-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 06 18 /09:06

Perspėja apie neva vasarą išgalvotus susirgimus koronavirusu, bet „įrodymai“ neatitinka realybės

Feisbuke platinami sąmokslo teoriją skelbiantys vaizdo įrašai. Teigiama, neva susirgimai COVID-19 – išgalvoti, o pirmosios viruso bangos Lietuvoje nebuvo.
Vilniuje atidarytas mobilusis koronaviruso tyrimų ėmimo punktas
Vilniuje atidarytas mobilusis koronaviruso tyrimų ėmimo punktas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Per vieną parą 10 naujų Covid 19 atvejų – iš kur?“, – skelbia birželio 15 d. „Youtube“ platformoje patalpintas vaizdo įrašas, kuriuo dalinamasi socialiniame tinkle.

Vien feisbuke vaizdo įrašu pasidalinta per 250 kartų. Kituose socialinio tinklo kanaluose patalpintos to paties vaizdo įrašo kopijos. Pasirodžius 15min publikacijai, originalus vaizdo įrašas dingo iš „Youtube“ platformos.

Youtube.com stop kadras /Ištrauka iš vaizdo įrašo
Youtube.com stop kadras /Ištrauka iš vaizdo įrašo

Pagrindiniais 14 minučių trukmės įraše išsakomais teiginiais siekiama parodyti neva visi nauji COVID-19 atvejai susiję su nedarbingumo siekiančiais valstybės pareigūnais, Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) klastoja susirgimų duomenis, o šalies gyventojai ruošiami „išgalvotai antrajai viruso bangai“.

Tačiau pateikiama informacija neatitinka ne tik statistinių duomenų, bet ir paties įrašo autoriaus žodžių.

Serga tik valstybės pareigūnai?

Įrašo autorius teigia, kad „šiuo metu palaikyti COVID'o ligų ritmą yra sunku“ todėl Vyriausybė esą sugalvojo planą, kaip padidinti sergančiųjų skaičių.

Medikai esą skatinami meluoti, jog susirgo COVID-19. Taip esą jie gali ne tik pailsėti nuo darbo, bet ir gauti 100 proc. atlyginimo dydžio ligos išmoką. Informaciją vyrui pateikė „į šitą sūkurį patekęs“ asmuo.

15min nuotr./Kaip stiprinti informacinį imunitetą?
15min nuotr./Kaip stiprinti informacinį imunitetą?

Tai nėra tiesa. „Sodros“ duomenimis, maksimali nedarbingumo išmoka medikams bei visiems kitiems asmenis, kurie vykdydami profesinės veiklos funkcijas turi kontaktą su sergančiais COVID-19, siekia 77,58 proc. uždarbio, bet ne daugiau nei beveik 2027 eurai.

VIDEO: Karantino įvykių TOP 5: uždaryta Nemenčinė, sergantys senoliai ir medikai, nesusipratimai dėl kaukių

Ligoninės nedarbingumo išmokų mokėjimu ar jų dydžio nustatymu neužsiima, todėl ir išmokos dydžio koreguoti negali.

Neteisinga ir prielaida, kad COVID-19 daugiausia serga valstybės pareigūnai. Tiesa, kad užsikrėtusių gretose buvo medikų ir bent vienas ugniagesys, tačiau tokių susirgimų skaičius – mažesnis.

Šio mėnesio pradžioje nauji susirgimai fiksuoti žmonėms drauge minėjusiems šeimos šventes, dėvėtų rūbų prekybos tinklo darbuotojui, maisto prekių tinklo darbuotojui, kuris bendravo su sergančiu Santaros klinikos darbuotoju, pasitaikė įvežtinių atvejų iš užsienio, užsikrėtė Lietuvos pašto darbuotojas, vyresnio amžiaus sostinės gyventojai.

Jokių konkrečių įrodymų apie tai, kad medikai būtų skatinami apsimesti sergančiais, įrašo autorius nepateikia. Tokiam teiginiui pagrįsti pateikiami argumentai, kaip ligos išmokos dydis bei sergančiųjų skaičiaus sudėtis, neatitinka realios situacijos.

„Pirmos bangos nebuvo“

Įrašo tikslas, panašu, įrodyti, kad gyventojai yra „ruošiami“ antrajai viruso bangai, kurios tikslas – vėl paskelbti karantiną, taip esą įkalinant šalies gyventojus namie.

Kokią naudą „valdžia“ patiria dėl karantino mažėjant įplaukoms į biudžetą, augant poreikiui mokėti nedarbo išmokas, nėra paaiškinama. Tačiau aiškiai keliamos abejonės dėl pirmosios COVID-19 bangos.

„Pas mus Lietuvoje b**t pirmos bangos nebuvo, apie kokią antrą bangą galima kalbėti“, – teigia įrašo autorius. Esą sergančiųjų ir mirčių skaičius per mažas, vos dvi mirtys „nefainos“, o visos kitos mirtys esą – netikros.

Birželio 17 d. SAM duomenimis, COVID-19 Lietuvoje buvo nustatyta 1778 žmonėms. 1447 žmonės pasveiko, šiuo metu serga 245, o 76 žmonės dėl koronaviruso mirė.

Vidmanto Balkūno nuotr. (VUL Santaros klinikos)/Medikai, kovojantys su koronavirusu
Vidmanto Balkūno nuotr. (VUL Santaros klinikos)/Medikai, kovojantys su koronavirusu

Tai, kad koronavirusu Lietuvoje sirgo palyginti nedaug žmonių, nereiškia, kad pirmosios bangos šalyje nebuvo. Skaičiai rodo, kad su ja buvo susitvarkyta. Skirtingais mokslininkų vertinimais, karantino priemonės leido išgelbėti apie tūkstantį gyvybių.

Tai nėra pirmas kartas, kuomet kovos su COVID-19 sėkmės pavyzdys pateikiamas kaip įrodymas neva viruso grėsmė – išgalvota. Balandį sąmokslo teoretikams užkliuvo neva tuščios ligoninės.

Dešimt naujų ligos atvejų vasarą

Vaizdo įrašo pabaigoje siekiama įrodyti, kokiu būdu „klastojama“ vasaros susirgimų COVID-19 statistika. Pateikiama nelegaliai Lietuvoje masažiste dirbusios rusakalbės moters istorija.

Įrašo autorius pasakoja, kad su moterimi susisiekė SAM atstovai, kurie nurodė, kad vienas jos klientų užsikrėtė COVID-19. Ši buvo paprašyta 14 dienų laikytis saviizoliacijos bei pateikti kitų klientų kontaktus idant būtų galima su jais susisiekti.

Atsisakius, moteriai neva buvo pagrasinta išsiuntimu iš šalies. Todėl, paklausiusi įrašo autoriaus patarimo, ji SAM perdavė 10 žmonių kontaktus, kurie esą buvo automatiškai įrašyti į sergančiųjų gretas. Masažistei karantinas esą sutrumpintas iki 1 dienos.

Vyro teigimu, planas išdegė ir žiniasklaida bei televizijos skelbė apie lygiai 10 naujai užsikrėtusių COVID-19.

Vaizdo įraše jo autorius teigia pokalbio su masažiste kopiją turintis „jau senai“. Tačiau prieš ja pasidalindamas pareiškia, kad tai yra įrodymas, kaip klastojami vasarą skelbiami susirgimų COVID-19 duomenys.

Patikrinus viešai prieinamus oficialius duomenis, neaptikome nei vienos šio birželio dienos, kuomet būtų pranešta apie būtent 10 naujų susirgimų COVID-19.

Vienintelį kartą COVID-19 protrūkio metu apie lygiai 10 susirgimų buvo skelbta balandžio 30 dieną. Iki vasaros likus daugiau nei mėnesiui, kuomet didžioji dalis naujų atvejų buvo registruojama globos namuose.

15min nuotr./Informacija apie kasdien užregistruotus COVID-19 susirgusius žmones
15min nuotr./Informacija apie kasdien užregistruotus COVID-19 susirgusius žmones

Įtarimą kelia ir įraše rodomo programėlės „Viber“ pokalbio su masažiste garso įrašų sukūrimo laikas.

Nors teigiama, kad rusakalbės moters atsakymas į įrašo autoriaus patarimą atėjo praėjus vienai dienai, ekrane galima įžiūrėti, kad šis buvo atsiųstas praėjus vos 1 minutei nuo suteikto patarimo.

Dar daugiau, laiko formatas greta įrašų pateikiamas tik valandomis, o tai įprastai reiškia, kad informacija buvo siųsta tą pačią dieną. „Viber“ programėlėje praėjusios dienos pokalbio laikas nurodomas pateikiant ne vien laiką, bet ir žinutės išsiuntimo datą.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“ programa, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius