-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 05 17 /2021 05 18

I.Šimonytė į atlapą įsisegė vaivorykštės spalvų ženkliuką

Minint Tarptautinę kovos su homofobija, transfobija ir bifobija dieną premjerė Ingrida Šimonytė į švarką įsisegė LGBT simbolį – vaivorykštės spalvų ženkliuką. Jį Vyriausybės vadovė nešios visą šią savaitę.
Ingrida Šimonytė
Premjerė Ingrida Šimonytė / Arno Strumilos / 15min nuotr.

Pasak I.Šimonytės atstovės spaudai Rasos Jakilaitienės, vaivorykštės vėliavos spalvų ženkliuką premjerė įsisegė norėdama atkreipti dėmesį į šiandien minimą Tarptautinę kovos su homofobija, transfobija ir bifobija dieną.

Savo mintimis šia proga Vyriausybės vadovė pasidalino pirmadienio rytą išplatintame pranešime.

Jame I.Šimonytė kvietė branginti kiekvieno piliečio laisves, laikytis tolerancijos ir puoselėti pilietinės visuomenės vertybes.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė
Arno Strumilos / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė

„Jaučiu pareigą kreiptis į jus ir paprašyti prisiminti, kad laisvė buvo iškovota kiekvienam iš mūsų, nepriklausomai nuo tautybės, rasės ar lytinės orientacijos. Kiekvieno laisvė baigiasi ten, kur prasideda kito asmens laisvė, bet nė vieno žmogaus teisių negali sumažinti pagarba kito žmogaus teisėms, net jeigu tas kitas žmogus yra kitoks nei tu pats.

Bandymas apsimesti, kad kitokių žmonių nesama, siūlymas jiems būti kaži kokioje „savo vietoje“ ir reikalavimas, kad kiti atitiktų tam tikrą išankstinį „teisingą“ vaizdinį, nėra laisvo žmogaus požymis. Laisvas žmogus nebijo kito vien dėl to, kad jis kitoks. Laisvas žmogus žino, kad jo likimas pirmiausia priklauso nuo jo paties pasirinkimų. Esame skirtingi, o kartu unikalūs, gebantys vienas kitą praturtinti“, – pabrėžė premjerė.

I.Šimonytė akcentavo, kad kiekvienas žmogus nusipelno pagarbos ir nelikti užribyje.

Nurodoma, kad istorija mums teikia daugybę pamokų, kai pradėjusios flirtuoti su segregacija ir fobijomis, visuomenės nebežinojo, kaip sustoti, ir už tai sumokėjo žiaurią sąskaitą – žmonių gyvybėmis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Vaivorykštės vėliava
AFP/„Scanpix“ nuotr./Vaivorykštės vėliava

„Todėl net menkiausias neapykantos kurstymas privalo būti stabdomas. Neapykanta, o ne kitoniškumas yra tikroji grėsmė“, – sakoma Vyriausybės kanceliarijos išplatintame pranešime.

Pagal LGBT teises Lietuva – 34 Europoje

Gegužės 17-ąją minint tarptautinę dieną prieš homofobiją ir transfobiją (IDAHOT), tarptautinė LGBT teisių organizacija „ILGA-Europe“ paskelbė LGBT teisių indeksą ir „Vaivorykštės“ žemėlapį.

Jame Lietuva, kaip ir pernai, užima 34-ąją vietą iš 49.

Kaip parodė minėta ataskaita, COVID-19 pandemijos akivaizdoje, didelių pokyčių nematyti nei Lietuvoje, nei daugelyje kitų Europos šalių.

Visą dokumentą rasite – čia.

„Puikiai suprantame, ypač šią dieną, kad mes turime pilkųjų laukų, ką mini ir prezidentas, ir Vyriausybė, kuriuos reikia sutvarkyti – tai yra Partnerystės įstatymas, mes turime vis dar nepriimtą translyčių įstatymą, taip pat turime teisminius procesus“, – minint Tarptautinę dieną prieš homofobiją ir transfobiją spaudos konferencijoje Švedijos ambasadoje Vilniuje pirmadienį kalbėjo teisingumo ministrė Evelina Dobrovolska.

Ji teigė besitikinti, kad Seimo pavasario sesijoje bus pateiktas Partnerystės įstatymo projektas.

Tačiau, kada jis būtų priimtas, E.Dobrovolska įvardyti nesiryžo, nes esą gali užtrukti visų suinteresuotų grupių diskusijos.

Prieš lyčiai neutralios partnerystės įteisinimą, Stambulo konvencijos ratifikavimą pasisako nemaža visuomenės dalis.

Šeštadienį Vilniuje vyko Didysis šeimos gynimo maršas, kuriame, kaip skaičiuojama, dalyvavo apie 10 tūkst. žmonių iš visos Lietuvos.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Didysis šeimos gynimo maršas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Didysis šeimos gynimo maršas

Renginio dalyvius pasveikino ir prezidentas Gitanas Nausėda, pareiškęs, kad valstybė turi daugiau padaryti dėl šeimų, bet taip pat turi teisiškai apibrėžti vienos lyties porų santykius taip, jog tai neprieštarautų Konstitucijai.

Politologai ir apžvalgininkai, komentuodami šalies vadovo žodžius, pastebėjo, kad jis pasirinko pusę, bet palaikys gėjų partnerystę, tik neaišku, kokią.

Didžiojo šeimos gynimo maršo žinutę politikai vertino skirtingai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius