Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 09 26

Rusai bėga, bet į kitą pusę: 35 km eilė į Suomiją susidarė ne dėl mobilizacijos

Dalinės mobilizacijos paskelbimas sukėlė stiprią Rusijos gyventojų reakciją, bet ne tokią, kad prie Suomijos sienos nusidriektų 35 km norinčiųjų išvykti eilė, kaip tvirtina socialinių tinklų vartotojai. Jų platinamas esą netrukus po prezidento Vladimiro Putino pareiškimo įamžintas vaizdas iš tiesų buvo nufilmuotas vasaros pabaigoje.
Įspūdinga automobilių eilė pasienyje nusidriekė ne po dalinės mobilizacijos paskelbimo
Įspūdinga automobilių eilė pasienyje nusidriekė ne po dalinės mobilizacijos paskelbimo / Ekrano nuotr. iš „YouTube“

Įrašą ištrynė

Įspūdingu vaizdo įrašu, kuriame esą įamžintas Rusijos ir Suomijos pasienis, trečiadienio popietę paskelbė nepriklausomu laisvai samdomu žurnalistu prisistatantis „Twitter“ vartotojas. Kaip žinoma, tos dienos rytą V.Putinas paskelbė dalinę mobilizaciją.

„Svarbi žinia: ką tik – spūstis prie Rusijos / Suomijos sienos jau 35 km ir ilgėja kas valandą, tai – vienintelė siena, kuri vis dar atvira Rusijos civiliams piliečiams su Šengeno vizomis, kai V.Putinas paskelbė, kad į Ukrainą pasiųs 300 tūkst. naujų karių“, – pakomentavo jis.

Automobilių eilės vaizdo įrašas pasirodė su komentaru, esą tai - nuo mobilizacijos bėgantys Rusijos piliečiai
Automobilių eilės vaizdo įrašas pasirodė su komentaru, esą tai - nuo mobilizacijos bėgantys Rusijos piliečiai

Beveik pusės minutės trukmės įraše išties pažymėta, kad rodomas Rusijos ir Suomijos pasienis.

Nufilmuoti dviem eilėmis sustoję automobiliai, aplink vaikštantys jų vairuotojai ir keleiviai. Parodoma, kad eilės driekiasi tolyn, jų galo nematyti. „Visur, visur žmonės“, – paaiškinta įraše.

Per pusantros paros jis buvo peržiūrėtas 2,8 mln. kartų. Daugiau nei 25 tūkst. žmonių paspaudė „patinka“, daugiau nei 13 tūkst. perpublikavo savo paskyrose. Netrukus įrašas buvo ištrintas, bet galima pamatyti jo suarchyvuotą versiją.

Tas pats įrašas (su angliškais arba rusiškais komentarais, be jų) pasirodė ir kituose socialiniuose tinkluose (pavyzdžiui, čia, čia, čia, čia). Apie situaciją pasienyje, remdamiesi įrašu, pranešė ir įvairūs tinklalapiai (Indijoje, Graikijoje čia, čia).

Demaskavo pagal orą

Bet žinia apie didžiulę eilę prie Suomijos sienos, kuri užfiksuota vaizdo įraše, yra klaidinanti. Į tai dėmesį atkreipė net žurnalisto įrašo „Twitter“ komentatoriai. Anot jų, kad platinama melagiena, galima suprasti jau iš pirmo žvilgsnio – rodomas pernelyg vasariškas oras.

„Čia ne šiandiena. Dabar – rugsėjis ir Suomijoje jau rudeniškos spalvos!“, – po poros valandų žurnalistui replikavo viena suomė ir pridėjo jau kiek parudavusių medžių ir ne taip skaisčiai žalios žolės nuotrauką iš sienos kirtimo punkto.

Oro sąlygos užkliuvo ir kitai komentatorei (anot jos, Suomijoje jau prasidėjo šaltas ruduo). Dar vienas „Twitter“ vartotojas atkreipė dėmesį, kad daugiau vairuotojų norėjo patekti iš Suomijos į Rusiją, ne atvirkščiai. Tai esą rodė tiesioginė transliacija iš vieno sienos kirtimo punkto.

Žinią apie kilometrinę eilę paneigė Suomijos sienos apsaugos tarnyba: „Rusijoje paskelbus (dalinę) mobilizaciją, situacija prie Suomijos sienų nepasikeitė.

Socialiniuose tinkluose cirkuliuoja vaizdo įrašai, iš kurių bent kai kurie buvo nufilmuoti anksčiau ir dabar, ištraukti iš konteksto. Platinama neteisinga informacija.“

Tą patį savo paskyroje „Twitter“ (čia, čia) pažymėjo ir tarnybos Tarptautinių reikalų direktorato vadovas Matti Pitkäniitty.

Anot jo, situacija prie Suomijos-Rusijos sienos trečiadienį iki vakaro buvo normali, eilės nebuvo ilgesnės nei įprastai pastaruoju metu.

Pietryčių Suomijos sieną saugantys pareigūnai informavo, kad trečiadienio popietę driekėsi vos 250 metrų ilgio automobilių eilė.

Savaitgalį buvo pranešta, kad penktadienį sieną norėjo kirsti gerus du kartus daugiau Rusijos piliečių nei savaite anksčiau, bet jų esą vis tiek mažiau nei priešpandeminiais metais.

Panašius skaičius Suomija paskelbė ir pirmadienį. Praėjęs savaitgalis buvęs rekordinis šiais metais, kalbant apie į šalį atvykstančius rusus.

„Praėjusį savaitgalį eismas prie rytinės sienos buvo intensyviausias šiais metais“, – naujienų agentūrai AFP sakė Mertas Sasioglu iš Suomijos sienos apsaugos tarnybos.

Šeštadienį, kirsdami sausumos sieną į Suomiją, atvyko kone 8,6 tūkst. rusų, o beveik 4,2 tūkst. per sieną išvyko į Rusiją. Sekmadienį skaičiai siekė atitinkamai 8,3 tūkst. ir 5,1 tūkst.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Automobilių eilė prie pasienio su Suomija
AFP/„Scanpix“ nuotr./Automobilių eilė prie pasienio su Suomija

„Atvykstančiųjų skaičius yra maždaug dvigubai didesnis nei prieš savaitę, – sakė M.Sasioglu. – Pagrindinė priežastis yra mobilizacija, bet iš dalies tai galima paaiškinti ir tuo, kad Suomija bei Rusija vasarą atšaukė suvaržymus dėl COVID-19.“

Iki V.Putino kalbos buvo likusios 3 savaitės

Minėtas žurnalistas graikišku vardu ir pavarde (beje, jau anksčiau platinęs melagienas, buvęs cituojamas anoniminės kraštutinės dešiniosios pakraipos žiniasklaidos) nėra vaizdo įrašo autorius.

Interneto paieškos langelyje suvedus žodžius „Russia Finland border video“ (angl. „Rusija Suomija siena video“), galima rasti tą patį vaizdo įrašą, paskelbtą „YouTube“ kanale „Igor in Russia“ rugsėjo 19-ąją, taigi dviem dienomis anksčiau už V.Putino kalbą.

„Dirbtinai sukurta eilė ant Rusijos-Suomijos sienos (Suomijos pusė), – taip paaiškinta po įrašu. – Žmonės yra tiesiog žmonės, niekas neturėtų vertinti, remdamiesi naujienomis ar išankstiniu nusistatymu.“

Taip pat nurodyta, kad buvo filmuota prieš dvi savaites, reiškia, eilė buvo susidariusi geros dvi savaitės iki dalinės mobilizacijos paskelbimo.

VIDEO: Eilė prie Rusijos-Suomijos sienos buvo nufilmuota ne prezidentui Vladimirui Putinui paskelbus dalinę mobilizaciją, o vasarą

Analogiškas įrašas pasirodė ir „TikTok“ paskyroje tokiu pačiu pavadinimu – „Igor in Russia“. Čia jis buvo peržiūrėtas 1,1 mln. kartų.

„Šis vaizdo įrašas buvo nufilmuotas prieš (dalinės mobilizacijos) paskelbimą, prašau neištraukti jo iš konteksto“, – jau po V.Putino kalbos pakomentavo autorius, kurio tikrasis vardas – Igoris Parri ir kuris gyvena Suomijoje netoli Helsinkio.

Vėliau jis paskelbė net atskirą įrašą, kuriame paaiškino, kad eilė buvo nufilmuota seniau, o dabar jos vaizdas platinamas visai kitame kontekste.

Graikijos faktų tikrinimo portalui „Ellinika Hoaxes“ I.Pirri patvirtino, kad eilė buvo nufilmuota rugpjūčio 29 d. Anot jo, panašaus ilgio eilės prie 1 340 km besidriekiančios sienos nėra retenybė, bet jos susidaro dėl turistinių kelionių. Ilgokai eilė pasienyje buvo susidariusi prieš tris savaites.

Tiesa, kad dalinės mobilizacijos paskelbimas Rusijoje sulaukė neigiamos reakcijos. Kai kurie išėjo protestuoti į gatves, buvo suimta daugiau nei 1 000 žmonių. Iškart po V.Putino kalbos buvo išpirkti visi bilietai į tiesioginius skrydžius Stambulo ir Jerevano kryptimis, dėl to išaugo skrydžių kainos.

Bet dėl to nesusidarė 35 km eilė prie sienos su Suomija, kaip teigia kai kurie socialinių tinklų vartotojai. Nors jie platina autentišką vaizdo įrašą, kuriame užfiksuota tikrai buvusi eilė, filmuota rugpjūčio pabaigoje, likus trims savaitėms iki V.Putino kalbos apie dalinę mobilizaciją.

Pastarosiomis dienomis tas pats žurnalistas skelbė ir daugiau įrašų, kuriuose, anot jo, užfiksuoti nuo galimos mobilizacijos bėgantys gyventojai, pavyzdžiui, į Sakartvelą (čia).

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius