Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 16

71 balso beieškant: kas iš valdančiųjų nepasirašė rašto V.Pranckiečiui nuversti ir kodėl?

Pareiškimą dėl Viktoro Pranckiečio atšaukimo iš Seimo pirmininko pareigų pasirašė 53 parlamentarai, nors valdančiosios daugumos atstovų Seime – 75. 53 balsų Seimo pirmininko atšaukimui nepakaktų, reikia bent 71. Tad kurie parlamentarai neišreiškė palaikymo šiai iniciatyvai ir kodėl?
Viktoras Pranckietis
Viktoras Pranckietis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Su nutarimo tekstu „Dėl Viktoro Pranckiečio atleidimo iš Seimo Pirmininko pareigų“ galima susipažinti čia. Nutarimo apačioje galima matyti pavardes tų parlamentarų, kurie įteikė pareiškimą.

Tai – 42 „valstiečiai“, penki „socialdarbiečiai“, trys frakcijos „Lietuvos gerovei“ atstovai, vienas Lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškos šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) narys ir du Mišrios Seimo narių grupės nariai (nepartinis Petras Gražulis ir Seimo pirmininko pavaduotojas, „tvarkietis“ Remigijus Žemaitaitis).

Nutarimo iš „valstiečių“ nepasirašė: Seimo pirmininko pirmoji pavaduotoja Rima Baškienė, premjeras Saulius Skvernelis, parlamentarai Kęstutis Bacvinka, Antanas Baura, Darius Kaminskas, Virgilijus Poderys, Viktoras Rinkevičius ir Virginija Vingrienė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis

Ji ir A.Baura buvo tie parlamentarai, kurie, valdantiesiems palikus neeilinio Seimo posėdžio salę, kartu su jais neišėjo. A.Baura 15min teigė pasitikintis V.Pranckiečiu, nors kaip balsuotų dėl jo atstatydinimo sakė neatskleisiantis.

Premjeras S.Skvernelis jau anksčiau teigė nepalaikysiantis V.Pranckiečio atleidimo iš pareigų.

„Aš nepalaikysiu Seimo pirmininko atstatydinimo. Apskritai greičiausiai net nedalyvausiu balsavime“, – dar liepą kalbėjo jis ir tikino, kad iniciatyvos atleisti V.Pranckietį patvirtinti parašu jam niekas nesiūlė.

V.Poderys sakė norėjęs išlikti neutralus

15min trečiadienį kalbintas V.Poderys sakė norėjęs išlikti neutralus, esą todėl teikimo nepasirašė.

„Šiuo atveju nepasirašiau. Buvo siūloma, bet, sakau, nieko prieš tą žmogų neturiu. Niekas rankų nelaužė, niekas neįkalbinėjo“, – komentavo politikas ir pridūrė priekaištų V.Pranckiečio darbui neturintis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Virgilijus Poderys
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Virgilijus Poderys

Pažymėjus, kad valdantieji Seimo pirmininką siūlė atstatydinti remdamiesi koalicijos sutartimi, V.Poderys leido suprasti, kad su ja neturi nieko bendro.

„Nei aš dalyvavau derybose, nei redagavau sutartį, nenoriu komentuoti. Šiuo klausimu stengiuosi elgtis neutraliai. Būtų gerai kuo greičiau uždaryti apskritai tą klausimą“, – siūlė jis.

D.Kaminskas: turi būti išklausytos visos pusės

Nepartinis D.Kaminskas sakė pareiškimo nesirašęs, nes nenorėjo veltis į „absurdiškas detales“.

„Nesvarbu, ar tai būtų parlamentaras A, ar parlamentaras B. Aš savo nuomonę turiu ir kai reikia balsuoti, aš vertinu viską išklausęs“, – teigė jis.

Teiraujantis, kaip balsuos, jei dėl V.Pranckiečio atstatydinimo reikės tai daryti dar kartą, D.Kaminskas konkretaus atsakymo nepateikė, tik tikino, kad įsiklausytų į visų suinteresuotų pusių argumentus.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Darius Kaminskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Darius Kaminskas

„Tai, kas vakar vyko, buvo beprecedentis atvejis išvis. Jokios pagarbos nei demokratijai... Išėjo balaganas. Turi būti išklausytos visos pusės, išsisakyta [...], tada galima spręsti dėl balsavimo“, – nurodė Seimo narys.

P.Čimbaras V.Pranckiečio elgesiu nepatenkintas

Iš „socialdarbiečių“ teikimo nepasirašė užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, Seimo nariai Juozas Bernatonis, Artūras Skardžius, Petras Čimbaras, Antanas Vinkus.

