Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 05 18

„Žalgirio“ legendų akyse – dramatiška jaunimo griūtis Eurolygos turnyro starte

Eurolygos jaunimo (iki 18 metų) turnyro pirmosiose rungtynėse Kauno „Žalgirio“ jaunieji talentai turėjo net 23 taškų persvarą, bet neišlaikė jos per dvikovą su Belgrado „Mega“ ekipa. Rungtynes Kauno sporto halėje stebėjo ir žinomų krepšinio asmenybių būrys.
Eurolygos jaunimo turnyras: Kauno „Žalgiris“ - Belgrado „Mega“
Eurolygos jaunimo turnyras: Kauno „Žalgiris“ - Belgrado „Mega“ / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

Kazys Maksvytis turėjo nustebti dėl to, ką pamatė ketvirtadienio pavakarę Kauno sporto halėje.

Lietuvos rinktinės ir Kauno „Žalgirio“ treneris iš pirmos eilės stebėjo, kaip „Žalgirio“ jaunimo ekipa veržliai pradėjo tradicinį Eurolygos jaunimo (iki 18 metų) turnyrą.

Vytauto Pliaugos treniruojama ekipa startavo 34:11 ir atrodė visa galva pranašesnė taiklumu ir kova dėl kamuolių pirmojoje rungtynių dalyje.

Tačiau po nokdauno mačo starte atsigavę serbai laimėjo trečią kėlinį 26:10, o galiausiai ir rungtynes 73:70 (11:30, 24:16, 26:10, 12:14).

„Pritrūko šalto proto. Kai kur buvo karšta širdis, bet visiškai nesukontroliavome rungtynių – prasti sprendimai, prastas išsidėstymas, prastas atsitvėrimas, kamuolių neatkovojimas, nesusikalbėjimas“, – sakė V.Pliauga.

Serbijos klubas pernai laimėjo šį turnyrą, vykstantį tuo pat metu kaip ir pagrindinės Eurolygos finalo ketverto varžybos, bet rekonstruotoje Kauno sporto halėje iš pradžių jaudinosi pastebimai labiau nei kelių šimtų žiūrovų palaikomi „Žalgirio“ talentai, jau pirmajame kėlinyje pribloškę varžovus 30:11.

Bet sunkiu metu Kauno komanda nerado lyderių, pametusi ir ramią galvą, kai po pertraukos serbai ėmė greitai vytis, kol trečiojo kėlinio pabaigoje persvėrė rezultatą.

Visa „Žalgirio“ vadovybė susirinko pasižiūrėti jaunosios „Žalgirio“ kartos, nors K.Maksvytis sakė, kad šių jaunuolių dar nėra tikrinęs per treniruotes – pagrindinė Kauno komanda į pratybas kartais pakviečia kiek vyresnius žaidėjus.

K.Maksvytis siūlė atkreipti dėmesį į gynėjus – Justą Stonkų ir Mantą Laurenčiką, bet ketvirtadienis nebuvo sėkminga diena Kauno ekipos lyderiams.

Rezultatyviausias šeimininkų žaidėjas Dovydas Buika tritaškiais dar palaikė šeimininkų gyvybę slystančiose rungtynėse, tolimu metimu likus minutei sumažinęs skirtumą iki vieno taško (68:69).

Tačiau likus žaisti 17 sek. Belgrado komandos gynėjas Andrejus Musicki šaukė iš laimės – jis sudėtingu dvitaškiu su pražanga atstatė pranašumą Serbijos atstovams.

J.Stonkus dvitaškiu likus žaisti 5 sek. dar sušvelnino rezultatą, o serbai pataikė tik antrą baudą.

Paskutinis žalgiriečių bandymas metimu iš aikštės viduriu išlyginti rezultatą nebuvo tikslus – Vytautui Žygui padėtis buvo per sudėtinga, kamuolys nelietė lanko.

„Turėjome +20, bet gal per anksti apsidžiaugėme pergale – serbai grįžo į rungtynes. Pasimetėme, pabaigoje nebegalėjome padaryti tai, ką norėjome – sakė „Žalgirio“ komandos vienas lyderių V.Žygas. – Jie išmušė mus iš balanso – pasimetėme.“

Suprasti akimirksniu

  • Rezultatyviausi žaidėjai:
  • „Žalgiris“: Dovydas Buika 11, Nedas Raupelis 10, Aleksas Beliauskas, Augustas Navickas ir Justas Stonkus po 9;
  • „Mega“: Boguljubas Markovičius 22, Filipas Jovičius 19, Asimas Djulovičius 17.

Tribūnose – žinomi veidai

„Žalgirio“ prezidentas Paulius Motiejūnas, jo padėjėjas, „Žalgirio“ legenda Paulius Jankūnas, taip pat ir K.Maksvyčio asistentas Tautvydas Sabonis sekė rungtynes. Netoli jų sėdėjo Eurolygos čempionu su Madrido „Real“ 2015 metais tapęs Jonas Mačiulis, dabar dirbantis Kėdainių „Nevėžio“ sporto direktoriumi.

Tribūnose buvo ir keli NBA klubų žvalgai, tarp jų „Boston Celtics“ atstovaujantis ilgametis Lietuvos rinktinės trenerių asistentas Benas Matkevičius.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Jonas Mačiulis
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Jonas Mačiulis

Serbijos jaunimas labiau rūpėjo dar porai gerai žinomų šios šalies krepšinio veidų – buvęs Vilniaus „Ryto“ ir Kauno „Žalgirio“ treneris Aleksandras Trifunovičius, pastaruoju metu dirbęs Rumunijoje, atvyko į Kauną, kaip ir garsiausias Europos krepšinio agentas Miško Raznatovičius, laikomas „Mega“ ekipos globėju.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Miška Raznatovičius
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Miška Raznatovičius

Tarp kelių šimtų žiūrovų rungtynes stebėjo ir Suomijos krepšinio legenda Petteri Koponenas, dabar treniruojantis Badalonos „Joventut“ jaunimą.

Kitas rungtynes „Žalgirio“ jaunimas penktadienį žais su Badalonos ekipa, kuri ketvirtadienį kiek anksčiau 78:81 nusileido „Next Generation Select Team“ krepšininkams, tarp kurių puikiai sužaidė panevėžietis Nikas Stuknys, surinkęs 14 taškų ir atlikęs 5 rezultatyvius perdavimus.

Dabar žalgiriečių kortos sujauktos, bet V.Pliauga dar nepraranda vilties.

„Reikia vėl eiti kautis. Turime pasimokyti ir taip nebepaleisti rungtynių“, – sakė treneris.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Eurolygos jaunimo turnyras: Kauno „Žalgiris“ - Belgrado „Mega“
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Eurolygos jaunimo turnyras: Kauno „Žalgiris“ - Belgrado „Mega“

Tik grupių nugalėtojai pasieks aštuonių komandų turnyro finalą, kurį „Žalgirio“ jaunimas yra laimėjęs dusyk, bet seniai – 2003 ir 2007 metais.

Beje, 2007 metų turnyro naudingiausias žaidėjas „Žalgirio“ jaunimo komandos gretose Donatas Motiejūnas irgi užsuko apsidairyti į nepažįstamai pasikeitusią Kauno sporto halę ketvirtadienį.

O penktadienio vakarą jau jis pats su „Monaco“ komanda pradės vyrų Eurolygos finalo ketverto pusfinalį dvikova su Pirėjo „Olympiakos“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius