Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti

„Simpsonai“ vėl „pranašauja“, bet šį kartą kadras buvo sukurtas dirbtinio intelekto

Netrukus po Baltimorės (JAV) tilto griūties internete ėmė plisti legenda, esą ši nelaimė buvo numatyta animaciniame seriale „Simpsonai“. Tai nėra tiesa – vienas kadras buvo sukurtas pasitelkus dirbtinį intelektą (DI), kitame matomas Škotijos tiltas, tad jokios panašios pranašystės nebuvo.
Animacinio serialo „Simpsonai“ personažai
Animacinio serialo „Simpsonai“ personažai / Vida Press nuotr.

Atkeliavo iki Lietuvos

Įrašai, esą garsioji šeimynėlė iš ekrano numatė incidentą Patapskou upėje, prieš gerą savaitę pasirodė kelių „Facebook“ vartotojų iš Lietuvos paskyrose.

Viena iš jų paskelbė paveiksliuką, kuriame Homeris Simpsonas žiūrį į skęstantį laivą, kuris, panašu, atsitrenkė į tiltą ir jį sugriovė.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Legenda apie tariamai „Simpsonų“ išpranašautą Baltimorės tilto griūtį atkeliavo ir iki Lietuvos
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Legenda apie tariamai „Simpsonų“ išpranašautą Baltimorės tilto griūtį atkeliavo ir iki Lietuvos

„Na, Simpsonai kaip visada priešakyje. Galvojo visi, kad Krymo tiltas kris, o sugriuvo Baltimorės. Gal kas pas juos dėl NATO ką pastebėję esat?“ – ironizavo internautė.

Po mažiau nei pusvalandžio ji pasidalijo vaizdo klipu iš „TikTok“, kuriame panaši istorija pavaizduota kiek kitaip. „Vêl 100 proc. tiesa“, – pakomentavo moteris.

Čia Homeris stovi ant kažkokio tilto, kurio link plaukia laivas. Jis persigandęs ima bėgti griūvančiu tiltu ir sėkmingai pasiekia saugią vietą.

Tuomet pasirodo visa Simpsonų šeima ir ištrauka iš serialo žinių reportažo apie nelaimę su degančio tilto bei vandenin krentančių mašinų kadrais. Galiausiai rodomi tikrieji įvairių žmonių nufilmuoti avarijos iš Baltimorės vaizdai.

Viršuje parašyta „Очередное предсказание“ (rus. „Eilinė pranašystė“) ir „Simpsons já sabia“ (portugališkai „Simpsonai žinojo“). Rusiškoje „TikTok“ paskyroje, turinčioje beveik 50 tūkst. sekėjų, klipas peržiūrėtas jau 67 tūkst. peržiūrų.

Kiek anksčiau tuo pačiu filmuku, tik be rusiškų komentarų, pasidalijo dar viena „Facebook“ vartotoja.

Šiais kadrais aktyviai dalijamasi ir ne tik šiuose, bet ir kituose socialiniuose tinkluose: „X“, „Instagram“ (čia, čia, čia, čia). Vienas įrašas čia per kiek daugiau nei savaitę peržiūrėtas bemaž 40 mln. kartų, 187 tūkst. žmonių pažymėjo, kad jis patinka.

Garsėja „pranašystėmis“

Incidentas, kuris esą buvo numatytas „Simpsonuose“, Baltimorėje įvyko vos prasidėjus kovo 26-ajai, apie 1.30 val. vietos (7.30 val. Lietuvos) laiku. Į Francis Scotto Key tiltą, nutiestą per neilgos Patapskou upės žiotis, rėžėsi krovininis laivas „Dali“, kuriame sutriko elektros tiekimas.

Baltimorės tilto griūtis
Baltimorės tilto griūtis

Pastarasis užsidegė ir nuskendo, nukrito ir daug automobilių. Vandenyje galėjo atsidurti iki 20 žmonių, iškart paskelbė pareigūnai.

Vėliau buvo ieškoma aštuonių darbininkų, kurie tuo metu taisė duobes. Du buvo rasti, vienas jų buvo patyręs sunkių sužalojimų. Vėliau pranešta, kad likę šeši laikomi žuvusiais.

Tačiau neteisingi ne tik tik teiginiai, kad serialo kūrėjai nuspėjo šią nelaimę – pats kadras su Homeriu, kuriuo dalijamasi socialiniuose tinkluose, yra netikras.

Internautai nemini, iš kur tiksliai paimti pranašiški „Simpsonų“ vaizdai. Kai kurie aiškino, esą kadras buvo iš serialo 35-ojo sezono 8 epizodo. Faktų tikrinimo tinklalapio „Logically Facts“ teigimu, šiame epizode panašios scenos nebuvo.

Vida Press nuotr./„Simpsonai“
Vida Press nuotr./„Simpsonai“

Jame joks konteinerių laivas neįsirėžė į tiltą, net apskritai nerodyta nieko apie laivybą. Nors epizode „Simpsonų“ veikėjai tikrai buvo laive (juo šeima keliavo į vestuves), neįvyko jokia katastrofa.

Šis serialas dažnai minimas kaip tariamai nuspėjęs įvairius įvykius (2020 m. Beirute įvykusį sprogimą, Kapitolijaus riaušes, šiemet tariamai turinčią įvykti Saulės superaudrą), bet tai paprastai būna netiesa.

Taip pat skaitykite: Dėl COVID-19 „kalti“ ir Simpsonai: ne, seriale pandemija nebuvo išpranašauta

Taip pat skaitykite: Simpsonai nuspėjo ir Kanados protestus? Ne, serialo kadrai buvo permontuoti

Taip pat skaitykite: „Simpsonai“ nenumatė banko griūties – epizodas buvo priderintas prie 2023-iųjų įvykių

Taip pat skaitykite: Havajų gaisrai sukelti lazeriu, o tai numatė Simpsonai? Ne, tai – tik sąmokslo teorija

Atvirkštinė vaizdų paieška rodo, kad paveikslėliu su Homeriu laivo fone dalijamasi tik pastaruoju metu. Bene ankstyviausiai – kovo 28 d. – jis buvo publikuotas „TikTok“ paskyroje pavadinimu lilnonax4. Čia paveikslėlis pasirodė įrašo formatu ir angliškose grotažymėse (#tiltas #valtis #simpsonai #nelaimė #pranašystė) susietas su Baltimorėje įvykusiu incidentu.

Baltimorės tilto griūtis
Baltimorės tilto griūtis

Tad galima spėti, kad pranašystė gimė tik po to, antraip šį kadrą būtų galima rasti ir ankstesniuose įrašuose socialiniuose tinkluose ar kitur internete.

Veikėjai atrodo kitaip

Paveikslėlyje esama ir neatitikimų su seriale matomais vaizdais: anot faktų tikrinimo tinklalapio „The Quint World“, Homerio plaukų zigzagas yra siauresnis, kitaip atrodo jo akys, nosis ir burna, Lizos šukuoseną sudaro ne aštuoni, o dešimt spyglių.

JAV faktų tikrinimo tinklalapis „Snopes“ iš to padarė išvadą, kad kadras su Homeriu buvo sukurtas pasitelkus DI. Jo komanda paveiksliuką įvertino DI aptikimo programine įranga „Hive“ ir ši davė 100 proc. tikimybę, kad vaizdas sukurtas kompiuteriu. Tokį patį atsakymą gavo ir JAV dienraščio „USA Today“ žurnalistai.

Jų kalbintas Notrdamo (Indiana) universiteto inžinerijos profesorius Walteris Scheireris pripažino, kad paveiksliukas greičiausiai sukurtas pasitelkus generacinį DI modelį.

„Piešinyje yra pastebimų problemų, kurių paprastai nebūna žmogaus pieštoje iliustracijoje, – pažymėjo jis. – Pavyzdžiui, apačioje kairėje pusėje esančiam veikėjui trūksta akių vyzdžių.

VIDEO: „Simpsonuose“ nebuvo numatyta Baltimorės tilto griūtis

Įvairūs objektai yra atvaizduoti prastai, per maži arba tiesiog per daug abstraktūs, kad juos būtų galima interpretuoti. Visa tai yra būdinga DI sukurtam vaizdui.“

„Simpsonų“ vykdantysis prodiuseris Mattas Selmanas platinamą Homerio laivo fone piešinį taip pat įvertino kaip akivaizdžiai netikrą.

„Deja, „Simpsonų“ „prognozės“ dabar yra beprasmės, – savo paskyroje „X“ įvertino jis. – Žmonės taip desperatiškai nori tikėti serialo „stebuklingomis galiomis“ (arba tiesiog yra dideli tinginiai), kad nekreipia dėmesio į tai, jog akivaizdžiai suklastotų vadinamųjų prognozių vaizdų negalima atsekti pagal jokį tikrą epizodą – kaip ir šios nesąmonės.“

Tiltas – visai ne JAV

Kitame kadre, kuriuo taip pat dalijamasi Lietuvoje, matomas raudonas tiltas, kuris ima griūti ir nuo kurio tenka bėgti Homeriui, yra Škotijoje, ne JAV. Į tai dėmesį atkreipė pramogų tinklalapio „The Direct“ žurnalistai.

Legenda apie tariamai „Simpsonų“ išpranašautą Baltimorės tilto griūtį atkeliavo ir iki Lietuvos
Legenda apie tariamai „Simpsonų“ išpranašautą Baltimorės tilto griūtį atkeliavo ir iki Lietuvos

Konsolinis geležinkelio tiltas nutiestas per Forto įlanką netoli Edinburgo. Baigtas statyti 1890 m., jis laikomas Škotijos simboliu, yra įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą. 2016 m. tiltas buvo išrinktas didžiausiu Škotijos žmogaus sukurtu stebuklu.

Tad galima sakyti nebent tai, kad „Simpsonuose“ buvo išpranašauta Forto ar kokio nors tilto apskritai, o ne esančio Baltimorėje, griūtis.

15min verdiktas: melas. Animaciniame seriale „Simpsonai“ nebuvo išpranašauta Baltimorės tilto griūtis. Epizode, kurį mini internautai, panašios istorijos nebuvo. Socialiniuose tinkluose platinamas kadra buvo sukurtas pasitelkus dirbtinį intelektą jau po nelaimės.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Užsisakykite 15min naujienlaiškius