Jis irgi, kitaip nei dauguma valdančiųjų, sėdėjo Seimo salėje iki neeilinio posėdžio pabaigos ir klausė V.Pranckiečio kalbos bei diskusijos.

15min kalbintas P.Čimbaras, klausiamas, kodėl nepasirašė pareiškimo dėl Seimo pirmininko atšaukimo, sakė, kad niekas net ir nesiūlė. Bet jei ir būtų, vis tiek neva nebūtų rašęsis.

Tam cirke dalyvauti... Vakar gi buvo tragikomedija.

„Tam cirke dalyvauti... Vakar gi buvo tragikomedija. Dalyvauti myliu-nemyliu žaidime – tegul jie išsiaiškina tarpusavy. Pati „valstiečių“ frakcija tegul išsiaiškina, ko nori“, – pakeltu tonu dėstė politikas.

Nors ir nepasakė, kaip balsuotų atstatydinant V.Pranckietį, apie jo elgesį P.Čimbaras atsiliepė skeptiškai.

„Nesu patenkintas paties V.Pranckiečio elgsena. Asmeniškai prieš jį nieko neturiu, bet jo elgsena man dabar truputį keistoka. Praktiškai dabar jis yra Seimo pirmininkas, galimai atstovaujantis opozicijai. Dabar jis turi daugumą valdyboje, tai paralyžiuoja visą Seimo darbą. Dabar kokybė stipriai nukentės dėl to, kad aiškinasi tarpusavio santykius“, – pyko „socialdarbietis“.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Remigijus Žemaitaitis ir Petras Čimbaras
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Remigijus Žemaitaitis ir Petras Čimbaras

Iš frakcijos „Lietuvos gerovei“ narių už V.Pranckiečio atšaukimą nepasirašė parlamentarai Rimas Andrikis, Kęstutis Bartkevičius, Algirdas Butkevičius ir Ona Valiukevičiūtė.

Parašų neatsiėmė 10 valdančiųjų

Iš LLRA-KŠS atstovų nutarimo projektą pasirašė tik Leonardas Talmontas. Visi kiti – frakcijos seniūnė Vanda Kravčionok, vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė, susisiekimo ministras Jaroslavas Narkevičius, parlamentarai Irina Rozova, Michalas Mackevičius, Zbignevas Jedinskis ir Česlavas Olševskis – iniciatyvai atstatydinti Seimo pirmininką paramos neparodė.

Dar prieš balsavimą dėl V.Pranckiečio V.Kravčionok tikino, kad LLRA-KŠS frakcija neturi vieningos nuomonės šiuo klausimu, leidžiama balsuoti laisvai.

„Laisvas balsavimas. Yra visaip galvojančių“, – 15min teigė ji.

Kai paaiškėjo, kad balsavimas dėl V.Pranckiečio vyks ne ketvirtadienį, o antradienį, o valdančiųjų balsų siekiant jį nuversti – per mažai, Seimo nariai pradėjo atsiiminėti parašus nuo pareiškimo.

To nepadarė „valstiečiai“ J.Jarutis, L.Matkevičienė, S.Tumėnas, G.Burokienė, T.Tomilinas, A.Papirtienė, Mišrios Seimo narių grupės nariai R.Žemaitaitis ir P.Gražulis, ministrai Virginijus Sinkevičius ir A.Palionis.

Iš viso – 10 asmenų. Tikėtina, kai kurie parašų neatsiėmė, nes antradienio vakarą Seime nebesidarbavo – pavyzdžiui, T.Tomilinas, J.Jarutis, G.Burokienė neeiliniame posėdyje net nesiregistravo.

Balsavimas žlugo

Antradienį neeilinis Seimo posėdis įvyko Seimo pirmininko iniciatyva, nors valdantieji jo atšaukimo iš pareigų klausimą planavo spręsti ketvirtadienį, tikėdamiesi surinkti reikiamus balsus.

R.Karbauskis pripažino, kad antradienį balsų Seimo pirmininko atstatydinimui valdantieji neturi.

„Jie žinojo, kad fiziškai mūsų – 71 – šiandien nebus. [...] Daroma viskas, kad Seimas nebalsuotų“, – teigė jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis ir Viktoras Pranckietis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis ir Viktoras Pranckietis

Vykstant neeiliniam posėdžiui, kvestionuodami jo teisėtumą bei kritikuodami pirmininkavusios konservatorės Irenos Degutienės elgesį, beveik visi valdantieji paliko Seimo salę.

Balsavimas dėl V.Pranckiečio atšaukimo iš pareigų žlugo, nes jame dalyvavo tik 11 parlamentarų. Kad V.Pranckietis netektų Seimo pirmininko posto, už tai turėtų pasisakyti ne mažiau kaip 71 Seimo narys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius