Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 11 27 /12:26

G.Nausėda: ministrų sąrašas visa pasiūlyta apimtimi patvirtintas nebus, sprendimas žadamas antradienį

Prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad paskirtosios premjerės Ingridos Šimonytės kandidatų sąrašas į ministrus visa pasiūlyta apimtimi nebus patvirtintas. Valstybės vadovas žada sprendimus dėl konkrečių ministrų paskelbti kitą savaitę – antradienį.
Gitanas Nausėda
Gitanas Nausėda / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Pasakysiu tik tiek, kad visa savo apimtimi, jau dabar matau, kad jis patvirtintas nebus“, – žurnalistams penktadienį sakė šalies vadovas.

„Įspūdis paliktas – tikrai. Jis paliktas ir, kaip jau minėjau, pokalbiai buvo turiningi ir patys kandidatai į ministrus. Mes buvome gerai pasiruošę pateikti įvairaus pobūdžio klausimus. Į kai kuriuos klausimus buvo pateikti pakankamai išsamūs atsakymai, į kai kuriuos – deja, ne“, – sakė G.Nausėda.

Pasak jo, kai kai kurie kandidatai neturi ateities vizijos – ką jie ketina nuveikti per ateinančius ketverius metus „Reikia padirbėti ir turėti didesnį įdirbį ir komandos formavime, taip kad visa tai apsvarstę mes priimsime spendimus“, – sakė jis.

Reikia padirbėti ir turėti didesnį įdirbį ir komandos formavime.

Premjerę I.Šimonytę prezidentas apie netinkamas kandidatūras žada informuoti iš anksto.

„Mes tikrai informuosime premjerę dar prieš paskelbdami šių ministrų sąrašą. Nesinori iš karto skelbti sprendimo ties kiekvienu ministru, tą mes padarysime kitos savaitės pradžioje“, – žurnalistams sakė G.Nausėda.

„Numatyti tolesni susitikimai pirmadienį, o antradienį mes paskelbsime savo sprendimus dėl konkrečių ministrų. Apie konkretų skaičių aš nekalbėsiu“, – teigė šalies vadovas.

Tam tikros kandidatūros buvo derintos

G.Nausėda taip pat teigė, kad kandidatūros į ministrus buvo derintos ir anksčiau, tačiau ir dabartinis sąrašas nėra galutinis.

„Taip, jos buvo derintos. Kai kurios kandidatūros neatsirado sąraše dėl to, kad mes nematėme pagrindo jiems būti kandidatais į ministrus, tačiau kaip ir sutarėme su gerbiama premjere I.Šimonyte, šitas sąrašas, kuris buvo atneštas, nėra galutinis. Tai dar nėra pasai, išduoti ministrams. Šie ministrai turės praeiti visą mūsų pokalbių filtrą – mes turėsime įsitikinti jų tinkamumu šioms pareigoms“, – teigė prezidentas.

G.Nausėdos teigimu, ir patarėjų, ir jo paties pokalbiai su kandidatais vyksta pagarbiai, o patarėjai turi visus įgaliojimus užduoti klausimus mandagia ir informatyvia forma.

„Tikrai nevyksta jokie kandidatų kankinimai – nei dvasiniai, nei fiziniai. Tiesiog mes norime, kad šitas procesas būtų kaip įmanoma atsakingesnis, rimtesnis. Norime surinkti visus įspūdžius, kuriuos kandidatai sudaro, kad tos 45 minutės ar valanda, kurią turi prezidentas užduoti klausimus ir susipažinti su kandidatais, kad šitos minutės būtų panaudotos maksimaliai efektyviai“, – aiškino prezidentas.

Jis taip pat teigė, kad nei jis, nei jo patarėjai kandidatų į viceministrus nesiūlė.

„Nėra buvę jokių siūlymų ir negalėjo tokių būti – palikti kažką arba pasitelkti“, – tvirtino G.Nausėda.

Ne visi paliko gerą įspūdį

Ketvirtadienį G.Nausėda susitikęs su kandidate į teisingumo ministrus, Seimo nare, Laisvės partijos atstove Evelina Dobrovolska, sakė jog kandidatė – drąsi ir ryžtinga, tačiau abejoja, ar yra pakankamai patyrusi, kad įgyvendintų pokyčius, ar turi pakankamą autoritetą teisininkų bendruomenėje, kalbėjo patarėjas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Evelina Dobrovolska
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Evelina Dobrovolska

Po susitikimo su kandidatu į kultūros ministrus liberalu Simonu Kairiu, G.Nausėda akcentavo, kad politikas išmano kultūros lauką, tačiau turėjo abejonių dėl gebėjimo dirbti ne savivaldos, bet nacionaliniu lygiu.

„Prezidentas pokalbio metu akcentavo, kad naujasis kultūros ministras turi turėti visą kultūros lauką apimantį požiūrį, ministras turi turėti pakankamai politinio svorio ir įtakos, kad galėtų keisti požiūrį į kultūrą“, – sakė prezidento atstovas spaudai Antanas Bubnelis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Simonas Kairys
Luko Balandžio / 15min nuotr./Simonas Kairys

„Pokalbio metu prezidentas atkreipė dėmesį į tai, kad šiam kandidatui reikėtų dar sustiprinti savo ilgalaikę viziją kultūros sektoriuje, taip pat jis atkreipė dėmesį, kad kandidatas turi patirties dirbant savivaldybės lygmenyje, todėl itin svarbu ir komanda, kuri, patvirtinus jį, dirbtų kartu su juo nacionaliniu lygmeniu ministerijoje“, – kalbėjo prezidento atstovas.

Kasparo Adomaičio – kandidato į susisiekimo ministrus – kandidatūra G.Nausėdai taip pat nepasirodė be trūkumų. Pasak prezidento patarėjo, pozicijos kai kur sutapo, tačiau šalies vadovui kilo klausimų dėl Laisvės partijos kandidato komandos.

„Klausimus apie komandą šiam kandidatui prezidentas uždavė, bet labai konkretaus atsakymo negavo“, – po susitikimo teigė patarėjas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kasparas Adomaitis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kasparas Adomaitis

Mažiausiai iš keturių kandidatų, su kuriais G.Nausėda spėjo susitikti šią savaitę, abejonių paliko pretendentė į socialinės apsaugos ir darbo ministro postą Monika Navickienė.

Prezidentas teigiamai vertino kandidatės patirtį dirbant Seime. Taip pat sveikino M.Navickienės demonstruojamą ryžtą mažinti skurdą ir nelygybę.

„Jeigu būtų paskirta, keistų santykinį skurdą, jį mažintų, skirtų daug dėmesio socialinėms paslaugoms, kurių lygis ir kokybė šiuo metu netenkina. Be to, turi planų gerinti darbo ir laisvalaikio balansą, ypač šeimoms, turinčioms vaikus“, – teigė Prezidento patarėjas S.Krėpšta.

VIDEO: Prezidentas įvertino E.Dobrovolską: kandidatė labai drąsi, bet vargu ar pakankamai patyrus
VIDEO: Buvę premjerai apie I.Šimonytės vyriausybę: tikisi „sveiko proto“, bet nesutaria dėl ministrų kandidatūrų

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius