Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 02 27

Ketvirtadienio duomenys: 59 koronaviruso tyrimai neigiami, 8 atsakymų laukiama

Lietuvoje koronavirusas niekam nenustatytas. Lietuvoje jau atlikti 59 koronaviruso tyrimai, visi jie neigiami. Dar aštuonių tyrimų rezultatų laukiama. Valstybės ekstremaliųjų situacijų centras ketvirtadienį popiet susirinko į pirmąjį posėdį, kuriame susitarė dėl priemonių prieš koronavirusą. Sveikatos apsaugos ministerija plečia rizikingų keliauti teritorijų sąrašą.
Koronaviruso simptomai
Koronaviruso simptomai / 15min vizualizacija

Apie Valstybės ekstremaliųjų situacijų centro sprendimus plačiau skaitykite ČIA.

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

59 tyrimai neigiami, 8 atsakymų laukiama

17:59

Sveikatos apsaugos ministerijos 16.30 val. duomenimis:

  • Lietuvoje patvirtintų ligos atvejų: 0
  • Iki šiol iš viso atlikta tyrimų dėl įtariamo koronaviruso: 59
  • Laukiama rezultatų dėl: 8 mėginių
  • NVSC turimi duomenys apie keliavusius į Kiniją ir Šiaurės Italiją (stebima jų sveikatos būklė): 2787 asmenų.
Koronavirusas: rizikingos kryptys
Koronavirusas: rizikingos kryptys

 

Pasienyje su Lenkija ir Latvija įvažiuojantiems teikiama informacija apie koronavirusą

16:20

Europoje plintant koronovirusui, Lietuvos pasieniečiai pradėjo teikti informaciją iš Lenkijos ir Latvijos į Lietuvą atvykstantiems asmenims.

„Stebime situaciją, pradėjome papildomų priemonių taikyti prie Latvijos sienos: vakar mes daugiau kreipėme dėmesį į Lietuvos ir Lenkijos pasienį, bet kai šiandien atsirado informacija apie tai, kad koronavirusas atsirado jau ir Estijoje, priėmėme sprendimą papildomas priemones taikyti jau ir prie sienos su Latvijos Respublika“, – BNS ketvirtadienį sakė Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vadas Rustamas Liubajevas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Rustamas Liubajevas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Rustamas Liubajevas

Jis pabrėžė, kad pasienio kontrolė ties vidaus Šengeno zonos sienomis nėra atnaujinama, o pasirinktinai automobilius stabdantys pasieniečiai tiesiog teikia atvykstantiesiems informaciją ir dalija skrajutes.

„Mes negalime taikyti sisteminio patikrinimo procedūrų prie šių sienų, todėl pareigūnai matydami numerius ir vertindami situaciją savo nuožiūra stabdo transporto priemones ir tiesiog informuoja, gauna informaciją, iš kur žmonės važiuoja ir jeigu pasitvirtina, kad jie važiuoja iš rizikingų regionų, teikia informaciją dėl to, kaip turėtų tie žmonės elgtis, kur turėtų kreiptis esant tiems požymiams“, – sakė pasieniečių vadas.

Ties išorine Europos Sąjungos siena stebėseną dėl galimų koronaviruso rizikų vykdo Nacionalinis visuomenės sveikatos centras. Latvijos ir Lenkijos pasienyje patruliuojantys pareigūnai vertinti asmenų sveikatos būklės galimybių neturi.

15min nuotr./Kaip sumažinti užsikrėtimo koronavirusu riziką?
15min nuotr./Kaip sumažinti užsikrėtimo koronavirusu riziką?

Jie dirba ties pagrindiniais įvažiavimais iš šių šalių. Pasak R. Liubajevo, šį darbą atlieka įprastai pasienyje patruliuojantys pareigūnai, jie tiesiog koncentruojami prie pagrindinių kelių.

Pasieniečiai sako esantys apsirūpinę apsaugos priemonėmis pareigūnams: jie turi pakankamai dezinfekcinių priemonių, pirštinių bei medicininių kaukių, tačiau jeigu šią veiklą reikėtų tęsti ilgiau, prašytų skirti jiems respiratorių.

„Jeigu situacija pasunkės ir užsitęs, mums tikrai reikės papildomų apsaugos priemonių. Domėjomės, jų rinkoje nėra, tai planuojame kreiptis į Valstybės ekstremalių situacijų komisijos operacijų vadovą ir prašyti skirti mums iš rezervo papildomų apsaugos priemonių. Kalbame apie respiratorius“, – sakė jis.

„Pirmom dienoms mums tikrai turėtų užtekti tų apsaugos priemonių“, – sakė pasieniečių vadas.

Pasak R.Liubajevo, šiuo metu nė viena ES valstybė nesiruošia atnaujinti kontrolės prie vidinių sienų, tačiau Lietuvos pasieniečiai šią informaciją seka, nors dabartinėje situacijoje poreikio kontrolę atnaujinti nemato.

„Sienos kontrolės atstatymas prie vidinių sienų būtų neproporcinga priemonė“, – sakė R. Liubajevas.

Jeigu atstatyti sienos kontrolę vis dėlto prireiktų, VSAT tam būtų pasiruošę, tačiau tai pareikalautų papildomų lėšų, todėl, pasak pasieniečių vado, toks sprendimas turėtų būti priimamas tik labai atsakingai įvertinus situaciją.

Dėl plintančio koronaviruso į rizikingų teritorijų sąrašą Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) ketvirtadienį Honkongą, Iraną, Japoniją, Pietų Korėją ir Singapūrą. 

Anksčiau tokiomis buvo laikoma visa Kinija ir Šiaurės Italijos regionai.

Visų keliautojų, per pastarąsias dvi savaites buvusių Kinijoje, Šiaurės Italijoje – Lombardijos, Veneto, Pjemonto ir Emilijos-Romanijos regionuose, taip pat Honkonge, Irane, Japonijoje, Pietų Korėjoje ir Singapūre prašoma registruotis užpildant Nacionalinio visuomenės sveikatos centro interneto svetainėje pateikiamą anketą bei dvi savaites vengti artimų socialinių kontaktų.

Socialinės globos įstaigoms nurodyta imtis koronaviruso prevencijos

16:05

Stengiantis apsaugoti labiausiai pažeidžiamus asmenis nuo galimo koronaviruso (COVID-19) užkrato, socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis pavedė socialinės globos įstaigoms imtis atsargumo priemonių.

Nurodoma riboti globos įstaigų klientų kontaktus su lankytojais, neseniai grįžusiais iš šalių, kuriose nustatyti dažni koronaviruso atvejai, užtikrinti bendrų higienos reikalavimų laikymąsi, pagal galimybes ir poreikį papildyti asmeninių apsaugos priemonių atsargas.

Taip pat nurodyta, kokius veiksmus reiktų atlikti, jeigu socialinės globos įstaigų klientams pasireikštų koronavirusui būdingi simptomai ar jie praneštų turėję kontaktų su asmeniu, keliavusiu šalyse, kurios tapo koronaviruso židiniais.

Pavyzdžiui, pasireiškus būdingiems simptomams globos įstaigos klientui turi būti skiriama atskira patalpa, darbuotojai, kurie privalo kontaktuoti su globos įstaigos gyventoju, turi būti aprūpinti apsaugos priemonėmis ir laikytis medikų rekomenduojamų higienos reikalavimų, įstaigoje turi būti skelbiamas karantinas, kurio metu būtų ribojamas klientų lankymas bei dalyvavimas masiniuose renginiuose.

Protingas atsargumas visuomet būtinas, nepaisant fakto, kad šiuo metu nerimui nėra pagrindo.

Šie pavedimai aktualūs 35-ioms ministerijai pavaldžioms socialinės globos įstaigoms ir Pabėgėlių priėmimo centrui.

„Ministerijai pavaldžiose socialinės globos įstaigose gyvena ir paslaugas gauna daugiausia žmonės su proto ar psichikos negalia, tačiau tarp jų yra ir senyvo amžiaus asmenų, kurių imuninė sistema gali būti šiek tiek silpnesnė.

Tai reiškia, kad visi turime aiškiai žinoti, ką darome siekdami užkirsti kelią užkrato plitimui arba ką reiktų daryti, jeigu globos įstaigos klientui pasireikštų būdingi simptomai. Protingas atsargumas visuomet būtinas, nepaisant fakto, kad šiuo metu nerimui nėra pagrindo“, – teigia socialinės apsaugos ir darbo ministras L. Kukuraitis.

Rekomendacijos trumpai:

  • Peržiūrėti ir atnaujinti įstaigų tvarkas dėl koronaviruso profilaktikos, kontrolės priemonių ir veiksmų taikymo.
  • Įvertinti įstaigoje turimų apsaugos priemonių atsargas, pagal poreikį ir galimybes jas papildyti.
  • Riboti asmenų lankymą artimiesiems, kurie yra grįžę iš koronavoruso paveiktų valstybių ir regionų.
  • Užtikrinti higienos reikalavimų laikymąsi.
  • Jei pasireikštų simptomai darbuotojui – uždrausti visus jo kontaktus su įstaigos globotiniais.
  • Jei pasireikštų simptomai įstaigos globotiniui – ligoniui skirti atskirą patalpą, darbuotojus aprūpinti apsaugos priemonėmis, skelbti karantiną, stabdyti lankymą ir dalyvavimą masiniuose renginiuose.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos kancleris Karolis Vaitkevičius ketvirtadienį taip pat susitiko su įstaigų, veikiančių prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, vadovais bei pasiūlė imtis visų reikiamų atsargumo priemonių, sudaryti sąlygas besilaukiančioms darbuotojoms ar gretutinėmis ligomis sergantiems darbuotojams dirbti nuotoliniu būdu, stebėti situaciją, keistis informacija, o iš koronaviruso paveiktų šalių grįžusius klientus aptarnauti nuotoliniu būdu.

Sveikatos apsaugos ministerija plečia rizikingų teritorijų sąrašą

15:29

Dėl plintančio koronaviruso į rizikingų teritorijų sąrašą Sveikatos apsaugos (SAM) ministerija įtraukė Honkongą, Iraną, Japoniją, Pietų Korėją ir Singapūrą. 

„Nuo šiol šios šalys priskiriamos rizikingoms teritorijoms. Anksčiau tokiomis buvo laikoma visa Kinijos Liaudies Respublika, o vasario 24 dieną šį sąrašą papildė Šiaurės Italijos regionai – Veneto, Lombardijos, Pjemonto ir Emilijos-Romanijos“, – teigiama ketvirtadienį išplatintame SAM pranešime.

Anot ministerijos, patikslina, kad įtariamu atveju laikoma, kai žmogui pasireiškia ūmi kvėpavimo takų infekcija – jaučiamas bent vienas iš šių simptomų: kosulys, karščiavimas, apsunkintas kvėpavimas.

„Taip pat 14 dienų laikotarpiu iki simptomų pradžios atitinka bent vieną iš šių epidemiologinių kriterijų: arba žmogus turėjo artimą sąlytį su patvirtintu ar tikėtinu COVID-19 atveju, arba keliavo į Kiniją, Šiaurės Italiją, Honkongą, Iraną, Japoniją, Pietų Korėją ir Singapūrą, arba dirbo aplinkoje, kurioje buvo gydomi asmenys, sergantys COVID-19“, – teigia ministerija.

Visų keliautojų, per pastarąsias dvi savaites buvusių Kinijoje, Šiaurės Italijoje – Lombardijos, Veneto, Pjemonto ir Emilijos-Romanijos regionuose, taip pat Honkonge, Irane, Japonijoje, Pietų Korėjoje ir Singapūre SAM prašo registruotis užpildant Nacionalinio visuomenės sveikatos centro interneto svetainėje pateikiamą anketą bei dvi savaites vengti artimų socialinių kontaktų.

59 neigiami tyrimai, 2 atsakymų laukiama

14:07

Sveikatos apsaugos ministerija atnaujino duomenis apie koronaviruso tyrimus Lietuvoje: 

  • Lietuvoje patvirtintų ligos atvejų: 0
  • Iki šiol iš viso atlikta tyrimų dėl įtariamo koronaviruso: 59
  • Laukiama rezultatų dėl: 2 mėginių
  • NVSC turimi duomenys apie keliavusius į Kiniją ir Šiaurės Italiją (stebima jų sveikatos būklė): 2787 asmenų.

Prasideda ekstremaliųjų situacijų centro posėdis

14:05

Vyriausybėje prasideda Valstybės ekstremaliųjų situacijų centro posėdis. 

Premjero patarėjas Skirmantas Malinauskas LRT televizijai sako, kad informacija nėra pakitusi  – Lietuvoje nėra nė vieno koronaviruso atvejo.

Pasak jo, visuomenėje kilusi panika ir žmonių sprendimai pirkti maisto, vaistų ateičiai nėra pagrįsti realia situacija. 

Anot jo, tai galima vadinti „infodemija“. 

Ragina neplanuoti ekskursijų į Seimą

13:57

Seimo kanceliarija taip pat pranešė, kad dėl koronaviruso grėsmės šalies parlamentas taiko papildomas higienos priemones – reguliariai dezinfekuojamos visos patalpos, o dažniau – bendro naudojimo erdvės ir įvairūs paviršiai.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Seimo rūmai
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Seimo rūmai

Be kita ko, parlamente ir tarnybiniuose automobiliuose papildomai bus įrengta dezinfekcinių priemonių, o Seimo nariams, kanceliarijos darbuotojams ir lankytojams bus pateiktos higienos rekomendacijos.

Seimo kanceliarija taip pat ragina artimiausiu metu neplanuoti ekskursijų į Seimo rūmus ir kitų renginių, tačiau jau suplanuotų renginių atšaukti nerekomenduoja.

Dėl koronaviruso grėsmės didieji miestai papildomai dezinfekuoja viešąjį transportą

13:56

 Europoje plintant koronavirusui, Lietuvos didieji miestai imasi prevencinių priemonių jo grėsmėms suvaldyti – Vilnius, Kaunas ir Klaipėda papildomai dezinfekuoja viešąjį transportą.

Vilniaus savivaldybė taip pat pranešė apie nurodymą miesto įstaigoms papildomai dezinfekuoti daiktus, kurie yra dažnai liečiami.

Be kita ko, sostinės savivaldybė sako, kad kad visos jos įstaigos apsirūpinusios higienos priemonėmis, o švietimo įstaigų reikalaujama dažniau vėdinti patalpas.

Vilniaus savivaldybė taip pat rekomenduoja ir mieste esančioms verslo įmonėms pasirūpinti savo darbuotojais ir jiems grįžus iš koronaviruso paveiktų regionų, sudaryti sąlygas dirbti nuotoliniu būdu.

Bendrovės „Kauno autobusai“ atstovė Patricija Elžbieta Zarankaitė informavo BNS, kad nuo ketvirtadienio kasdien planuojama atlikti papildomą viešojo transporto dezinfekavimą, taip pat dezinfekcinėmis priemonėmis aprūpinti kontrolierius, vairuotojus.

Bendrovės atstovė taip pat patikino, kad nuolat konsultuojamasi su Kauno savivaldybe ir nuolat stebima situacija – prireikus ruošiamasi imtis ir kitų prevencinių priemonių.

Kaip BNS informavo Klaipėdos miesto savivaldybės atstovė Aušra Lukauskienė, kasdien savivaldybėje tariamasi dėl koronaviruso grėsmės bei prevencinių veiksmų.

Tuo metu uostamiesčio viešasis transportas kasdien vakarais yra dezinfekuojamas – nuvalomi turėklai, kėdės, kitos keleivių rankomis liečiamos detalės, taip pat miesto autobusuose bus pritvirtintos dezinfekcinio skysčio talpos.

Klaipėdos švietimo įstaigoms savivaldybė nurodė atlikti analizę, kiek jas lankančių vaikų, mokinių bei jose dirbančių mokytojų pastaruoju metu grįžo iš Šiaurės Italijos ar Kinijos.

Uostamiesčio savivaldybė taip pat informuoja, kad miesto sveikatos priežiūros įstaigos yra pasiruošusios suvaldyti situacijas, jeigu būtų nustatyti koronaviruso atvejai – medicinos darbuotojai aprūpinti priemonėmis bei instruktuoti apie veiksmus.

Lietuvoje koronaviruso nėra – visi 59 tyrimai neigiami

12:20

Premjero patarėjas Skirmantas Malinauskas nurodė, kad koronaviruso Lietuvoje nėra – ketvirtadienį ištirti dar dvylika mėginių ir visi jie neigiami.

„Neseniai gauta paskutinė informacija iš tyrimus atliekančios laboratorijos. Nei vienas iš naujai gautų 12 mėginių nepasitvirtino. VISI, KAS PRANEŠA APIE JAU NUSTATYTUS ATVEJUS LIETUVOJE TIESIOG MELUOJA“, – feisbuke skelbia S.Malinauskas.

Išvis Lietuvoje jau atlikti 59 koronaviruso tyrimai. Visi jie neigiami.

Nuo šiol informacija apie koronaviruso tyrimus bus atnaujinama tris kartus per parą. 

Tiesa, Sveikatos apsaugos ministerijos tinklalapyje informacija neatnaujinta. Čia apie dvylika ištirtų mėginių neskelbiama.

Karantiną svarsto griežtinti Kauno klinikinė ligoninė

12:07

Trečiadienį Santaros klinikose nutarta pradėti taikyti ekstremalios situacijos valdymo priemones. Dėl to bus ribojamos planinės operacijos ir hospitalizacijos, uždrausta lankyti ligonius.

Griežtinti karantiną svarsto ir Kauno klinikinė ligoninė, šiuo metu paskelbusi karantiną dėl gripo. 

Respublikinė Panevėžio ligoninė kol kas papildomų atsargumo priemonių netaiko, BNS nurodė ligoninės atstovai.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Infekcinių ligų korpusas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Infekcinių ligų korpusas

Su Klaipėdos universitetine ligonine, turinčia Infekcinių ligų skyrių, BNS ketvirtadienį nepavyko susisiekti.

Respublikinės Šiaulių ligoninės direktorius Remigijus Mažeika taip pat sako, kad įstaiga papildomų saugumo priemonių dar nesiėmė, nors po ketvirtadienį Vilniuje vykstančio Valstybės ekstremaliųjų situacijų centro posėdžio gali sugriežtinti ligonių lankymą.

Daugiau skaitykite čia.

 

A.Verygos patarėja: melą platina ir medikai

11:45

Sveikatos apsaugos ministro patarėja Lina Bušinskaitė-Šriubėnė taip pat ramina visuomenę, kad Lietuvoje tikrai nėra nustatyta nei vieno koronaviruso atvejo.

„Visa naujausia informacija, susijusi su atliekamų tyrimų rezultatais, yra teikiama visuomenei ir ji bus teikiama toliau, kaip ir iki šiol.

Nėra ir nebus jokio tikslo slėpti jos. Nėra tam jokio pagrindo.

Jei bus nustatytas pirmasis viruso atvejis, užtikriname, kad apie tai bus informuota visuomenė, sukviesta žiniasklaida!“ – feisbuke rašo ji. 

Labai gaila, kad panikuoja ir patys medikai bei tokias fake news teikia žiniasklaidai.

Pasak L.Bušinskaitės-Šriubėnės, kasdien SAM gauna naujausią informaciją iš laboratorijos, kur atliekami tyrimai.

„Tad tikrai situaciją žinome ir galime ramiai užtikrinti savo teikiamos informacijos tikslumu. Taigi nėra jokio pagrindo nerimauti. Visada teiksime aktualią informaciją visuomenei per žiniasklaidą ir kitais kanalais!

Deja, tenka apgailestauti, kad pastaruoju metu sulaukiame vis daugiau informacijos apie tai, kad redakcijas pasiekia klaidinga informacija apie neva jau nustatytus ir slepiamus atvejus dėl koronaviruso. Labai gaila, kad panikuoja ir patys medikai bei tokias fake news teikia žiniasklaidai“, – rašo patarėja.

Nuolat atnaujinamą informaciją galima rasti SAM interneto svetainėje. 

Apie pirmąjį koronaviruso atvejį Lietuvoje, jei toks bus, žada nedelsiant pranešti

10:51

Vyriausybė, anot premjero patarėjo Skirmanto Malinausko, turi nusimačiusi procedūras, kaip būtų elgiamasi, jei Lietuvoje rastųsi pirmasis COVID-19 atvejis. Žiniasklaida, pasak jo, apie tai būtų nedelsiant informuota.

„Nėra galimybių, kad mes nežinotume apie oficialiai nustatytą atvejį, o kažkoks kitas šaltinis tai jau žinotų ir galėtų pranešti žiniasklaidai.

Esame aiškiai sutarę ir numatę procedūras, kaip bus elgiamasi, jei pirmas atvejis bus nustatytas. Apie tai nedelsiant bus informuotos visos žiniasklaidos priemonės, situaciją valdysime maksimaliai skaidriai.

Tai reiškia, kad bet kokios spekuliacijos, anoniminiai šaltiniai, kurie teigia, apie neva jau nustatytus atvejus, kurie yra slepiami, turi būti vertinami itin kritiškai“, – trečiadienį feisbuke rašė S.Malinauskas.

Jis pabrėžė, kad vienintelė šiuo metu tyrimus dėl koronaviruso atliekanti laboratorija – Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija – apie rezultatus informuoja Sveikatos apsaugos ministeriją, o nuo ketvirtadienio – ir Ekstremalios situacijos valdymo centro Visuomenės informavimo grupę, pradėsiančią veikti po pirmojo centro posėdžio.

Dirbs Visuomenės informavimo grupė

Grupę, anot premjero patarėjo, sudarys Vyriausybės kanceliarijos, ministerijų, pavaldžių įstaigų atstovai.

„Grupė, kaip tai numato įstatymas, teiks informaciją apie koronavirusą. Tam bus skirti žmonės, atsiras tinklalapis, kuriame bus pradėta kaupti visa informacija, žurnalistams bus pateiktas telefonas, prie kurio nuolatos budės žmonės, elektroninio pašto adresas“, – dėstė S.Malinauskas.

Tai, anot jo, papildomos priemonės, kurių žiniasklaidos atstovai gali ir nenaudoti – gali toliau tiesiogiai kreiptis į institucijas.

Lietuvai dėl koronaviruso grėsmės paskelbus ekstremalią situaciją, Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto profesorius Vytautas Kasiulevičius po konsultacijų su teisininkais pareiškė nebekomentuosiantis klausimų, susijusių su prevencinėmis priemonėmis, kurių imamasi siekiant išvengti COVID-19. Jis esą galės kalbėti tik apie, pavyzdžiui, ligos simptomus.

„Po konsultacijų su teisininkais išsiaiškinau, kad visus Lietuvos pasirengimo sutikti COVID-19 dalykus komentuoja Vyriausybės įgalioti asmenys (nebeklauskite daugiau apie skrydžius, sienų kontrolę, kaukių, respiratorių, stacionaro lovų turimus skaičius, kokių vaistų turime ir t.t.).

Kol galios ekstremali padėtis, šias temas komentuoja Vyriausybės ir SAM paskirti asmenys, – feisbuke nurodė jis.

– Neįgalioti asmenys, kurie turi tinkamą medicininį išsilavinimą, gali kalbėti apie patį susirgimą ir teikti mokslu pagrįstą informaciją.“

Nori išvengti melo

Paskelbus ekstremalią padėtį, institucijų atstovai, pasak S.Malinausko, galimybę informuoti žiniasklaidą, o tuo pačiu ir visuomenę, nuo šiol turės derinti su Ekstremalios situacijos valdymo centro Visuomenės informavimo grupe.

„Tai normalu, niekas eiti niekam niekur neuždraus, bet norime žinoti, kas planuojama. Taip pat, nebus prievartos kažkur eiti, jei kviečiamas asmuo argumentuoti paaiškins, kodėl nori susilaikyti nuo komentarų.

Valdymo centro vardu kalbės tik centro vadovas (sveikatos apsaugos ministras) ar jo įgalioti asmenys“, – paaiškino patarėjas.

„Kodėl visa tai daroma, o nepaliekama visko taip, kaip buvo? Todėl, kad specialistai jau perspėja apie laibai rimtas grėsmes ne dėl viruso, o dėl melagingų naujienų, skleidžiamos baimės, netikslios informacijos. Tai jau lemia tam tikrus mūsų elgesio pokyčius, kurie ilgainiui gali sukelti rimtų bėdų. Ypač, jei tokia įsiūbuota situacija kažkas nuspręs pasinaudoti“, – toliau dėstė jis.

Galiausiai S.Malinauskas paragino elgtis sąžiningai: „Galiu tik paprašyti žiniasklaidos, politikų, verslo nesinaudoti visai valstybei jautria situacija savo asmeniniams interesams – reitingams, pelnui, didesniam dėmesiui generuoti.

Darome viską, ką galime ir norėtume pagalbos, o ne pagalių į ratus. Norėtume bendradarbiavimo, o ne konkurencijos. Taip, neišvengiamai bus ir klaidų. Tai normalu. Bendromis pastangomis jas ištaisysime.“

Ekstremalių situacijų posėdis – popiet

09:42

Valstybės ekstremaliųjų situacijų centras ketvirtadienį renkasi į pirmąjį posėdį, kuriame tarsis dėl priemonių prieš koronavirusą.

Pasak S.Malinausko, posėdis rengiamas 14 val. Po jo numatomi premjero ir sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos komentarai.

Trečiadienį ekstremalią situaciją valstybės mastu paskelbusi Vyriausybė įsteigė šį centrą ir jam vadovauti paskyrė sveikatos apsaugos ministrą Aurelijų Verygą.

Premjerą Saulių Skvernelį pavadavęs energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas trečiadienį tvirtino, kad centras turės galimybę įvertinti, ar reikia riboti skrydžius, atnaujinti vidinių Šengeno erdvės sienų patikrą, tačiau tam, pasak ministro, kol kas poreikio nėra.

Be to, bus sprendžiama, ar reikia riboti masinius renginius. 

Atlikti 47 tyrimai, 12 rezultatų laukiama

09:38

Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, Lietuvoje patvirtintų ligos atvejų nėra.

Iki ketvirtadienio 9 val. ryto Lietuvoje buvo atlikti 47 tyrimai dėl koronaviruso.

12 tyrimų rezultatų dar laukiama.

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras stebi 2787 asmenų, keliavusių į Kiniją ir Šiaurės Italiją, sveikatos būklę.

S.Malinauskas: patvirtintų atvejų Lietuvoje nėra

09:31

Premjero patarėjas S.Malinauskas 15min ketvirtadienį ryte nurodė, kad patvirtintų koronaviruso atvejų Lietuvoje tikrai nėra. 

Tiesa, jis negalėjo nurodyti, kiek išvis tyrimų dėl koronaviruso yra atlikta Lietuvoje.

Sveikatos apsaugos ministerija ketvirtadienį tebeskelbia trečiadienio duomenis, kad atlikti 44 tyrimai ir visi jie neigiami. 

Vilniaus savivaldybė stiprina prevenciją ir kviečia įmones rūpintis savo darbuotojais

09:30

Šįryt sostinės savivaldybės administracija kartu su Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro specialistais organizuoja savo darbuotojams mokymus koronaviruso tema, o popiet į savivaldybę sušaukti Vilniaus darželių ir mokyklų  vadovai, kuriems mokymus ves Vilniaus visuomenės sveikatos biuro  specialistai, bus išdalinti informaciniai plakatai su rekomendacijomis, kaip  saugotis virusų, laikytis  higienos ir kt.

Sostinės  savivaldybėje  vakar susirinkusi  Vilniaus miesto savivaldybės ekstremaliųjų situacijų komisija paskelbė Vilniaus miesto savivaldybės teritorijoje Civilinės saugos sistemos parengties trečią (visiškos parengties) lygį dėl galimo viruso patekimo į Vilniaus miesto savivaldybę. Ką tai reiškia: visiškos parengties lygis suteikia teisę mobilizuoti savivaldybės ir jai pavaldžių įmonių, įstaigų, kitų  organizacijų turimus žmogiškuosius ir materialinius resursus ir imtis priemonių, kad reikalingų resursų netrūktų. Taip pat užtikrina, kad prireikus visi būtų pasirengę imtis aktyvių ekstremaliosios situacijos ir jos padarinių suvaldymo veiksmų.

Vilniaus miesto savivaldybės nuotr./Rekomendacijos dėl koronaviruso grėsmės įmonėms Vilniuje
Vilniaus miesto savivaldybės nuotr./Rekomendacijos dėl koronaviruso grėsmės įmonėms Vilniuje

Efektyviausios priemonės – paprasčiausios: jos jau vykdomos

Informacija apie prevenciją jau skleidžiama gyventojams, įmonėms – kabinami plakatai viešose vietose, mokyklose, internete socialiniuose tinkluose ir kitur. Visos įstaigos apsirūpinę reikalingomis higienos priemonėmis. Papildomai instruktuojama, kaip paskatinti ir palengvinti dažną rankų plovimąsi (video mokymai, plakatai).

Jau nurodyta miesto įstaigoms papildomai ypatingu dažnumu dezinfekuoti durų rankenas, viešojo transporto ranktūrius ir kitas dažnai liečiamas vietas. Taip pat reikalaujama įstaigų, ypač mokyklų ir darželių, dažniau vėdinti patalpas. Jei prisireiks bet kokių papildomų priemonių – jos bus priimtos nedelsiant, tam ir paskelbta trečiojo lygio parengtis. Kol kas nei mokyklų darbo laiko, nei viešojo transporto, nei masinių renginių ribojimų ar kitų panašių priemonių taikyti nėra reikalo. Pačioje savivaldybėje taip pat  3 kartus per dieną reguliariai valomos rankenos, liftų aukštų mygtukai, dažniausiai liečiami paviršiai.

Įstaigoms, verslo įmonėms savivaldybė platina rekomendacijas, kaip rūpintis  darbuotojų sveikata, kokiomis priemonėmis aprūpinti biurus, taip pat rekomenduojama  sudaryti sąlygas darbuotojams grįžusiems iš koronaviruso paveiktų regionų 14 d. laikotarpiu dirbti nuotoliniu būdu.

Ypatingas dėmesys viešojo transporto švarai

Viešojo transporto priemonių švarai užtikrinti sostinėje taikomos keturios standartizuotos valymo rūšys: kasdienis, periodinis ir generalinis plovimai bei sėdynių plovimas. Kasdienio valymo metu kruopščiai išvalomos grindys, nuvalomi langų rėmai, kiti vidaus paviršiai. Naudojant valymo ir dezinfekavimo priemones kasdien nuvalomi visi paviršiai, skirti keleiviams laikytis – turėklai, rankenos, sėdynių atlošų porankiai.

Iki šiol autobusai ir troleibusai kasdien būdavo valomi specialiu šarminiu valikliu, kuris turi dezinfekcinių savybių, bet dabar pasirinkti dar stipresnio dezinfekcinio poveikio valikliai, kurie naudojami ir medicinos įstaigose.

Patiems vairuotojams ir kitiems abiejų vežėjų darbuotojams platinamos rekomendacijos, kaip saugotis nuo virusų, užtikrinti asmeninę higieną, rūpintis savimi ir aplinkiniais –  tiek elektroniniu būdu, tiek spausdintos. Sostinės vežėjai ir SĮ „Susisiekimo paslaugos" stebi situaciją, operatyviai reaguoja ir esant poreikiui ieškos papildomų dezinfekcijos ar kitų reikalingų priemonių, jog būtų užtikrintas keleivių ir vairuotojų saugumas, higiena.

Oro uoste – papildomos rizikos valdymo priemonės

Vakar  pavakare Vilniaus oro uoste pasitikti lėktuvo keleiviai, parskridę iš Trevizo (Šiaurės rytų Italijos), kuriuos pasitiko Vilniaus visuomenės sveikatos biuro darbuotojai.  Nuo  sausio pabaigos biuras pasisiūlė į pagalbą Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui ir drauge konsultuoja kiekvieną atvykstantį iš koronaviruso paveiktų regionų. Reguliariai budintys specialistai teikia informaciją apie profilaktikos priemones, informuoja gyventojus, kur gauti papildomos informacijos bei kaip elgtis, grįžus iš koronaviruso paveiktų regionų.

Nuo vasario 24 dienos Vilnius oro uoste taikomos papildomos rizikos valdymo priemonės dėl koronaviruso užsikrėtimo atvejų Italijoje ir kitose šalyse. Tikrinami ir konsultuojami visi iš Šiaurės Italijos oro uostų į Lietuvą atvykstantys keleiviai. Keleivių srautas iš padidėjusios rizikos teritorijų į apklausoms skirtą terminalo dalį patenka tiesiai iš lauko ir yra maksimaliai atribojamas nuo kitų keleivių srauto. Dezinfekcinėmis priemonės pradėta intensyviau valyti terminalo erdves.

Paskutinis atnaujinimas 2020-02-27 09:30

Šiuo metu Užsienio reikalų ministerija yra pateikusi rekomendacijas nevykti į kai kuriuos Kinijos, Italijos, Pietų Korėjos regionus.

Kinijoje sausį kilus COVID-19 viruso protrūkiui, jis išplito daugiau nei 30-yje pasaulio valstybių. Pasaulyje registruota daugiau nei 80 tūkst. susirgimų, mirė 2,7 tūkst. žmonių.

15min nuotr./Kaip sumažinti užsikrėtimo koronavirusu riziką?
15min nuotr./Kaip sumažinti užsikrėtimo koronavirusu riziką?
VIDEO: Komentarai po Valstybės ekstremaliųjų situacijų centro posėdžio apie pasirengimą kovai su koronavirusu

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius