Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Antrasis pasaulinis karas: 6 dalykai, kuriuos JAV panaudojo pasimokiusi iš nacių

Antrojo pasaulinio karo metais Vokietija buvo karo pramonės priešakyje. Sąjungininkų mokslininkai dažnai atsilikdavo nuo nacių. Tad jiems nieko kito neliko, kaip tik pasimokyti iš vokiečių ir jų geriausius dalykus pritaikyti savo pajėgoms.
1944 metų birželio 4 diena. Tuometinis JAV prezidentas Dwightas Eisenhoweris kalbasis su desantininkais
1944 metų birželio 4 diena. Tuometinis JAV prezidentas Dwightas Eisenhoweris kalbasis su desantininkais / Wikimedia.org nuotr.

„Business Insider“ siūlo susipažinti su 6 dalykais, kuriuos Antrojo pasaulinio karo metais JAV pritaikė stebėdama nacius.

1. Desantininkų pajėgos

Per invaziją į Europos šalis vokiečiai naudojo oro desantininkų pajėgas. Taip greitai kapituliavo Danija, Prancūzija, Nyderlandai. Didelės parašiutininkų pajėgos atakuodavo netikėtai, greitai neutralizuodavo priešo gynybos sistemas, sunaikindavo infrastruktūrą.

Visgi britų žvalgyba sėkmingai su nacių desantininkais kovojo mūšyje prie Kretos. Britai turėjo informacijos, kur vokiečių parašiutininkai leisis, ir sugebėjo atremti jų puolimą.

Adolfas Hitleris vėliau sustabdė oro desantininkų atakas, tačiau jomis sužavėti britai ir JAV ėmė patys ruošti desantininkus. Apmokyti daliniai atliko sėkmingas misijas Sicilijoje ir Normandijoje.

2. Sraigtasparniai

Kalbame ne apie eilinius sraigtasparnius. Naciai naudojo kitokią sraigtų sistemą – jie sukdavosi į priešingas kryptis.

Sąjungininkai pritaikė šią idėją bei nacių sraigtasparnių dizainą savo karinėms oro pajėgoms. Vienas iš tokių sraigtasparnių buvo HH-43, naudotas 1950-1970 metais.

3. Reaktyviniai naikintuvai

Vokiečiai vieninteliai turėjo reaktyvinį naikintuvą. Tai buvo „Messerschmitt Me 262“. Tiek JAV, tiek ir SSRS vėliau panaudojo šio lėktuvo technologiją, kai užėmė Vokietijos teritoriją.

Remdamiesi nacių technologija JAV sukūrė F-86, o SSRS – MiG-15. Abiejų šalių naikintuvai susigrūmė Korėjų konflikto metu, kur geriau pasirodė JAV kurti F-86.

JAV taip pat pritaikė nacių lėktuvo „Arado Ar 234“ technnologiją ir sukūrė B-45 ir B-47 tipo reaktyvinius naikintuvus.

Wikimedia.org nuotr./„Messerschmitt Me 262“
Wikimedia.org nuotr./„Messerschmitt Me 262“

4. Sparnuotosios raketos

1944 metų birželį Londonas buvo atakuotas nacių sparnuotomis raketomis V-1. JAV taip pat norėjo turėti panašių raketų, nes ruošėsi invazijai į Japoniją, tad priėmė paprastą sprendimą – atkūrė V-1 iš jau sprogusios ir detonuotos raketos dalių. Jau rugsėjį buvo testuojama V-1 kopija JB-2.

Visgi ši sparnuotoji raketa taip ir nebuvo panaudota, nes ant Hirošimos ir Nagasakio buvo numestos branduolinės bombos ir Japonija kapituliavo.

Vokiečiai vieninteliai turėjo reaktyvinį naikintuvą. Tai buvo „Messerschmitt Me 262“.

Vėliau V-1 technologija buvo panaudota kuriant MGM-1 tipo raketas.

5. Amfetaminas

Amfetaminas buvo atrastas Japonijoje, tačiau pradėtas vartoti Vokietijoje. JAV buvo sužavėta medžiaga, kurią vartojo nacių kariai. Amfetaminas jiems suteikdavo jėgų ir euforiją, kas panaikindavo baimės jausmą.

JAV karinės pajėgos išbandė šį narkotiką, tačiau vėliau atsisakė. Tiesa, amfetaminą nustojo vartoti tik pilotai. Kariai, kovojantys mūšiuose ant žemės, jį vartojo toliau, nes tai padėdavo jiems greičiau atgauti jėgas.

6. Raketos

Raketų tyrinėjimai buvo itin aktualūs per misiją „Sąvaržėlė“. JAV ir SSRS mokslininkai konkuravo tarpusavyje.

Kurdami raketas JAV mokslininkai pasinaudojo nacių sukurtų balistinių raketų V-2 modeliu ir jų kūrėjais, kurie pasibaigus Antrajam pasauliniam karui buvo samdomi.

TAIP PAT SKAITYKITE: Slapti nacių ginklai, kurie turėjo padėti pasiekti pergalę

Wikimedia.org nuotr./„V-2“ raketos bandymas
Wikimedia.org nuotr./„V-2“ raketos bandymas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius