Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti
2023 04 18

„Azov“ globos tarnybos vadovė: Ukrainoje stingant karo psichologų, jų ieškome ir Lietuvoje

Ukrainoje dėl Rusijos pradėto karo atsiradus karių psichologų trūkumui, ieškoma aukštųjų mokyklų palaikymo įvairiose šalyse, tarp jų – ir Lietuvoje, sako „Azov“ globos tarnybos vadovė Natalija Bagri.
Susitikimas su „Azovo“ kariais Seime
Susitikimas su „Azovo“ kariais Seime / Lukas Balandis / BNS nuotr.

„Noru pasakyti, kad turime didelį kiekį veteranų, kurie jau nebegrįš į rikiuotę dėl tam tikrų problemų (...) ir tokiems žmonėms mes norėtume sukruti programą, kad jie galėtų mokytis. Ukrainoje dabar labai trūksta karinių psichologų. Kariškiams paprasčiau bendrauti su psichologu, jeigu jis taip pat buvo kare“, – spaudos konferencijos metu antradienį sakė pagalba sužeistiesiems bei gydimu užsiimančios tarnybos vadovė.

„Todėl viena iš svarbių krypčių ties kuria dirbame ir mūsų vadovė stengiasi – surasti aukštųjų mokyklų palaikymą, galbūt Lietuvoje, galbūt Europos Sąjungoje ar netgi Jungtinių Valstijų“, – pažymėjo N.Bagri.

Pasak jos, „Savas pas savą“ yra unikali „Azov“ sukurta programa, jos metu „žmogus su panašia patirtimi kaip ir tu bendrauja su tavimi ir gali suteikti kvalifikuotą profesionalią psichologinę pagalbą“.

„Azov“ kariai kartu su kitais Ukrainos kariuomenės daliniais kovėsi prieš praėjusių metų vasarį į šalį įsiveržusias Rusijos pajėgas, jie kartu su kitomis Ukrainos pajėgomis įnirtingai gynė pietrytinį Mariupolio uostamiestį, kol galiausiai buvo apsupti metalurgijos komplekse „Azovstal“. Praėjusių metų gegužę, po daug savaičių trukusios apsiausties, gynėjai sutiko pasiduoti.

„Mariupolis tapo simboliu, nepalaužiamumo, žmogaus dvasios, stiprybės. Nuo pirmų karo dienų miestas herojiškai gynėsi ir „Azovstalis“ tapo ta laisvės citadele, kuri leido Ukrainos piliečiams apsiginti. Herojai, kurie gynė šį miestą, rodo šią kovą visam pasauliui (...) ir yra pavyzdys miestų, kuriuos Rusija „stato“, – sakė Ukrainos ambasadorius Lietuvoje Petro Bešta.

Vienas Lietuvoje gydomų „Azovstal“ gynėjas Ruslanas Serbovas teigė, jog „didžiausias apdovanojimas vyrui yra žūti su ginklu rankose“. Jam kaip ir daliai kitų karių Lietuvoje yra suteikiama reabilitacinė pagalba.

Anot N.Bagri, taip pat planuojama Kyjive pastatyti gynėjų memorialą.

„Mūsų didžiausias skausmas šiuo metu yra tai, kad negalime tinkamai pagerbti žuvusių Mariupolio gynėjų atminties“, – teigė ji.

„Planuojame padaryti gynėjų memorialą, Ukrainos gynėjams pačiame Kyjivo centre, kur šiuo metu yra Antrojo pasaulinio karo gynėjams. Ten yra didžiulė teritorija. Planuojame tai įvykdyti, tačiau negalime dar šio projekto paleisti, nes turime tam tikrų problemų“, – pažymėjo tarnybos vadovė.

Rusija buvusį sukarintą dalinį „Azov“, kuris anksčiau turėjo ryšių su kraštutinių dešiniųjų grupėmis, o dabar yra integruotas į Ukrainos kariuomenę, vadina neonacių organizacija, šalis pulką yra paskelbusi „teroristine“ grupe.

Buvęs savanorių batalionas 2014 metais buvo oficialiai įtrauktas į Ukrainos nacionalinę gvardiją ir padėjo kovoti su Kremliaus remiamais separatistais Rytų Ukrainoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius