Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 10 18

Artūro Skardžiaus žmonai komercinę vizą į Baltarusiją parūpino Seimo kanceliarija

Politiko Artūro Skardžiaus žmona Snieguolė Skardžiuvienė ir vėl nepasirodė Seimo Antikorupcijos komisijoje, kur turėjo liudyti tyrimą atliekantiems parlamentarams. Susirgo ir Skardžių žemę nuomojantys verslininkai. Nepaisant to, trečiadienį paaiškėjo, kad Baltarusijoje verslą turinti S.Skardžiuvienė komercinę vizą į šią šalį gavo per Seimo kanceliariją. 
Artūras Skardžius
Artūras Skardžius / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Trečiadienį Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininkas Vitalijus Gailius pranešė gavęs informacijos, kad pernai Seimo kanceliarija raštu kreipėsi į Lietuvos užsienio reikalų ministeriją, prašydama sutvarkyti baltarusiškas vizas trims asmenims. Tarp jų buvo Artūras ir Snieguolė Skardžiai.

„Mus informavo Seimo kanceliarija, kad, skirtingai nuo kitų Seimo narių sutuoktinių, jai buvo parūpinta ilgalaikė komercinė viza į Baltarusiją“, – sakė V.Gailius.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vitalijus Gailius
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vitalijus Gailius

Į šį posėdį buvo kviečiama ir pati S.Skardžiuvienė, bet ji nepasirodė, esą dėl ligos. Už ją atsakinėjo advokatas Augustinas Vaičiūnas.

„Kuomet buvo organizuojamas mano atstovaujamosios sutuoktinio vizitas į Baltarusiją – į ekonomikos forumą, kiek žinau – ji taip pat turėjo vykti. Bet ne į forumą, o tiesiog į Gardiną“, – pasakojo advokatas.

Būtent Baltarusijos Gardino mieste stovi energetikos bendrovės „Investenergostroi“ saulės elektrinės.

Jų savininkai yra S.Skardžiuvienė, Skardžių šeimos draugas Romualdas Patalavičius, Baltarusijos pilietis Sergejus Belyj ir Rusijos pilietis Rustemas Nigmetzianovas.

Pastarasis trečiadienį liudijo Antikorupcijos komisijai.

Akcijos atiteko S.Skardžiuvienei

Rusijos pilietis R.Nigmetzianovas pasirodė lydimas advokatės Eglės Ladauskienės. Jis yra Skardžių verslo partneris Baltarusijoje – kartu su S.Skardžiuviene ir kitais akcininkais valdo energetikos įmonę „Investenergostroi“, gavusią „Gazprom“ banko paskolą.

Pradžioje advokatė E.Ladauskienė paprašė, kad posėdis būtų uždaras. Esą po praėjusią savaitę vykusios viešos apklausos žiniasklaidoje pasirodė straipsnių, kurie gali neigiamai atsiliepti jos klientui R.Nigmetzianovui ir galimai pakenkti jo sveikatai.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Rustemas Nigmetzianovas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Rustemas Nigmetzianovas

Tačiau Antikorupcijos komisijos pirmininkas V.Gailius apie uždarų posėdžių rengimo tvarką atsakė: „Įstatymo nuostata labai aiški – arba valstybės paslaptis, arba Seimo valdybos leidimas. Toks yra teisinis reglamentavimas.“

Po diskusijų buvo nuspręsta, kad vyks atviras posėdis.

Seimo nariai daugiausia klausinėjo apie tai, kodėl R.Nigmetzianovas iš lietuviškos įmonės „Enga“ pradžioje įsigijo 40 procentų Baltarusijos bendrovės „Investenergostroi“ akcijų, bet greitai apsigalvojo ir pusę akcijų pardavė tai pačiai „Engai“.

