Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 05 24

Prieš I.Šimonytę balsavęs R.Karbauskis: norėtume stiprinti valdančiąją daugumą

Penktadienio rytą Kauno miesto savivaldybėje savo valią išankstiniuose Lietuvos prezidento ir Europos Parlamento rinkimuose išreiškė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis. Ketvirtadienį išreiškęs paramą Gitanui Nausėdai, valdančiųjų lyderis pažadą ištesėjo – biuletenyje pažymėjo šio kandidato vardą.
Ramūnas Karbauskis balsuoja Kaune
Ramūnas Karbauskis balsuoja Kaune / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Mes neagitavome už G.Nausėdą, agitavome prieš I.Šimonytę, labai aiškiai suprasdami, kad gadindami biuletenius ir nebalsuodami už nė vieną ar neidami į rinkimus, mes sudarysime galimybę jai laimėti rinkimus, o tai, manau, būtų pats blogiausiais variantas, galvojant apie Lietuvos prezidento poziciją“, – po balsavimo sakė valdančiųjų lyderis.

„Neturime ko bijoti, mes dirbame savo darbą ir akivaizdu, kad laimėjus I.Šimonytei, konfrontacija tarp Seimo, Vyriausybės ir prezidentės būtų ta pati, kokia yra dabar. Viltis yra tam tikra, kad ta konfrontacija virstų dialogu, jeigu būtų išrinktas G.Nausėda. Turėdami tą viltį ir pasirinkome balsuoti už G.Nausėdą“, – kalbėjo R.Karbauskis.

Paklaustas apie LVŽS frakcijos nario Vytauto Bako sprendimą remti I.Šimonytę, partijos lyderis teigė: „Kiekvienas žmogus turi teisę į savo nuomonę. Mes frakcijoje balsavome ketvirtadienį, nė vieno tada nebuvo žmogaus, kuris būtų palaikęs I.Šimonytę. V.Bakas taip pat nebalsavo, kad palaikytų I.Šimonytę. Tai yra 10 žmonių iš 30, tuo metu buvusių, sakė, kad jie greičiau nepalaikytų nė vieno ir 20 buvo tokių, kurie sakė, kad balsuos už G.Nausėdą.“

VIDEO: Ramūnas Karbauskis: „Balsavau už Gitaną Nausėdą“

„Mes matėme rėmėjų sąrašus ir I.Šimonytės, tai taip pat kyla klausimų dėl skaidrumo. <...> Mes manome, kad kai kuriuos dalykus turėtų tirti prokuratūra, dėl sprendimų, kurie padarė didžiulį nuostolį Lietuvos visuomenei, to brangaus skolinimosi, „Sodros“ skolų suformavimo, kai pensininkų pinigais buvo dengiamos brangios palūkanos, ir daug visokių dalykų“, – žurnalistams penktadienį sakė R.Karbauskis.

Valdančiųjų lyderis nesiryžo komentuoti, ar galima tikėtis išankstinių Seimo rinkimų. Pasak jo, po pirmojo rinkimų turo kandidatų retorika sušvelnėjo ne tik Sauliaus Skvernelio, bet ir LVŽS atžvilgiu. „Tikėtis, kad I.Šimonytė neitų į konfrontaciją, – sakė jis, – tikimybės beveik nėra, nes ji atstovauja konservatorių linijai, o jų linija yra konfrontacinė.“

Alternatyvos tai valdžiai, kuri dabar yra, tiesiog neegzistuoja, dėl to teks dirbti toliau.

Anot R.Karbauskio, jokių susitarimų su prezidento posto siekiančiu G.Nausėda nėra: „Kiek supratau, štabas ir kandidatas bando vienaip ar kitaip pozicionuoti visų partijų atžvilgiu. Tai suprantama pozicija. Jis mūsų paramos ir neprašė, tiesiog nusprendėme pasirinkti tarp dviejų kandidatų ir pasirinkome, kad nenorėtume, jog prezidente būtų I.Šimonytė. Dėl galimų susitarimų, tai bus išrinktas valstybės vadovas, kas bebūtų išrinktas, šnekėsimės. Neturime kitos išeities, vykdomoji valdžia turi grąžinti įgaliojimus, suteikti įgaliojimai formuoti naują Vyriausybę, mes jau po prezidento rinkimų pirmojo turo turėjome suprasti ir tą visiems pasakėm: alternatyvos tai valdžiai, kuri dabar yra, tiesiog neegzistuoja, dėl to teks dirbti toliau“, – sakė R.Karbauskis.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis balsuoja Kaune
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis balsuoja Kaune

Valdančiųjų lyderis nesiryžo komentuoti, ar galima tikėtis išankstinių Seimo rinkimų. Pasak jo, po pirmojo rinkimų turo kandidatų retorika sušvelnėjo ne tik Sauliaus Skvernelio, bet ir LVŽS atžvilgiu. „Tikėtis, kad I.Šimonytė neitų į konfrontaciją, – sakė jis, – tikimybės beveik nėra, nes ji atstovauja konservatorių linijai, o jų linija yra konfrontacinė.“

„Valstiečių“ lyderis, paklaustas apie galimus pokyčius ministrų tarpe, sakė, kad apie tai bus kalbama vėliau: „Norėtume stiprinti valdančiąją daugumą. Jeigu mūsų potencialūs partneriai, kurie dabar dažnai mums padeda balsuodami – Lenkų rinkimų akcija bei Tvarkos ir teisingumo partija sutiks prisijungti prie valdančiosios daugumos, tai su jais ir bus kalbama apie tai, kad dauguma būtų sudaryta pilnais pagrindais – jiems ne tik palaikant mus Seime, bet ir dalyvaujant Vyriausybėje.“

Politikas, paklaustas, ar premjeras S.Skvernelis atsistatydins, teigė nežinantis.

„Jeigu visi rinkėjai, kurie dalyvavo pirmajame rinkimų ture, ateis į rinkimus, tai rinkimai bus geresni, o rezultatas – teisingesnis. Daugiau žmonių pasisakys dėl sprendimo, jeigu ateis toks procentas žmonių, Valstiečių ir žaliųjų sąjunga gali tikėtis pakankamai gero rezultato. Jeigu mūsų rinkėjas, kuris nebeturi savo kandidato antrame rinkimų ture, neateitų į rinkimus, tai rezultatas būtų blogesnis. Sociologinės apklausos rodė, kad rezultatas gali būti labai geras, bet jeigu neateis rinkėjai – rezultatas bus prastas“, – penktadienį kalbėjo jis.

R.Karbauskis, kalbėdamas apie Kauno atvejį, kai pirmajame ture čia nugalėjo I.Šimonytė, o ne Kauno mero Visvaldo Matijošaičio viešai remtas S.Skvernelis, pabrėžė, kad žmonės rinkosi tą, ką norėjo: „Nemanau, kad partijos ar politiko vieši pareiškimai, agituojantys už ką nors balsuoti, kažką lemia. Esu įsitikinęs, kad tai yra toks dialogas su rėmėjais, pasakant, už ką mes balsuosime. Tai nereiškia, kad žmonės balsuos taip, kaip mes siūlome.“

Paklaustas, kuriuos partijos kandidatus rėmė Europos Parlamento (EP) rinkimuose, valdančiųjų lyderis paaiškino: „Turime puikų sąrašą ir patį aktyviausią EP narį praėjusioje kadencijoje – Bronį Ropę. Visą laiką keliame ir nepartinius kandidatus. Tikiuosi, kad žmonės domisi rinkimais ir pasirinks geriausius.“

15min primena, kad dėl prezidento posto varžosi nepriklausomas kandidatas G.Nausėda ir Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) remiama I.Šimonytė.

Gegužės 12 dieną vykusiame pirmame rinkimų ture 31,21 proc. balsų surinkusi I.Šimonytė išsiveržė į priekį, o 30,93 proc. balsų surinkęs G.Nausėda liko antras. Po LVŽS vėliava šalies prezidento rinkimuose dalyvavusį Saulių Skvernelį palaikė 19,67 proc. rinkėjų.

„Valstiečiai“ parėmė G.Nausėdą

Anksčiau neišreiškę paramos nė vienam kandidatui, vakar partijos valdybos posėdyje „valstiečiai“ ryžosi palaikyti G.Nausėdą. Panašu, kad valdančiosios daugumos sprendimą lėmė ne pasirinkto kandidato politinės pažiūros, o nerimas, kad šalies vadove gali tapti TS-LKD remiama I.Šimonytė.

„Lietuvos valstiečių-žaliųjų sąjungos valdyba šiandien bendru sutarimu nutarė kviesti Lietuvos žmones aktyviai dalyvauti prezidento rinkimų antrajame ture ir jame balsuoti už Gitaną Nausėdą, dėl to, kad kitu atveju, jeigu aktyvumas bus mažas, žmonės gadins biuletenius ar nebalsuos nė už vieną kandidatą, tokiu atveju laimės I.Šimonytė, kas, mūsų nuomone, Lietuvai būtų labai blogai“, – ketvirtadienį, pasibaigus valdybos posėdžiui kalbėjo LVŽS pirmininkas R.Karbauskis.

Valdančiųjų paramos sulaukęs G.Nausėda ketvirtadienį žurnalistams teigė dėl valdančiosios partijos paramos nedžiūgaujantis: „Nei džiaugiuosi, nei nesidžiaugiu. Noriu tik pasakyti vieną dalyką: tai, kad nuėjau vakar į šitą frakciją, tikrai nebuvo pats maloniausias užsiėmimas. Bet jei mes politiką įsivaizduotumėme kaip vakarėlius, kuriuose gali pabūti su savo draugais ir šalininkais, tokio įsivaizdavimo neturiu.“

„Valstiečių“ frakcijoje trečiadienį jis sakė apsilankęs norėdamas atsakyti į pateiktus svarbius klausimus. Anot kandidato, svarbiausia, kad paramą išsakiusios partijos nekeltų reikalavimų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis, Gitanas Nausėda
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis, Gitanas Nausėda

Partija, kaip ketvirtadienį sakė R.Karbauskis, negali pamiršti I.Šimonytės vaidmens ekonominės krizės metais.

Mes tų dalykų pamiršti negalim. Kita vertus, argumentų kažkokių „už“ Gitaną Nausėdą mes vėlgi neturim, išskyrus tai, kad jis parodė dėmesį mūsų frakcijai.

„Kada pavertė „Sodrą“ įsiskolinusia organizacija, kada pensininkų pinigais buvo mokamos didžiulės palūkanos. Mes tų dalykų pamiršti negalim. Kita vertus, argumentų kažkokių „už“ Gitaną Nausėdą mes vėlgi neturim, išskyrus tai, kad jis parodė dėmesį mūsų frakcijai. Mes šnekėjomės, atsakinėjo į klausimus. Tai yra pagarba mums“, – nurodė LVŽS pirmininkas.

V.Bakas partijos valiai nepakluso

Netrukus po to, kai partijos lyderis paragino remti G.Nausėdą, buvęs S.Skvernelio štabo vadovas, „valstiečių“ frakcijos narys Vytautas Bakas savo balsą atidavė konservatorių remiamai kandidatei ir socialiniame tinkle pareiškė: „Balsavau už skaidrumą, už tolimesnį apsivalymą nuo interesų grupių. Už tai, kad valdžios įstaigos tarnautų žmonėms. Geriau jau priklausyti nuo partijos, kad ir opozicinės, nei nuo interesų grupių, įpratusių vairuoti nuo galinės sėdynės. Geriau daug skaidrių mažų burbuliukų, nei šešėlyje pučiami burbulai.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vytautas Bakas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vytautas Bakas

Prieš pirmąjį rinkimų turą „valstiečiai“ abu kandidatus – G.Nausėdą ir I.Šimonytę – vadino konservatorių kandidatais ir net siūlė balsuojantiems už G.Nausėdą nebalsuoti už LVŽS Europos Parlamento rinkimuose.

Be to, R.Karbauskis sakė, kad S.Skverneliui nepatekus į antrą prezidento rinkimų turą, o LVŽS nelaimėjus Europos Parlamento rinkimų „valstiečiai“ trauksis iš valdžios.

R.Karbauskis pareiškė rezultatus EP rinkimuose vertinsiantis pagal partijos gautų balsų skaičių. Prieš penkerius metus LVŽS Europos Parlamento rinkimuose gavo 75643 žmonių balsus ir pelnė vieną mandatą. Į Europos Parlamentą tuomet buvo išrinktas pats R.Karbauskis, tačiau jis mandato atsisakė ir europarlamentaru tapo Bronis Ropė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius