-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 10 24 /14:04

R.Šimašius A.Vaitkunskienę nori atleisti kaip praradusią jo pasitikėjimą ir prastą vadybininkę

Vilniaus miesto taryba trečiadienį spręs, ar atleisti savivaldybės administracijos direktorę Almą Vaitkunskienę iš pareigų, kaip to nori meras Remigijus Šimašius. Jis iki šiol kartojo, kad direktorė puikiai susitvarkė su finansiniais savivaldybės sunkumais, tačiau dabar esą laikas judėti į priekį. Vis dėlto tarybos sprendimo projekto aiškinamajame rašte jau nurodoma ir daugiau priežasčių.
Remigijus Šimašius ir Alma Vaitkunskienė
Remigijus Šimašius ir Alma Vaitkunskienė / 15min nuotr.

Informacija apie tai, kad administracijos direktorę A.Vaitkunskienę norima pakeisti mero R.Šimašiaus patarėju Povilu Poderskiu, nuskambėjo prieš pusantros savaitės ir nuo to laiko svarstoma, kokia katė perbėgo tarp mero ir direktorės. R.Šimašius komentarų šiuo klausimu nedalija, A.Vaitkunskienė irgi gana lakoniška, tik teigia jai siūlytų kitų pareigų atsisakiusi, o sprendimą dėl jos darbo palikusi priimti tarybos nariams.

Atleidimo priežasčių – ne viena

Trečiadienio posėdyje klausimą dėl direktorės atleidimo teiks meras. Sprendimo projekto aiškinamajame rašte, kuris pasiekė 15min, nurodoma, kokios priežastys tokį jo teikimą lėmė.

„Šiuo sprendimu teikiu atleisti Almą Vaitkunskienę iš savivaldybės administracijos direktoriaus pareigų prieš terminą, praradus mano pasitikėjimą, kurį lėmė prasta projektų ir procesų vadyba, iškeltų administracijai uždavinių įgyvendinimo neužtikrinimas, destruktyvus požiūris į komandinį darbą, personalo valdymą, bloga vidinė komunikacija, progresyvių sprendimų įgyvendinimo stabdymas, modernių sprendimų, būtinų sostinei, suvokimo stoka, perteklinių biurokratinių darinių kūrimas miesto savivaldybėje ir šiuolaikinių vadybos ir projektų valdymo standartų neatitinkantys darbo metodai“, – rašoma mero teikiamo sprendimo projekto aiškinamajame rašte.

Taip pat čia pažymima, kad pagal Vietos savivaldos įstatymą tarybos kompetencija yra savivaldybės administracijos direktoriaus priėmimas į pareigas ar atleidimas iš jų:

„Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorė Alma Vaitkunskienė yra politinio (asmeninio) pasitikėjimo valstybės tarnautoja, Savivaldybės tarybos paskirta į pareigas 2015–2019 metų Vilniaus miesto savivaldybės tarybos įgaliojimų laikui.“

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus tarybos posėdis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus tarybos posėdis

Sumokės už neišnaudotas atostogas

Teikiu atleisti Almą Vaitkunskienę iš savivaldybės administracijos direktoriaus pareigų prieš terminą, praradus mano pasitikėjimą, – rašoma rašte.

„Vadovaujantis Lietuvos Respublikos valstybės tarnybos įstatymo 44 straipsnio 1 dalies 7 punktu politinio (asmeninio) pasitikėjimo valstybės tarnautojas atleidžiamas iš pareigų, kai praranda jį į pareigas priėmusios kolegialios savivaldybės institucijos pasitikėjimą“, – teigiama rašte.

Teigiamos pasekmės, kaip galima perskaityti aiškinamajame rašte, numatomos projekte, neigiamų – nenumatoma, o sprendimas būsiąs naudingas Vilniui ir vilniečiams.

Pagal sprendimo projektą, A.Vaitkunskienei, jeigu taryba nuspręs ją atleisti, bus išmokėtas iki atleidimo dienos priklausantis darbo užmokestis ir kompensacija už nepanaudotas atostogas. Atleisti ją siūloma nuo tos pačios dienos, kai taryba priims sprendimą, – spalio 25-osios.

Mano neįtikusi mero aplinkai

Pati administracijos direktorė A.Vaitkunskienė BNS teigė mananti, kad yra atleidžiama, nes neįtiko mero aplinkai dėl griežto požiūrio į savivaldybės lėšas.

Manyčiau, kad yra kažkokios kitos priežastys, manyčiau, kad yra darytas poveikis merui iš jo politinių patarėjų aplinkos, – teigė A.Vaitkunskienė.

„Manyčiau, kad yra kažkokios kitos priežastys, manyčiau, kad yra darytas poveikis merui iš jo politinių patarėjų aplinkos, kurie galbūt buvo ne viskuo patenkinti, galbūt buvo ne visiškai patenkinti mano griežtu požiūriu į savivaldybės biudžeto naudojimą ir kontrolę“, – teigė A.Vaitkunskienė. Ji neįvardijo, kas konkrečiai galėjo merui daryti įtaką.

Apie 600 iš beveik 1000 savivaldybės darbuotojų vienijanti profesinė sąjunga tarybos nariams bei merui pirmadienį išplatino direktorę palaikantį laišką. Jame A.Vaitkunskienė apibūdinama kaip kompetentinga, atsižvelgianti į darbuotojų prašymus, užtikrinanti geresnes nei anksčiau darbo sąlygas, taip pat depolitizavusi darbuotojų priėmimą. „Gautas konkretus laiškas, kuriame atsispindi savivaldybės profesinės sąjungos narių, daugumos darbuotojų nuomonė. Aš tiesiog tuo labai džiaugiuosi“, – tikino ji.

A.Vaitkunskienė sakė, kad nekonfliktavo su darbuotojais, rūpinosi jų kvalifikacijos kėlimu, įtraukė darbuotojus į įvairius pasitarimus. Ji taip pat atmeta kritiką dėl prasto projektų valdymo, pabrėždama, kad daugelis ilgai užsitęsusių procesų priklausė ne nuo administracijos, o nuo stringančių viešųjų pirkimų, biurokratinių derinimo su kitomis institucijomis procedūrų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius