Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 26

Buvusio pretendento į prezidentus skleidžiamas melas: ne, karštas oras COVID-19 negydo

Feisbuke skelbiamas vaizdo įrašas, kuriame greta aibės melagingų teiginių skelbiama, kad COVID-19 galima nugalėti karštu oru. Tai nėra tiesa.
Kazimieras Juraitis
Kazimieras Juraitis / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Socialiniame tinkle dalijamasi „Youtube“ platformoje skelbiamu vaizdo įrašu, kuriame buvęs pretendentas kandidatuoti į šalies prezidento postą Kazimieras Juraitis su neįvardytu asmeniu dalijasi įžvalgomis apie koronavirusą.

15min nuotr./Melagingą informacija skelbiantis vaizdo įrašas
15min nuotr./Melagingą informacija skelbiantis vaizdo įrašas

Teigiama, kad 15 minučių šildant sinusus karštu oru galima sunaikinti SARS-CoV-2 virusą. Vaizdo įrašu socialiniame tinkle pasidalyta per tūkstantį kartų, „Youtube“ platformoje įrašas peržiūrėtas dešimtis tūkstančių kartų.

„Reikia kvėpuoti labai karštu oru ir vėsiausios kūno vietos, nosis ir sinusai taps šilčiausia kūno vieta, ir virusai išnyks“, – skelbiama vaizdo įraše.

Žino, kad meluoja

Klaidingą informaciją pranešantis vyriškas balsas skelbia medžiagą radęs Jungtinių Valstijų šaltiniuose. Tai nestebina, nes žiniasklaidoje anglų kalba apie melagingą patarimą buvo skelbta praėjusią savaitę.

VIDEO: Paaiškina: kaip koronavirusu užsikrečiama bei kaip virusas plinta organizme

Naujienų agentūros AFP faktų tikrintojai atsekė, kad informaciją JAV paskelbė Danas Lee Dimke. Nors vyras platino informaciją apie neva karštu oru gydomą ligą, tai skelbiantį vaizdo įrašą lydėjo prierašas, kad „tokia procedūra nėra būdas pagyti nuo koronaviruso“.

Teiginys, neva virusą galima sunaikinti šildant sinusus, rodo, kad jo autoriams stinga supratimo, kokiu būdu virusas žaloja organizmą. Sinusuose ar nosyje virusai nesikaupia, SARS-CoV-2 išplitęs visame žmogaus kūne ir karštu oru nugalėti jo nepavyks.

AFP kalbinti medikai pastebėjo, kad nėra jokių įrodymų, kurie rodytų, kad COVID-19 galima nugalėti karščiu, o veido kaitinimas gali sukelti nenumatytų komplikacijų.

Tai nėra pirmas kartas, kai feisbuke skelbiami savigydos metodai. 15min jau rašė apie klaidingus patarimus gydytis karštu vandeniu ir soda, geriamu vandeniu ar actu bei druska.

Vis dėlto vaistai nuo koronaviruso dar nėra sukurti. Tiek Pasaulio sveikatos organizacija (PSO), tiek ir Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) informuoja, kad iki šiol nėra priemonių, kurios padėtų kovoti su naujuoju koronavirusu.

Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba (VVKT) įspėja, kad vaistų nuo COVID-19 nėra, todėl gyventojams patariama likti budriems ir neužkibti ant sukčių kabliuko.

Siekiant apsisaugoti nuo COVID-19 SAM rekomenduoja dažnai plauti rankas muilu ir vandeniu, rankomis neliesti veido, kosint prisidengti veidą vidine alkūnės dalimi, vėdinti patalpas ir laikytis namų izoliavimo bei kitų nurodymų.

Rekomenduojama vengti informacijos apie savigydą ir naudotis oficialiuose šaltiniuose pateikiama informacija. Kitu atveju galima nukentėti.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“ programa, kuria siekiama stabdyti melagingų naujienų plitimą socialiniame tinkle.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius