Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 12 18

G.Žibėnas apie neeilinius įvykius Kaune: „Atsakomybę turi prisiimti ir kiti klubo žmonės“

Vilniaus „Rytas“ ruošiasi kol kas svarbiausioms šio sezono rungtynėms FIBA Čempionų lygoje su Dižono JDA komanda, tačiau praėjusios savaitės pabaigoje sostinės klubo strategas Giedrius Žibėnas įtemptai sekė įvykius Kauno „Žalgiryje“.
Giedrius Žibėnas
Giedrius Žibėnas / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Antradienis | FIBA Čempionų lyga | „Rytas“ – JDA | 19:30 | Vilnius

Vilniaus „Rytas“ tęsia kovą dėl antros vietos FIBA Čempionų lygos B grupėje.

Paskutiniame ture sostinės klubas namuose priims grupės lyderę Dižono JDA komandą iš Prancūzijos, laimėjusią visus penkis susitikimus, o per petį Giedrius Žibėnas su kompanija dairysis ir įvykius Čekijoje.

Rytų Prancūzijos ekipa buksuoja vietiniame fronte – tai praėjusią savaitę kainavo postą strategui Nenadui Markovičiui, kurį pakeitė vietinis specialistas Laurentas Legmane.

JDA reakcija į pokyčius vairininko kėdėje buvo teigiama – savaitgalį Dižono krepšininkai 90:60 sutriuškino Limožo ekipą ir pakilo į 11-ąją poziciją (7 pergalės ir 9 pralaimėjimai).

Pirmąjį tarpusavio susitikimą Prancūzijoje vilniečiai pralaimėjo 83:87.

„Nėra ką kalbėti – svarbios rungtynės. Nors varžovams tai nieko nelemia, bet jie į Vilnių atvažiavo sekmadienį, o šiandien turi dvi treniruotes. Naujas treneris, tad žaidėjai nori išsikovoti papildomas minutes ar naują vaidmenį. Tikrai žinome, kad Dižono komanda mums neleisti žaisti ir laukia sunkios rungtynės. Geras dalykas tas, kad prieš šį mačą matematikomis mums užsiiminėti nereikia. Mums reikia pergalės bent vieno taško pranašumu, jei norime užsitikrinti namų pranašumą įkrintamosiose“, – dvikovos išvakarėse kalbėjo Giedrius Žibėnas.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Giedrius Žibėnas
Lukas Balandis / BNS nuotr./Giedrius Žibėnas

Visa trenerio koncentracija yra į būsimą „Ryto“ iššūkį Čempionų lygoje, bet G.Žibėnas, kaip ir visa krepšinio visuomenė, praėjusios savaitės pabaigoje įtemptai sekė įvykius Nemuno saloje, kai sukilę Kauno „Žalgirio“ žaidėjai vyriausiojo trenerio poste išsaugojo Kazį Maksvytį, nors scena jau buvo paruošta italo Andrea Trinchieri atvykimui.

„Manau, kad trenerio darbas yra nedėkingas, – sakė G.Žibėnas. – Jei kažkokia trauma, tai turbūt treneris kaltas. Jei kažkokios krepšinio operacijos vėluoja klube, tai turbūt trenerio kaltė. Jeigu pralaimės rungtynes, tai aš sutinku, kad kas be ko, jog trenerio kaltė. Bet šiaip atsakomybių daugiau turi prisiimti ir kiti klubo žmonės, nes šiais laikais visos strėlės eina į trenerį. Sutinku dėl pralaimėjimų, bet laimėjus turėtų laimėti ir treneris, o ne tik visi, kas kelia žinutes „mūsų komanda ir aš čia dirbu“ socialiniuose tinkluose. Tokios mintys. Žaidėjai ir sirgaliai palaiko. Treneris nėra priežastis, kodėl ši komanda dabar žaidžia prasčiau.“

– Pirmajame ture Prancūzijoje ilgą laiką buvote triuškinami, bet galiausiai sugrįžote į rungtynes. Ko galite pasimokyti iš šio mačo?

– Dabartinė ir tuometinė „Ryto“ komandos labai skiriasi. Žaidėme be dviejų starto penketo žaidėjų – Martyno Echodo ir Gyčio Radzevičiaus, o dabar jie yra atsigavę ir įėję į formą. Mes esame visiškai kitokia komanda. Esame visiškai kitokia komanda ir dėl to, jog pastaruosius penkis mačus žaidžiame ir rungtynes laužiame per gynybą. Labai daug kas pasikeitė nuo pirmosios mūsų tarpusavio dvikovos su Dižonu ir grįžti mintimis nebereikia. Šiuo metu esame visiškai skirtingoje situacijoje.

– Dižono komanda su nauju treneriu iškovojo triuškinančią pergalę Prancūzijos pirmenybėse. Ar tai buvo emocinio pakilimo rezultatas, ar pastebėjote ir taktinių naujovių?

– Manau, kad pirmas variantas. Stebėjome rungtynes ir didelių pokyčių nebuvo – tie patys deriniai, ta pati gynyba, bet skirtingas energijos ir kontakto lygis, ką ir minėjau. Žaidėjai nori pasirodyti treneriui, o tai yra normalu. Atsakymas – žymiai geresnė emocija.

Jie turbūt šiandien daro dvi treniruotes, kad paruoštų kažką naujo, nes jie dega vietinėje lygoje. Dižonas per mačą su mumis ruošiasi rungtynėms Prancūzijoje.

– Ar Davidas Holstonas yra pagrindinis JDA žaidėjas?

– Jis yra pagrindinis sprendėjas. Jis yra tas, kuris greičiausiai gali pakeisti rungtynes. O dar yra Caremonas Huntas ir Ahmadas Caveris, kuris tikrai norėsi save parodyti, nes yra naujokas. Jis rungtynes pradeda nuo suolo, gal tai A.Caveriui netinka. JDA turi tikrai pavojingą gynėjų liniją, o aukštaūgiai – labai atletiški. Paruošėme namų darbus tam, kad neturėtume tokių problemų, kokias turėjome su Patrais kovoje dėl atšokusių kamuolių.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./FIBA Čempionų lygos rungtynės: Vilniaus „Rytas“ – Patrų „Prometheas“
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./FIBA Čempionų lygos rungtynės: Vilniaus „Rytas“ – Patrų „Prometheas“

– Sezono pradžioje rungtynes laimėdavote puolimu, dabar jas laužiate savo gynyba. Kaip manote, koks kitas „Ryto“ žingsnis yra visame augimo procese?

– Balansas tarp gynybos ir puolimo. Mes visada norime idealaus scenarijaus, bet turime rasti geriausią balansą. Po kiekvienų rungtynių mes esame paieškose. Tai nesikeičia. Krepšinis yra mobilus dalykas, kuriame situacijų yra milijonas.

– Keithas Hornsby nežaidė savaitgalį prieš „Gargždus“, o R.J.Cole'as žaidė vos 11 minučių ir treniruotėje yra susiveržęs šlaunį. Ar šie krepšininkai bus pasiruošę rungtynėms su Dižonu?

– Manau, kad turėsime dvylikos žmonių rotaciją, bet vis dar be Keitho, kuris ryt dar greičiausiai nežais. Bet jis yra arti sugrįžimo.

Betsafe-LKL nuotr./Artūras Jomantas
Betsafe-LKL nuotr./Artūras Jomantas

– Vakar karjerą baigė ilgametis Vilniaus „Ryto“ žaidėjas Artūras Jomantas. Kokį pėdsaką jis paliko klubo istorijoje?

– Sveikinimai Artūrui su įspūdinga karjera. Tai – įspūdingas žaidėjas, turintis dar įspūdingesnį charakterį, kuris yra laimėtojo ir kovotojo. Labai tikimės, kad vieną dieną „Jeep“ kabės marškinėliai su A.Jomanto pavarde. Manau, kad kiekvienas lojalus „Ryto“ sirgalius tuo pasidžiaugtų.

– Treneri, ar nešmėstelėjo mintis, jog neteks pavadovauti Lietuvos rinktinei per langą, kai pasirodė pranešimai apie galimus pokyčius Kauno „Žalgirio“ vyriausiojo trenerio kėdėje?

– Žinoma, kad šmėstelėjo. Nėra ką slėpti. Jei būtų toks scenarijus, tai treniruoti eitų treneris Kazys Maksvytis. Ir viskas. Mes esame jo asistentai ir padedame jam ten, kur jam reikia.

– Ar teko kontaktuoti su Kaziu Maksvyčiu šiomis dienomis?

– Ne, manau, kad jis turi savų reikalų. Mes irgi turime intensyvų tvarkaraštį, tai kontakto nebuvo.

nuotr. LKL.lt/Giedrius Žibėnas ir Kazys Maksvytis
nuotr. LKL.lt/Giedrius Žibėnas ir Kazys Maksvytis

– Ar žaidėjai turėtų turėti svarų žodį dėl trenerio likimo komandoje?

– Kuo toliau, tuo labiau moderniame krepšinyje žaidėjai yra svarbesni. Tai galbūt ateina iš Amerikos. Žinoma, mes, treneriai, sau visada sakome niekada nepamiršti, jog tai yra žaidėjų sportas ir žaidimas. Jie daro sprendimus aikštelėje. Taip, kas per daug, kartais yra nesveika, bet žaidėjų nuomonę reikia gerbti.

– Ką manote apie KMT burtus, kai „Rytas“ jau šeštą kartą per devynerius metus susikibs su Utenos „Uniclub Casino – Juventus“?

– Vertiname tai, jog lengvų varžovų niekada nebūna. Pernai galvojome, jog „Nevėžis“ bus lengvas varžovas, bet ką parodė pirmos ir antros rungtynės, to nebuvo.

KMT turnyras – šansas visoms aštuonioms komandoms. Kažkas į turnyrą gal įeina su traumomis, kažkas yra ne formoje, o kažkas gal kažką nuvertina. Tai – šansas komandoms. Viskas prasideda nuo 0:0. Mes maksimaliai vertiname kiekvieną varžovą, turint omenyje, kur mes per pastaruosius trejus metus finišuojame Karaliaus Mindaugo taurės (KMT) turnyre. Žinome, kad nežaidėme finale, tad į šį turnyrą žvelgiame labai ambicingai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius