Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 11 09

„Milžiniškas laimėjimas Chersone“: J.V.Žukas sako, kad Ukrainai atsiveria Krymo prieigos

„Čia yra milžiniškas Ukrainos laimėjimas, jeigu taip įvyks“, – 15min apie skelbiamą Rusijos karių atsitraukimą iš strategiškai svarbaus Chersono miesto trečiadienio pavakarę sakė buvęs Lietuvos kariuomenės vadas Jonas Vytautas Žukas. Jo teigimu, tai atvers galimybę ukrainiečiams kontroliuoti Krymo prieigas bei dalį savų pajėgų permesti į kitas fronto vietas. Anksčiau apie lūžį kare, kai bus atkovotas Chersonas, buvo užsiminęs ir Ukrainos prezidento administracijos vadovo patarėjas Oleksijus Arestovyčius.
Vytautas Jonas Žukas
Vytautas Jonas Žukas / „Reuters“/„Scanpix“ ir 15min nuotr.

Pasak J.V.Žuko, Rusijos sprendimą galėjo lemti kelios priežastys: sėkmingas Ukrainos kontrpuolimas prie Snihurivkos kaimo arba rusų planai dėl būsimų derybų.

„Tas pareiškimas pasakytas, bet kol kas dar konkrečių veiksmų nėra. Prasidėjo kontrpuolimas, jis kol kas vyksta sėkmingai, tai ar tai kontrpuolimo pasekmė, ar rusai nori įgyvendinti kažkokias priešderybines sąlygas – sunku dabar pasakyti“, – kalbėjo J.V.Žukas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Jonas Vytautas Žukas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Jonas Vytautas Žukas

Jis tuo pačiu kėlė klausimą dėl to, kaip sėkmingai pavyks rusams išvesti Chersone ir apylinkėse esančius apie 40 tūkst. savo karių, kadangi infrastruktūra aplink yra sunaikinta.

„Ten tie tiltai sunaikinti ir kaip šitokią masę karių pavyks sėkmingai išvesti – kils panika ar nekils, ar bus kažkokios paliaubos, ar sąlygos, kad būtų galima tuos karius išvesti, ar ukrainiečiai juos puls“, – teigė buvęs kariuomenės vadas.

„Čia didžiulis įvykis“: atsiveria Krymo prieigos

Vis dėlto, atsargos generolas leitenantas sako, kad balta vėliava, kurią rusai skelbia keliantys Chersone, yra „didžiulis įvykis“, turėsiantis ir politines pasekmes.

„Kokios bus ir politinės pasekmės pačiam Vladimirui Putinui? Jis gi paskelbė Chersono sritį Rusijos teritorija. Čia pagal juos yra Rusijos teritorija, o Chersonas stambiausias centras, vienintelis užimtas administracinis miestas. Čia yra milžiniški praradimai, kurie neabejotinai turės kažkokias politines pasekmes“, – sakė J.V.Žukas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai netoli Chersono
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai netoli Chersono

Anot jo, rusų pasitraukimas iš pietuose esančio Chersono atvers ukrainiečiams galimybę kontroliuoti Krymo prieigas.

„Rusų išėjimas iš dešiniojo Dnipro upės kranto reiškia, kad Ukrainos artilerija pradės kontroliuoti prieigas prie Krymo. Ukrainos kariuomenei pagerėja bendra taktinė situacija, o Rusijos kariuomenei šito placdarmo praradimas reiškia atsisveikinimą su bet kokiomis viltimis susijungti su Padniestre, užimti Mykolajivą, Odesą“, – pasakojo buvęs kariuomenės vadas.

„Dar vienas dalykas – ukrainiečiai išlaisvins labai daug pajėgų, kurios galės būti panaudotos kitose fronto vietose“, – pridūrė jis.

Jis pabrėžė, kad tai nėra pirmas Ukrainos postūmis pergalės link, tačiau greičiausiai pats reikšmingiausias.

Kokia Chersono reikšmė?

Chersoną Rusijos pajėgos užėmė dar pirmosios vasario pabaigoje pradėto karo dienomis, vėliau įvedė marionetinę, prorusišką valdžią.

Šio svarbaus, kelis šimtus tūkstančių gyventojų turėjusio miesto atkovojimo link jau ilgą laiką dirbo Ukrainos ginkluotosios pajėgos.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Oleksijus Arestovyčius
Lukas Balandis / BNS nuotr./Oleksijus Arestovyčius

Dar rugsėjo pradžioje Lietuvoje viešėjęs prezidento Volodymyro Zelenskio administracijos vadovo patarėjas Oleksijus Arestovyčius sakė, kad lūžis kare įvyks tada, kai Ukrainos pajėgos atsiims Chersoną.

„Lūžis kare įvyks tada, kai atkovosime Chersoną (...) Jeigu jie kare patirs nesėkmes, jie pralaimės – pralaimės jų kuriami naratyvai, propaganda. Rusija pradės byrėti, kai paimsime Chersoną ar kitą svarbią vietą arba tada, kai apsupsime juos ir paimsime galybę belaisvių“, – tuo metu Vilniuje žurnalistams kalbėjo O.Arestovyčius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius