Sportas gyvai
2020 05 14

J.Narkevičius apie savo ministerijos sutartį su Rusijos piliečio įmone: kreipiausi į VSD

Susisiekimo ministras Jaroslavas Narkevičius ketvirtadienį Seime pranešė, kad kreipėsi į Valstybės saugumo departamentą (VSD), kad šis įvertintų Susisiekimo ministerijos planuojamą pasirašyti sutartį dėl „Lietuvos geležinkelių“ valdybos narių atrankos su Rusijos piliečio įmone.
Spaudos konferencija dėl medicininių prekių
Jaroslavas Narkevičius / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

15min trečiadienį skelbė, kad Susisiekimo ministerija planuoja pasirašyti sutartį su personalo atrankos įmone „Pharmanet“. Ši bendrovė atrinktų „Lietuvos geležinkelių“ valdybos narius. Ta pati įmonė per 2019-ųjų rinkimus teikė paslaugas kandidatui į prezidentus ir premjerui Sauliui Skverneliui – įmonėje buvo įdarbinta jo rinkimų komanda. Šį verslą daug metų per Estijos įmonę valdė žinomas fotografas Marius Jovaiša, tačiau dabar bendrovės savininkai pasikeitė ir jos kontrolę perėmė Rusijos pilietis Sergejus Salikovas. Jis yra Rusijos įdarbinimo ir konsultavimo koncerno „Ancor“ vadovas.

„Ancor“, kaip skelbiasi, veikia Rusijoje, Kazachstane, Tailande, Ukrainoje, Uzbekistane, Baltarusijoje. Ir dabar, perėmus M.Jovaišos verslą, veiklą vysto Estijoje, Latvijoje ir Lietuvoje. Skelbiama, kad įvairiuose šių šalių miestuose koncernas turi 40 biurų tinklą.

Ketvirtadienį Seime per Vyriausybės valandą konservatorius Žygimantas Pavilionis apie šią sutartį paklausė susisiekimo ministro J.Narkevičiaus ir premjero S.Skvernelio.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Žygimantas Pavilionis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Žygimantas Pavilionis

„Mane kaip dirbantį užsienio politikos srityje šiurpina kasdien lendantys nauji faktai apie jūsų Vyriausybės ir ypač susisiekimo sektoriaus neskaidrumus, galimas rusiškas įtakas. Kaip kad vakar paaiškėjusi informacija apie tai, kad „Lietuvos geležinkeliams“ vadovus atrinkinės rusiška įmonė, kuri, kaip viešai šiandien teigė Marius Laurinavičius, galimai yra susijusi su Rusijos specialiosiomis tarnybomis ir „Rosatom“, kuris mums ruošia atominę Astravo bombą Vilniaus pašonėje“, – Seime kalbėjo Ž.Pavilionis.

Susisiekimo ministras J.Narkevičius atsakė, kad dėl savo ministerijos sutarties su įmone „Pharmanet“ jau kreipėsi į VSD. Anksčiau Susisiekimo ministerija 15min informavo, kad sutartis dar nėra pasirašyta ir nebus pasirašyta tol, kol nebus gautas VSD atsakymas. J.Narkevičius pabrėžė, kad nusamdyta personalo atrankos agentūra nebus vienintelis dalyvis atrenkant „Lietuvos geležinkelių“ valdybos narius.

„Agentūra yra tam, kad galėtų pritraukti kompetentingus asmenis ir pasiūlyti didesnį sąrašą. <...> Pasiūlyti komisijai, kuri yra sudarinėjama tarpžinybiniu principu, ir ta komisija iš tų asmenų atrinks keturis potencialius kandidatus. Tada ministras nustatyta tvarka kreipiasi į atitinkamas institucijas, kad patikrintų tų kandidatų atitikimą, taip pat ir nacionalinio saugumo aspektu“, – kalbėjo J.Narkevičius.

„Taigi šita agentūra nėra galutinis rinkėjas nepriklausomų narių“, – apibendrino J.Narkevičius.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rita Tamašunienė ir Jaroslavas Narkevičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rita Tamašunienė ir Jaroslavas Narkevičius

Ministras teigė, kad personalo atrankos agentūra buvo pasirinkta viešojo pirkimo būdu, o jame dalyvavo septynios įmonės. Palankiausią kainą pasiūliusi ir konkursą laimėjusi įmonė atsisakė sutarties, o įmonė „Pharmanet“ buvo antra sąraše. 15min‌ ‌žiniomis,‌ ‌maksimali‌ ‌sutartyje‌ ‌numatyta‌ ‌kaina‌ ‌yra‌ ‌14,5‌ ‌tūkst.‌ ‌eurų.‌

„Tačiau paminėsiu jums dar, kad aš kreipiausi... sužinojęs tikrą ar netikrą, bet informaciją dėl galimų sąsajų su jūsų minimomis tarnybomis, kreipiausi į VSD, kreipiausi į Vyriausybę, kur yra irgi nacionalinio saugumo komisija, kad įvertintų žiniasklaidoje pasirodžiusią informaciją“, – sakė J.Narkevičius.

S.Skvernelis: jei tokia informacija yra, su įmone nebus pasirašyta sutartis

Premjeras S.Skvernelis Seime sakė, kad specialiosios tarnybos turėjo laiku informuoti ministeriją apie galimas grėsmes.

„Visi pirkimai vykdomi viešųjų pirkimų įstatymu nustatyta tvarka ir perkančioji organizacija vertina įvairius kriterijus. Dažniausiai tai būna mažiausia kaina. Jeigu yra kažkokių žinių apie keliamas grėsmes mūsų nacionaliniam saugumui, tai mūsų specialiosios tarnybos turi laiku informuoti perkančiąją organizaciją apie tiekėjo nepatikimumą, riziką ir visą kitą. Jeigu to nėra padaryta, tai kitokių sąlygų arba būdų eliminuoti vieną arba kitą tiekėją iš proceso nėra“, – kalbėjo S.Skvernelis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

Premjeras teigė, kad sutartis su įmone gali būti nepasirašyta: „Tai jeigu yra tokia informacija, manau, ja disponuoja ir Valstybės saugumo departamentas, jis duos atsakymą Susisiekimo ministerijai ir su šita įmone nebus pasirašyta sutartis.“

S.Skvernelis sakė, kad ministerijos neturi operatyvinės veiklos subjekto statuso arba kriminalinės žvalgybos statuso.

„Tą informaciją turi kažkas pateikti, Susisiekimo ministerija neturi įgaliojimų žvalgybos atlikti. Manau, kada tokie faktai paaiškėja... Kad jų nebūtų, turi savalaikiškai būti įspėjimas“, – kalbėjo premjeras.

Siūlo pasidomėti Seimo Antikorupcijos komisijai

Trečiadienį apie savo kreipimąsi į VSD dėl šios Susisiekimo ministerijos sutarties pranešė ir konservatorių Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) nariai.

O Seimo konservatorė Agnė Bilotaitė ketvirtadienį pranešė, kad kreipėsi į Seimo Antikorupcijos komisiją su siūlymu pasidomėti Susisiekimo ministerijos ketinimais pasirašyti sutartį su personalo atrankos įmone „Pharmanet“.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Agnė Bilotaitė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Agnė Bilotaitė

„Klausimų kelia šios įmonės sėkmė Vyriausybės skelbiamuose viešųjų pirkimų konkursuose. Kitas ne mažiau svarbus klausimas, kaip ministerija vykdo valstybinių įmonių vadovų atrankas. Iki šiol neišgirdome atsakymų dėl Klaipėdos uosto vadovo konkurso, kurį laimėjo kandidatas, net nedalyvavęs pirminėje atrankoje. Ar AB „Lietuvos geležinkeliai“ valdybos atranka irgi bus vykdoma politinių simpatijų ir asmeninių draugysčių pagrindu“? – pranešime spaudai cituojama A.Bilotaitė.

Taip pat A.Bilotaitė Antikorupcijos komisijai siūlo tirti LRT tyrimo medžiagą apie tai, kad susisiekimo ministras J.Narkevičius, dar eidamas Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo pareigas, galimai vykdė savo gyvenamojo namo remontą savivaldybės viešųjų pirkimų konkursus laimėjusių įmonių lėšomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Geriausia investicija – rūpinimasis savo sveikata
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Užsisakykite
15min naujienlaiškius