Jis paaiškino, kad tokį sprendimą nulėmė pinigai. Esą pradžioje blogai įvertino savo finansines galimybes investuoti į saulės elektrines: „Tai atsiperkantis dalykas, bet ne taip greitai.“

R.Nigmetzianovo advokatė sakė, kad jos klientas tada nežinojo, kam atiteks parduodamos 20 procentų akcijų.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Rustemas Nigmetzianovas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Rustemas Nigmetzianovas

„Tuo metu nebuvo jokios žinios, kam jos atiteks, kokiam naujam akcininkui. Tik po kurio laiko susitikus visiems buvo suprasta, kam jos atiteko, – kalbėjo advokatė E.Ladauskienė. Paprašyta patikslinti atsakymą, ji nurodė: – Snieguolei Skardžiuvienei.“

R.Nigmetzianovas sakė, kad paties A.Skardžiaus nepažįsta ir į šį verslą investavo ne dėl politiko pavardės, bet dėl verslo sąlygų Baltarusijoje: „Tuo laiku atsinaujinančios energetikos politika buvo labai gera.“

Jis iš dalies pripažino, kad pažįsta kitą bendrovės akcininką Sergejų Belyj. Pastarasis anksčiau buvo Baltarusijos valstybinio koncerno „Belenergo“ vadovas. Būtent „Belenergo“ brangiai superka elektrą iš įmonės „Investenergostroi“.

Verslo partneriai susirgo

Trečiadienį taip pat paaiškėjo, kad S.Skardžiuvienė jau yra atgavusi dalį pinigų, kuriuos paskolino savo baltarusiškai įmonei. 2015 metais ji ir kiti akcininkai į „Investenergostroi“ sąskaitą pervedė po 100 tūkst. eurų. Taip pat bendrovės projektą finansuoja ir Rusijos dujų koncerno „Gazprom“ valdomas bankas „Belgazprombank“.

„Taip, dalis paskolos sugrąžinta 2016 metais. 20 tūkst. eurų grąžinta. Kažkiek dar žadama grąžinti šiais metais. Bet grąžinta dalis yra grąžinta be palūkanų“, – aiškino advokatas A.Vaičiūnas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Augustinas Vaičiūnas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Augustinas Vaičiūnas

Teisininkas teigė, kad jo klientė pati negali atsakyti į Antikorupcijos klausimus, nes jai neleidžia sveikatos būklė.

„Mes turbūt kantriai lauksime ponios Skardžiuvienės“, – situaciją komentavo Seimo narys Jurgis Razma. S.Skardžiuvienė į parlamentinio tyrimo komisijos posėdį neatvyksta jau antrą kartą.

Taip, dalis paskolos sugrąžinta 2016 metais. 20 tūkst. eurų grąžinta. Kažkiek dar žadama grąžinti šiais metais. Bet grąžinta dalis yra grąžinta be palūkanų, – aiškino advokatas A.Vaičiūnas.

Dėl ligos į posėdį neatvyko ir bendrovės „Renovacijos partneriai“ atstovai. Ši įmonė už 24 tūkst. eurų iš Skardžių nuomoja žemės sklypą Šilutės rajono Čiūtelių kaime.

Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininkas paaiškino, kad liudyti neatvykę žmonės bus baudžiami, tačiau pirma reikia sutvarkyti įstatyminę bazę – parlamentas turi numatyti tvarką, kam ir kaip laikinosios komisijos turėtų pranešti apie tokius asmenis, neatvykstančius liudyti. Taip būtų sudarytas precedentas ir kitoms laikinosioms komisijoms.

Parlamentinis tyrimas bus vykdomas iki lapkričio 3 dienos. Antikorupcijos komisija vis dar laukia Valstybės saugumo departamento ir Valstybinės mokesčių inspekcijos ekspertų išvadų.

Taip pat artimiausiu metu liudyti turėtų ir pats A.Skardžius.

Planuojama, kad paskutinėmis savaitėmis parlamentinį tyrimą atliekanti Seimo Antikorupcijos komisija rinksis kelis kartus per savaitę.

Šiame posėdyje pasikeitė ir komisijos sudėtis – sergantį Kęstutį Pūką pakeitė Remigijus Žemaitaitis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius