-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 09 23

Laiko pasiruošti naujiems maisto produktų ženklinimo reikalavimams – vis mažiau

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba primena, kad nuo šių metų gruodžio 13 dienos įsigalios Europos Parlamento ir Tarybos Reglamentas dėl informacijos apie maistą teikimo vartotojams. Naujajame Reglamente nurodyti maisto produktų ženklinimo atnaujinimai bus taikomi visiems Europos Sąjungos (ES) maisto verslo subjektams.
Sulfitų žymėjimas
Sulfitų žymėjimas

Visos Reglamente numatytos maisto ženklinimo naujovės turėtų suteikti daugiau skaidrumo maisto produktų rinkoje, be to vartotojai gaus aiškesnę ir skaidresnę informaciją apie maisto produktus. Per likusius tris mėnesius gamintojai ir tiekėjai turi užtikrinti, kad pradėjus galioti naujiems reikalavimams, jų parduodama produkcija būtų paženklinta pagal naująją tvarką.

Priežastys suvienodinti maisto produktų ženklinimo reikalavimus

Iki šiol maisto produktų ženklinimo reikalavimus numatė 2000 m. priimta direktyva, kurios nuostatas kiekviena ES valstybė narė įgyvendino savo pasirinktomis formomis, kas lėmė tam tikrų skirtingų reikalavimų atsiradimą atskirose valstybėse bei apsunkino maisto produktų ženklinimą ir prekybą ES vidaus rinkoje. Laikui bėgant, Europoje išpopuliarėjo skirtingi prekybos būdai (internetu, pagal katalogus ir kt.), todėl atsirado poreikis suvienodinti maisto produktų ženklinimo reikalavimus ir šioje srityje. Be to, galiojančios produktų maistingumo ženklinimo taisyklės paseno ir visiškai nebeatitinka dabartinės visuomenės rūpesčio savo sveikata ir mityba, didesnį dėmesį teikiant maisto produktų kokybei ir sudėčiai.

Atsakomybė – verslininkams

Reglamentu griežtai uždrausta keisti informaciją ant maisto produktų pakuočių, jeigu ją pakeitus, vartotojai būtų suklaidinti arba sumažėtų jų galimybė rinktis.

Reglamentu siekta kiek įmanoma labiau išplėsti verslo atsakomybių ribas, todėl naujosios taisyklės taikomos visuose maisto grandinės etapuose (nuo gamybos iki pardavimo vartotojui).

Vienas iš svarbiausių Reglamento aspektų – atsakomybė už maisto ženklinimo taisyklių laikymąsi atiteks gamintojams ir tiekėjams, kitaip tariant – visiems verslininkams.

Mažmeninės prekybos atstovai taip pat bus atsakingi už maisto produktų ženklinimo reikalavimus. Maisto tvarkymo subjektai vieni kitiems privalės pateikti pakankamai informacijos, kad būtų užtikrintas tinkamas maisto produktų ženklinimas visuose maisto tiekimo grandinės etapuose. Reglamentu griežtai uždrausta keisti informaciją ant maisto produktų pakuočių, jeigu ją pakeitus, vartotojai būtų suklaidinti arba sumažėtų jų galimybė rinktis.

Informacija etiketėse

Privaloma informacija

Pagal naująją tvarką, ženklinimo informacija skirstoma į privalomą ir neprivalomą (t. y. teikiamą savanoriškai). Numatyta naujovė – papildoma privaloma informacija, kuri turės būti pateikta ant kiekvienos maisto pakuotės. Tai – informacija apie alergenus ir maisto netoleravimą, taip pat apie dirbtinai sukurtų nano – medžiagų (medžiaga, kurios vienas ar daugiau matmenų ne didesnis kaip 100 nm) pavidalu esančias sudedamąsias dalis.

Etiketėse turės būti nurodytas produkto pavadinimas, jo sudedamųjų dalių sąrašas, galinčios sukelti alergiją medžiagos, maisto produkto grynasis kiekis, tinkamumo vartoti terminas ir kt.

Privaloma informacija turės būti pateikta gerai matomoje vietoje, aiškiai įskaitoma ir neištrinama (draudžiami bet kokie veiksmai, kuriais informacija ant etikečių galėtų būti paslėpta, neryški, užgožta ar uždengta kitais įrašais ar piešiniais). Etiketėse turės būti nurodytas produkto pavadinimas, jo sudedamųjų dalių sąrašas, galinčios sukelti alergiją medžiagos, maisto produkto grynasis kiekis, tinkamumo vartoti terminas, specialios (jei reikia) laikymo ir vartojimo sąlygos, atsakingas maisto tvarkymo subjektas ir maistingumo deklaracija (informacija apie energinę vertę, riebalų, sočiųjų riebalų rūgščių, angliavandenių, baltymų, cukrų, druskos kiekius). Pagal naujas taisykles, privalomoji informacija turės būti spausdinama ne mažesniu nei nustatyta šriftu.

Neprivaloma informacija

Neprivaloma informacija (šūkiai ar teiginiai) turės būti pateikiama taip, kad nekliudytų susipažinti su privaloma. Taip siekiama išvengti iki šiol pasitaikydavusio piktnaudžiavimo, kai neprivaloma informacija užimdavo didžiąją pakuotės dalį, o pateikti privalomi duomenys būdavo neįskaitomi, nes gamintojai juos pateikdavo blankios spalvos tekstu, itin smulkiu šriftu ar sunkiai įžiūrimoje pakuotės vietoje.

Maistinės savybės

Ženklinimas nurodant maistinę vertę – vienas svarbiausių būdų siekiant informuoti vartotojus ir padėti išsirinkti tinkamos sudėties produktus.

Europos Komisijos Baltojoje knygoje dėl Europos strategijos su mityba, antsvoriu ir nutukimu susijusioms sveikatos problemoms spręsti pažymėta, kad ženklinimas nurodant maistinę vertę – vienas svarbiausių būdų siekiant informuoti vartotojus ir padėti išsirinkti tinkamos sudėties produktus. Iki šiol tokia informacija nebuvo privaloma. Šiuo metu ant produkto pakuotės dažniausiai nurodoma tik energinė vertė, baltymų, angliavandenių ir riebalų kiekiai.

Pagal naująjį Reglamentą, nuo 2016 m. informacija apie maistingumą bus privaloma daugeliui produktų. Be to, papildomai turės būti nurodyti sočiųjų riebalų rūgščių, cukraus ir druskos kiekiai, taip pat galės būti pateikiama informacija apie didesnius vitaminų ar mineralinių medžiagų kiekius, skaidulines medžiagas, mononesočiąsias ir polinesočiąsias riebalų rūgštis.

Produktų kilmė

Nors palikta teisė savanoriškai apsispręsti dėl kilmės vietos žymėjimo, numatytas papildomas kriterijus, kurį privalo įvertinti kiekvienas gamintojas – neklaidinti vartotojų. Pagal naujus reikalavimus, be šiuo metu galiojančio privalomo žuvies, jautienos ir jos produktų, šviežių vaisių ir daržovių, medaus, alyvuogių aliejaus, ekologiškų maisto produktų privalomo kilmės ženklinimo, pradėjus taikyti Reglamentą, bus būtina nurodyti kilmės šalį ir kiaulienai, ožkienai, avienai bei paukštienai.

Kilmės nuorodos turės būti pateiktos ir tais atvejais, kai maisto produktai dėl savo kilmės galėtų klaidinti vartotojus, pavyzdžiui ant pakuočių naudojant kurios nors kitos valstybės simbolius (vėliavą ar vaizdus su įžymiais paminklais). Taip pat turės būti pateikiama informacija apie žaliavų ir galutinių produktų kilmės vietų skirtumą, pavyzdžiui, jei bus prekiaujama uogiene, virta Lietuvoje, bet iš lenkiškų uogų, apie tai turės būti pažymėta.

Prekyba maisto produktais internetu

Negali būti užuominų apie ypatingas maisto produktų savybes, kai jos būdingos visiems tokios rūšies produktams.

Parduodant maisto produktus nuotolinės prekybos būdu, turės būti laikomasi tokių pačių vartotojų informavimo reikalavimų, kaip ir prekiaujant parduotuvėse. Prieš patvirtinant apie sėkmingą maisto produktų užsakymą, tinklapyje pirkėjui turės būti pateikiama visa privaloma ženklinimo informacija (produkto pavadinimas, tikslus sudedamųjų dalių sąrašas, grynasis kiekis ir t.t.).

Informacija neturi klaidinti

Informacija apie maistą neturi klaidinti priskiriant produktams poveikį arba savybes, kurių jie iš tikrųjų neturi. Negali būti užuominų apie ypatingas maisto produktų savybes, kai jos būdingos visiems tokios rūšies produktams, specialiai atkreipiant dėmesį į tam tikrų sudedamųjų dalių ar maistinių medžiagų buvimą ar nebuvimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius