką norime pasakyti“

Teatro amatas nesikeičia, keičiasi tik tai, ką norima juo pasakyti, neabejoja su savo auklėtine Dalia Cidzikaite knygą apie teatro studiją „Elementorių“ parašęs aktorius Gediminas Storpirštis. Paklaustas, ar per kelias kartas pasikeitė teatro link sukantis jaunimas, režisierius teigė, kad nedaug – tik matyti esminė problema – vienišumas, tačiau ji aktuali ne tik jaunimui.
Gediminas Storpirštis
Gediminas Storpirštis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Viename iš anksčiau duotų interviu aktorius ir režisierius G.Storpirštis prasitarė dabar darantis viską, kad būtų tęsiami iškilios teatro asmenybės Valerijos Marcinkevičiūtės-Karalienės pradėti darbai.

Aktorius ir režisierius nuo 1985-ųjų iki dabar vadovauja prieš 50 metų moters įkurtai teatro studijai „Elementorius“, kuri Lietuvai išugdė tokias asmenybes kaip Vytautas Kernagis, Vytautas V.Landsbergis, Saulius Balandis, Aidas Marčėnas, Saulius Bareikis, Ingeborga Dapkūnaitė bei daug kitų.

Dabar G.Storpirštis nutarė V.Karalienės darbų įprasminimo misijoje žengti dar vieną žingsnį – apie legendinę Vilniaus kultūros centro teatro studiją išleisti knygą – „Elementorius. Legendinis dramos būrelis ant Tauro kalno“. Mintis apie tai aktoriaus galvoje kirbėjo jau kuris laikas, tačiau realybe ji pradėjo virsti tada, kai iš Amerikos tėvynėn sugrįžo viena iš G.Storpirščio auklėtinių – D.Cidzikaitė.

Mūsų tikslas šia knyga sudominti ne tik teatralus. Būtų šaunu, jei ji atsirastų teatro žiūrovų, jaunimo rankose.

Pakvietus knygos autorius pasikalbėti apie jų kūrinį, teatrą, šių dienų žiūrovą ir jaunimo santykį su pačiu teatru, susitikimui pasirinkta kavinė „Skonis ir kvapas“. „Kiekvienas atsinešime savo kvapą, o skonis – jau koks išeis“, – šmaikštavo G.Storpirštis.

– Įdomu, kaip gimė tokios knygos mintis? Kokia, jūsų nuomone, jos auditorija? Ji skirta teatralams ar tai bus lyg vadovėlis jauniesiems „Elementoriaus“ nariams?

D.C.: Mes iš tiesų labai ilgai sukome galvą, kokį skaitytoją turėti omenyje. Vis dėlto supratome, kad knyga „Elementorius. Legendinis dramos būrelis ant Tauro kalno“ yra įvairiapusė, taigi apimanti labai platų skaitytojų ratą. Į knygą sudėjome ir pokalbių, ir techninių pratimų, ir dramaturgijos, šiek tiek ir teatro studijos istorijos – žymiausi spektakliai, režisieriai, aktoriai. Ši knyga turi daug sluoksnių, ne veltui mes ją ir vadiname „Elementoriumi“.

Iš tiesų, vienas iš tikslų, kad į dramos būrelį būtų pažiūrėta kaip į kultūros reiškinį. Kaip Gediminas yra sakęs per V.Karalienės 80-metį, „Elementorius“ per savo gyvavimo metus išugdė tiek iškilių menininkų – aktorių, režisierių, scenografų, muzikantų, dalininkų ir pan. – kad visiškai užpildytų du akademinius dramos teatrus.

G.S.: Aš šią knygą prilyginčiau spektakliui, kuris turi daug pjūvių, skerspjūvių. Mūsų tikslas šia knyga sudominti ne tik teatralus. Būtų šaunu, jei ji atsirastų teatro žiūrovų, jaunimo rankose. Pavyzdžiui, dar nepasirodžiusią knygą perskaičiusi dailininkė teigė, kad jai įdomiausia dalis – techniniai pratimai. Pastaruosius ji mielai atlieka darbe su kolegomis, o mums tai labai džiugu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius