Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 07 19

Jungtinių Tautų ekspertas įvertino mokymus su pacientais: „Šiurkštus žmogaus teisių pažeidimas“

Jungtinių Tautų (JT) Neįgaliųjų teisių komiteto narys ekspertas Jonas Ruškus Seimo Savižudybių ir smurto prevencijos komisijai pateikė savo nuomonę dėl Vilniaus miesto psichikos sveikatos centre vykusių mokymų Lietuvos banko darbuotojams, kuriuose dalyvavo pacientai. JT eksperto, Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesoriaus nuomone, šiais mokymais buvo šiurkščiai pažeistos žmogaus teisės.
Savižudybių ir smurto prevencijos komisijos posėdis
Savižudybių ir smurto prevencijos komisijos posėdis / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

„Asmenybės augimo grupės organizuoti Lietuvos banko darbuotojų mokymai Vilniaus miesto psichikos sveikatos centre yra šiurkštus žmogaus teisių pažeidimas ir privalo būti įvertinti kaip pažeidžiantys žmogaus teises ir Lietuvos valstybės tarptautinius įsipareigojimus“, – išvadoje, kurią pateikė Seimo komisijai, nurodo J.Ruškus.

Anot jo, organizavus šiuos mokymus buvo pažeisti keturi Jungtinių Tautų Neįgaliųjų teisių konvencijos straipsniai.

Pirma, konvencijos nurodymas šalinti neigiamus stereotipus apie negalią turinčius žmones.

„Čia jie galima dar labiau įtvirtinami, nes nėra paaiškinta, kaip ir kodėl susitikimai su Lietuvos banko darbuotojais padės šalinti stereotipus, kaip bus formuojamas teigiamas požiūris į psichosocialinę negalią turinčius asmenis. Be to, mokymų organizatoriai, kviesdami Lietuvos banko darbuotojus susitikti su psichosocialinę negalią turinčiais asmenimis, formavo išankstines neigiamas nuostatas priskirdami jiems „sudėtingų klientų“ etiketę, todėl ši situacija niekaip negali būti traktuojama kaip šviečiamoji“, – rašo J.Ruškus.

Čia sveikatos įstaiga tampa žmogaus teisių pažeidimų arena, kadangi šie asmenys tampa priemone kitų žmonių interesams tenkinti“, – konstatuoja J.Ruškus.

Antra, eksperto nuomone, pažeistas konvencijos straipsnis, pagal kurį privaloma sudaryti saugias ir tinkamas sąlygas negalią turintiems asmenims.

„Čia sveikatos įstaiga tampa žmogaus teisių pažeidimų arena, kadangi šie asmenys tampa priemone kitų žmonių interesams tenkinti“, – konstatuoja JT ekspertas.

Anot jo, dėl tokios situacijos atsakomybė tenka pacientų teisių neužtikrinusiai gydymo įstaigai, mokymus organizuoti leidusiam Vilniaus universiteto Psichiatrijos klinikos vadovui Alvydui Navickui ir kitiems susijusiems klinikos darbuotojams.

Vytauto Didžiojo universiteto Socialinių mokslų fakulteto dekanas prof. Jonas Ruškus /Nuotr. Lukas Motiejūnas
Vytauto Didžiojo universiteto Socialinių mokslų fakulteto dekanas prof. Jonas Ruškus /Nuotr. Lukas Motiejūnas

Taip pat, anot J.Ruškaus, buvo pažeista Neįgaliųjų teisių konvencijoje įtvirtinta teisė nebūti išnaudojamiems.

„Matome, kaip psichosocialinę negalią turintys asmenys valstybinėje sveikatos įstaigoje yra išnaudojami galimai komerciniais tikslais vienašališkai mokymų organizatorių ir klientų, Lietuvos banko darbuotojų, naudai“, – teigia J.Ruškus.

Be to, pasak jo, pažeista konvencijos nuostata dėl privataus gyvenimo neliečiamumo.

„Čia grubiai išviešinamas asmens privatumas savanaudiškais tikslais“, – teigia ekspertas.

Anot jo, duomenimis laikytini ne tik medicininiai duomenys, bet pats faktas, kad tie asmenys yra gydymo įstaigoje.

J.Ruškus akcentuoja, kad faktas, jog pacientai davė žodinius sutikimus nelaikytina savanorišku sutikimu, nes pacientai yra apriori nepalankioje galių santykių situacijoje būdami gydymo įstaigos pacientais.

15min gegužę pranešė, kad Vilniaus psichikos sveikatos centro pacientai be ligoninės vadovo Martyno Marcinkevičiaus žinios dalyvaudavo mokymuose vadovams. Paaiškėjo, kad įmonių vadovus su ligoniais paslapčia suveda ne bet kas, o Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Psichiatrijos klinikos vadovas, Lietuvos psichiatrų asociacijos prezidentas A.Navickas.

Jis pats tokiuose mokymuose pacientų teisių pažeidimo nemato. Atvirkščiai – A.Navickas sakė darantis tik gera: laužantis stereotipus apie psichikos sutrikimų turinčius asmenis.

Generalinė prokuratūra po šio 15min straipsnio pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl piktnaudžiavimo.

Vilniaus savivaldybės administracijos suburta komisija jau baigė šios istorijos tyrimą ir nustatė, kad Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Psichiatrijos klinikos vadovas A.Navickas ir Vilniaus psichikos sveikatos centro Psichosocialinės reabilitacijos skyriaus vedėjas Janas Hilbigas ir šio centro Pirmojo skyriaus vedėjas Laurynas Bukelskis organizuodami „Asmenybės augimo grupių“ mokymus Lietuvos banko darbuotojams pažeidė pacientų teises.

Vilniaus psichikos sveikatos centras dėl situacijos atliko vidinį tyrimą ir nustatė pažeidimus.

Tuo tarpu Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Akademinės etikos komisija pažeidimų A.Navicko veikloje nerado.

Dėl šių mokymų tyrimus dar atlieka Seimo kontrolieriaus tarnyba.

Situaciją stebi Sveikatos apsaugos bei Švietimo ir mokslo ministerijos.

Dėmesio problemai skyrė Seimo Savižudybių ir smurto prevencijos komisija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius