-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 01 23

Konservatoriai aiškinosi, kodėl D.Gudeliui sėkmingus pirkimus vertino premjero patarėjas

Trečiadienį konservatorių frakcijos posėdyje Seime buvo aiškinamasi situacija, kai su premjeru susitikinėjančio verslininko ir viešųjų ryšių eksperto Dariaus Gudelio bendrovės praėjusiais metais laimėjo didelės vertės viešuosius pirkimus, o dalyvių pasiūlymus tuose pirkimuose vertino ir premjero patarėjas.
Darius Gudelis lankosi Vyriausybėje
Darius Gudelis lankosi Vyriausybėje / 15min nuotr.

15min publikavo tyrimą, kuris parodė, kad premjeras Saulius Skvernelis nuolat susitikinėja su viešųjų ryšių ekspertu ir verslininku, komunikacijos agentūros „VIP viešosios informacijos partneriai“ akcininku Dariumi Gudeliu. Tačiau jų susitikimai nėra deklaruojami. Vien praėjusiais metais D.Gudeliui buvo išduota 19 leidimų patekti į Vyriausybės rūmus.

Tiek S.Skvernelis, tiek D.Gudelis tikina, jog jų susitikimai nesusiję su pasiruošimu prezidento rinkimams ar viešųjų ryšių konsultacijomis. Vis dėlto D.Gudelis pripažįsta su premjeru bei jo aplinka pasidalinantis savo profesinėmis žiniomis bei turima informacija. Verslininkas ir krepšinio klubo „Rytas“ dalininkas taip pat tvirtino su premjeru pasikalbantis apie krepšinį.

Tuo pat metu D.Gudelio įmonės laimėjo viešųjų pirkimų daugiau nei už 2,5 mln. eurų. Ši suma yra didžiausia tarp viešųjų ryšių agentūrų, taip pat – geriausias paties D.Gudelio verslo rezultatas.

Stambiausią valstybės užsakymą pernai D.Gudelio verslas gavo iš Nacionalinės mokėjimo agentūros. 2018-ųjų vasarą šios agentūros viešųjų pirkimų ekspertu tapo premjero patarėjas Tomas Beržinskas. Po kelių mėnesių D.Gudelio įmonė laimėjo du agentūros konkursus. Bendra jų vertė – beveik 900 tūkst. eurų.

Neatvyko nei ministras, nei premjero patarėjas

Vis dėlto premjero komandos atstovai neatvyko atsakyti į Seimo narių klausimus.

„Ponas Beržinskas buvo kviestas, tačiau be aiškios priežasties dalyvauti mūsų posėdyje atsisakė. Lygiai taip pat buvo kviestas ir žemės ūkio ministras (Giedrius Surplys, – 15min), tačiau lygiai taip pat be platesnio paaiškinimo jis delegavo patarėją“, – frakcijos posėdyje sakė Gabrielius Landsbergis.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Tomas Beržinskas
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Tomas Beržinskas

T.Beržinskas BNS sakė politiniuose spektakliuose nedalyvaujantis.

„Abejones – tikras, o ne tariamas ar suvaidintas – dėl viešųjų pirkimų turi sklaidyti ne politikai, o kompetentingos institucijos. Todėl jei klausimų kils Viešųjų pirkimų tarnybai ar kitoms – visada mielai į juos atsakysiu. Neturiu nei laiko, nei noro dalyvauti politiniame spektaklyje ir bendrauti su žmonėmis, kurių tikslas – „pavirpinti orą“ manipuliacijomis ar interpretacijomis, o ne išgirsti faktus. Jei faktų tikrai nori Gabrielius Landsbergis – asmeniškai kviečiu jį bet kuriuo patogiu metu užsukti į Vyriausybę. Pavaišinsiu kava, papasakosiu apie eksperto pareigas ir funkcijas“, – BNS sakė T.Beržinskas.

Premjero patarėją į viešuosius pirkimus delegavo Vyriausybė

Nacionalinės mokėjimo agentūros (NMA) vadovas Erikas Bėrontas posėdyje aiškino, jog D.Gudelio bendrovė „VIP viešosios informacijos partneriai“ pateikė pigiausius pasiūlymus, todėl konkursai ir buvo laimėti.

„Jie laimėjo vertinant ekonominiu būdu, ekonomiškai naudingiausio pasiūlymo, taip pat buvo vertinama strategija. Taip pat pasitikrinau, kokie yra kainos skirtumai. Tai pagal ekonominio naudingumo balus laimėjo „VIP viešosios informacijos partneriai“, tačiau buvo trys dalyviai, kitame konkurse – du dalyviai. Tai tiek pagal ekonominio naudingumo balus, tiek pagal kainą, pasiūlymas buvo ir pigiausias, ir naudingiausias“, – kalbėjo E.Bėrontas.

Stambiausias sutartis per 2018 metus D.Gudelio bendrovė sudarė dėl žemės ūkio sektoriaus. Jie laimėjo 3 NMA konkursus, vieną Žemės ūkio ministerijos konkursą, taip pat pasirašė smulkesnes sutartis su kitomis institucijomis bei ministerijomis.

Paklaustas, kodėl pirkimo ekspertu buvo ir tiekėjų pasiūlymus vertino premjero patarėjas T.Beržinskas, NMA vadovas sakė: „Tenka kviestis ekspertus, savo srities žinovus. Tam, kad būtų skaidrumas.“

„Agentūra pasikvietė ekspertu Tomą Beržinską“, – vėliau pridėjo E.Bėrontas.

Paklaustas, ar ankstesniuose jų organizuotuose pirkimuose dalyvaudavo premjero patarėjai, E.Bėrontas negalėjo atsakyti.

„Bijau pameluoti, nenoriu suklaidinti“, – tvirtino NMA vadovas.

Žemės ūkio ministro patarėja Vitalija Jankauskaitė-Milčiuvienė sakė, kad tvarka yra tokia, jog kai reikia eksperto konkursams, institucija kreipiasi į Vyriausybę ir tuomet Vyriausybė pati deleguoja savo atstovą.

Paklausta, ar dažnai Vyriausybė deleguoja pagrindinį premjero patarėją, atstovė atsakė: „Kiek aš dirbu, nė karto nebuvo.“

Posėdyje buvo kalbama apie galimą interesų konfliktą, klausiama, ar premjero patarėjas tokioje situacijoje neturėjo nusišalinti nuo sprendimų.

Irena Degutienė kėlė klausimą, ar politinio pasitikėjimo tarnautojas iš viso gali vertinti pirkimus kaip ekspertas.

„Manau, kad gali būti. Aš irgi esu politinio pasitikėjimo tarnautoja ir esu viešųjų ryšių specialistė. <...> Komisija yra formuojama ne iš vieno žmogaus ir ten yra išlaikomas balansas tarp politinio pasitikėjimo žmonių ir nepolitinio pasitikėjimo“, – sakė V.Jankauskaitė-Milčiuvienė.

VIDEO: 15min tyrimas: slaptąjį premjero patarėją lydi milijoninė sėkmė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius