-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2019 03 04 /11:23

Rytas po rinkimų „Tvarkai ir teisingumui“: į rinkimus ėjo kaip kamikadzės

Seimo valdančiųjų partneriams „Tvarkai ir teisingumui“ 2019-ųjų savivaldos rinkimai nebuvo tokie sėkmingi kaip praėjusieji, tačiau partijos pretendentas į merus Pagėgiuose Vaidas Bendaravičius pateko į antrąjį rinkimų turą. Broliai Komskiai liko už borto.
Vytautas Kamblevičius ir Remigijus Kamblevičius
Partijos „Tvarka ir teisingumas“ spaudos konferencija po Savivaldos rinkimų / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Spaudos konferenciją žiūrėkite čia:

VIDEO: Rytas po rinkimų: politikų komentarai

Pagal savivaldybių tarybų narių mandatų skaičių, „tvarkiečiai“ Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) rezultatų lentelėje rikiuojasi devintoje vietoje ir gali tikėtis daugiau nei 40 vietų tarybose.

2015 metais partijos rezultatai buvo geresni – tuomet jie gavo 82 mandatus.

Prieš ketverius metus dvejose savivaldybėse piliečiai išrinko ir du „tvarkiečių“ atstovus į merus, dabar organizacijos pretendentai į savivaldybių vadovus antrajame rinkimų ture varžysis 6-iose savivaldybėse.

R.Žemaitaitis: baikim juokus su tais pasitraukimais

Partijos pirmininkas Remigijus Žemaitaitis išreiškė padėką rinkėjams, turėdamas omeny tai, kad „tvarkiečiams“ tai buvo pirmieji rinkimai po struktūrinių pasikeitimų.

R.Žemaitaitis teigė neketinantis pasitikrinti palaikymo sau, kaip partijos pirmininkui.

„Man tai šiek tiek juokingai atrodo, kai partijos pirmininkas, kuris eina į rinkimus... Ir, tarp kita ko, tie patys socdemai per Lietuvą gavo pakankamai daug tarybos narių, ir dabar maždaug sako: nu, gal aš čia kažką blogai padariau. Jeigu po tokių varžybų, tai Jasikevičius turėtų iš „Žalgirio“ trenerių išeiti po kiekvienų varžybų, ypač po vakar. Baikim tuos juokus su tais aplamai pasitraukimais“, – dėstė jis ir pridūrė, kad už visą komandą neįmanoma atsakyti.

Anot jo, gyventojai yra pavargę nuo politinių partijų, pažadų.

„Kada žmogus pamatys, kad liepos mėnesį nedygsta jokie darželiai, nedygsta mokyklos, ir kai vienoje savivaldybėje išgirdau, kad sako: aš pakelsiu minimalią mėnesinę algą, ir žiūriu, jis iš pirmo turo išrenkamas yra, klausimas, kaip mes gyvensim ir kokiais argumentais“, – pečiais Valdovų rūmuose spaudos konferencijos metu gūžčiojo R.Žemaitaitis.

Politikas teigė, kad sumaištį savivaldoje kelia daugiausia palaikymo savivaldos rinkimuose sulaukę visuomeniniai komitetai, kurie esą neatskaitingi. Komitetai, jo manymu, Lietuvoje kuriami tada, kai partijų viduje kyla nesutarimų.

„Man yra keista, kad mes po biškį išsigimstame nuo mūsų vertybinių nuostatų“, – kalbėjo R.Žemaitaitis.

V.Kamblevičius: išteklių mes nebeturime

„Tvarkos ir teisingumo“ štabo vadovas Vytautas Kamblevičius neslėpė, kad partija tikėjosi geresnių rezultatų. Prastesnių rezultatų, jo nuomone, priežastis – areštuotos sąskaitos ir lėšų stoka.

„Mes tikėjomės geresnių rezultatų, tačiau pagrinde rezultatus apibrėžia trys pagrindiniai momentai – potencialus darbas su rinkėjais, finansiniai ištekliai ir viešieji ryšiai. Kaip žinote, mes, kaip komanda, atrodome neblogai, visi stengiasi, tačiau finansinių išteklių mes nebeturime, mūsų sąskaita buvo areštuota. O kada areštuoti pinigai, nėra ir viešųjų ryšių“, – kalbėjo parlamentaras ir tikino, kad „tvarkiečiai“, eidami į rinkimus, jautėsi kaip japonai karo metu – kaip kamikadzės.

„Mes ėjom į rinkimus visiškai faktiškai neturėdami lėšų“, – dėstė V.Kamblevičius. Tiesa, jo manymu, žmonių entuziazmas davė tam tikrų rezultatų.

Politiko manymu, „Tvarkos ir teisingumo“ partijos korupcijos byla buvo pradėta nagrinėti specialiai prieš savivaldos rinkimus.

Dėl šios bylos dar pernai balandį prokurorai areštavo „tvarkiečių“ sąskaitas.

„Noriu visiem pasakyti, kad nė vienas dabartinis partijos narys nebedalyvauja toje byloje“, – pabrėžė V.Kamblevičius.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vytautas Kamblevičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vytautas Kamblevičius

Situacija Pagėgiuose, kaip teigė R.Žemaitaitis, buvo didelis iššūkis ir tai esą buvo jo principinis klausimas. Jis reiškė džiugesį, kad Pagėgiuose „Tvarkos ir teisingumo“ skyriaus sugriauti niekam nepavyko.

„Nenorime tos priespaudos, kurią turėjome“, – kalbėdamas apie buvusį merą Virginijų Komskį sakė „tvarkiečių“ lyderis.

Apgailestauja dėl devalvuoto partijos pavadinimo

Klausiamas apie partijos ateitį po šių savivaldos rinkimų, jis teigė, kad jai reikia mobilizuotis ir išsinagrinėti klaidas. Rinkimų kampanijos metu R.Žemaitaitis teigė nedalijęs pažadų, ragino vadovautis jau nubrėžtomis savivaldybių strategijomis, bendraisiais planais, biudžetais.

„Deja, žmonėms, matomai reikėjo daugiau melo, daugiau saldainių, daugiau pažadų. Atėjus 2020 metų rinkimams, gaila, mes negalėjom įgyvendinti, nes mes ne vieni – tik penki taryboj yra“, – kalbėjo „tvarkietis“ ir apgailestavo, kad gyventojai, jo manymu, neanalizuoja kandidatų sąrašų, programų.

Jis pripažino, kad partijos pavadinimas „Tvarka ir teisingumas“ nėra geras – esą jeigu būtų buvusi R.Žemaitaičio valia, 2016 metais jis būtų buvęs pakeistas, būtų pakeista ir heraldika.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Remigijus Žemaitaitis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Remigijus Žemaitaitis

„Partijos pavadinimas yra labai stipriai devalvuotas, partijos pavadinimas per paskutinius 10 metų buvo lyginamas su kuo tik nori. Tai pliuso neduoda. Klausimas, ar pakeitus pavadinimą pasikeis turinys ir veidas? Ne“, – nukirto partijos lyderis. Jo manymu, reikia keisti „tvarkiečių“ skleidžiamą turinį, o struktūriniai pakeitimai partijoje esą jau įvyko.

Antrasis savivaldos rinkimų turas vyks kovo 17-ąją.

TAIP PAT SKAITYKITE: „Tvarkiečių“ pirmininkas R.Žemaitaitis: „Nukraujavome, bet gal žmonės įvertins pastangas atsinaujinti“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius