Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 04 30 /17:32

Slaptojo premjero patarėjo D.Gudelio laimėtuose konkursuose – įstatymo pažeidimai

Po 15min tyrimo apie slaptąjį premjero Sauliaus Skvernelio patarėją Darių Gudelį ir jo sėkmę valstybės pirkimuose, Viešųjų pirkimų tarnyba įvertino tris verslininko laimėtus konkursus daugiau nei už milijoną eurų. Visuose iš jų tarnyba nustatė įstatymo ir skaidrumo pažeidimų.
Saulius Skvernelis, Darius Gudelis
Saulius Skvernelis, Darius Gudelis / Ronaldo Gutmano iliustracija

15min tyrimas atskleidė, kad S.Skvernelis nuolat susitikinėja su viešųjų ryšių konsultantu ir verslininku D.Gudeliu, bet jų susitikimai nėra deklaruojami. Abu tikino, jog tai nesusiję su pasiruošimu prezidento rinkimams. Nėra ir oficialių sutarčių. Tuo pat metu D.Gudelio įmonės laimėjo rekordines sumas viešuosiuose pirkimuose.

Dabar Viešųjų pirkimų tarnyba paskelbė išvadą, kurioje rašoma apie konkursų procedūrose rastus įstatymo pažeidimus.

Specialistai nustatė, kad D.Gudelio pergalė viešuosiuose pirkimuose nulėmė ne ekonominio naudingumo kriterijai, bet maža pasiūlymų kaina. Tai susiję su tuo, kad D.Gudelio įmonės turėjo išskirtines sąlygas vienoje iš žiniasklaidos priemonių.

Nustatė įstatymo pažeidimus

Viešųjų pirkimų tarnyba vertino tris Nacionalinės mokėjimo agentūros (NMA) pirkimus, kuriuos laimėjo D.Gudelio įmonė „VIP viešosios informacijos partneriai“. Bendra pirkimų vertė – daugiau nei milijonas eurų. Visuose trijuose pirkimo procedūrose tarnyba nustatė pažeidimų.

Tarnybos išvadoje rašoma, kad visuose trijuose pirkimuose nebuvo užtikrintas skaidrumas ir taip buvo pažeistos įstatymų nuostatos.

„Tarnyba konstatuoja, kad Perkančiosios organizacijos (NMA) pasirinkta pasiūlymų kriterijų vertinimo metodika suformuluota netinkamai ir neužtikrina objektyvaus bei skaidraus pasiūlymų vertinimo, skaidraus balų skyrimo pasiūlymų vertinimo metu, suteikia Perkančiajai organizacijai plačias galimybes subjektyviam pasiūlymų vertinimui, kas neužtikrina veiksmingos tiekėjų konkurencijos bei pažeidžia įstatymo reikalavimus ir įstatyme įtvirtintą skaidrumo principą“, – rašoma tarnybos vadovės Dianos Vilytės pasirašytoje išvadoje.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Diana Vilytė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Diana Vilytė

Tarnyba pažymi, kad pirkimo ekspertai labai skirtingai vertino konkurso dalyvių pasiūlymus. Pasak tarnybos, buvo sudaromos galimybės vertinti tiekėjų pasiūlymus subjektyviai, priklausomai nuo vertintojo susidarytos vienos ar kitos nuomonės apie tiekėją.

15min jau skelbė, kad keliuose pirkimuose konkurso dalyvių pasiūlymus kaip ekspertas vertino ir premjero patarėjas Tomas Beržinskas.

Tarnyba pažymi, kad visų pirkimų rezultatus lėmė ne ekonominio naudingumo kriterijai, o tiekėjo siūloma kaina. Pasak tarnybos, D.Gudelio bendrovės „VIP viešosios informacijos partneriai“ pranašumą kitų tiekėjų atžvilgiu galėjo nulemti tai, kad šis tiekėjas su vienu iš transliuotojų ir vienu iš visuomenės informavimo priemonių atstovų turėjo itin palankias sąlygas, t. y. išskirtinai mažą įkainį lyginant su kitais tiekėjais.

Atsižvelgiant į tai, kad pirkimo procedūros pasibaigusios, o sutartys jau sudarytos ir vykdomos, be to, laimėjęs tiekėjas visais atvejais pasiūlė mažiausias kainas, tarnyba nesiūlo nutraukti sutarčių, bet pažymi, kad pažeidimai skelbiant naujus pirkimus turi būti ištaisyti.

Partneriai – LNK ir LRT

„VIP Viešosios informacijos partnerių“ direktoriaus Giedriaus Galdikas antradienį atsiųstame komentare dėkoja VPT už padėtą tašką užsitęsusioje istorijoje.

„Tarnyba nenustatė jokių esminių pažeidimų NMA viešinimo konkursuose, kuriuose, kartu su kitomis įmonėmis, dalyvavome vienodomis sąlygomis. Viešųjų pirkimų tarnybos teigimu, mūsų paslaugos pasirinktos todėl, kad sugebėjome pasiūlyti mažiausią kainą. Pagal konkurso sąlygas, buvo parinkti TV kanalai: LRT ir LNK kanalų grupė. Džiaugiamės, kad bendradarbiavimas su šiais partneriais pasiteisino, o jų pasiūlytos kainos leido pasiekti teigiamų rezultatų“, – rašė G.Galdikas.

VPT vadovė D.Vilytė BNS sakė dėl konfidencialumo taip pat negalinti atskleisti, kuris transliuotojas suteikė mažus įkainius D.Gudelio įmonėms. Tačiau ji pabrėžė, kad šie įkainiai buvo gerokai mažesni nei kitiems konkurso dalyviams.

„Tai yra konfidenciali informacija, todėl mes to transliuotojo ir jo įkainių neminime ir savo išvadoje. Tačiau galiu atskleisti, kad jo įkainiai kitiems pirkimo dalyviams buvo didesni kartais, palyginti su jo laimėtoju (...). Šis transliuotojas, dalyvaudamas konkursuose savarankiškai, retai duoda tokius įkainius“, – teigė D.Vilytė.

LRT generalinė direktorė Monika Garbačiauskaitė-Budrienė BNS pranešė, kad D. Gudelio bendrovei LRT pateikė viešai skelbiamus ir tokius pat įkainius, kaip ir kitiems konkurso dalyviams.

„Tą liudija ir išsaugotas susirašinėjimas su atsakingu šios įmonės žmogumi. Tokias pačias kainas pateikėme ir kitoms įmonėms, kurios teiravosi dalyvaudamos šiame viešinimo konkurse“, – sakė LRT vadovė.

LNK generalinė direktorė Zita Sarakienė BNS taip pat teigė, kad įmonė pateikė visiems dalyviams vienodus įkainius. Jų bendrovė viešai neskelbia.

„Mūsų sąlygos, kurios buvo duotos, visiems absoliučiai vienodos ir jokių diskriminacinių sąlygų ar ypatingų nuolaidų niekam nebuvo suteikta, – sakė Z.Sarakienė. – Agentūros turi daug būdų manipuliuoti tais dalykais. Neturiu galvoje konkrečios – visos agentūros, ir manau, kad čia buvo visai kitaip viskas. Reklama yra toks dalykas – priklausomai nuo laiko, kada, kur deda, kas deda, tai šitoj vietoj jie turi labai daug galimybių.“

Ji teigė, kad LNK dalyvauja konkursuose savarankiškai, įkainiai priklauso nuo prašomų paslaugų ir jų apimčių.

E.Bėrontas: tai – VPT improvizacijos

NMA vadovas Erikas Bėrontas padėtį aiškino, esą tai, kad „VIP Viešosios informacijos partneriai“ turėjo vieno transliuotojo suteiktą išskirtinai mažą įkainį, VPT išvadoje nėra įvardijama pirkimo pažeidimu.

„Jei būtų Viešųjų pirkimų tarnybos nustatytas koks nors pažeidimas, nustatytas neįprastai mažos kainos nepagrįstumas ar dar kažkas, jie būtų pasisakę. Išvadoje to dalyko nėra. Tai yra tiesiog improvizacijos, Viešųjų pirkimų tarnyba turėtų to nedaryti“, – tvirtino E.Bėrontas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Erikas Bėrontas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Erikas Bėrontas

Anot NMA vadovo, jį stebina VPT išsakyti priekaištai dėl konkurso skaidrumo.

„Išvadoje parašyta, kad pirkimų baigtį bet kokiu atveju lėmė mažiausia kaina. Pati VPT konstatuota, kad vertinimas balais įtakos neturėjo, sutartys yra vykdomos tinkamai“, – BNS sakė E.Bėrontas.

Pasak jo, natūralu, kad ekspertams atliekant pasiūlymų ekonominio naudingumo vertinimą atsiranda tam tikro subjektyvumo.

„Labai normalu, kad ne kainos dalis yra vertinama ekspertų, jie ir yra įgalioti pateikti savo nuomonę iš patirties – subjektyvia ir objektyvia prasme. (...) Normalu, kad ekspertai vertina ir duoda balus, normalu, kad ekonominis naudingumas atneša tam tikro subjektyvumo, kai turi įsikišti vertinimą atliekantis žmogus“, – aiškino E.Bėrontas.

S.Skvernelis susitikimų nedeklaruodavo

15min žurnalistinis tyrimas atskleidė, kad verslininkas Darius Gudelis nuolat lankosi Vyriausybėje, kur susitikinėja su premjeru Sauliumi Skverneliu, tačiau pastarasis susitikimų nedeklaruoja. Vien per 2018 metus D.Gudeliui buvo išrašyta 19 leidimų patekti į Vyriausybę.

Tada premjero komanda pateikė kelias skirtingas versijas, ką D.Gudelis veikdavo Vyriausybėje.

15min nuotr./Darius Gudelis lankosi Vyriausybėje
15min nuotr./Darius Gudelis lankosi Vyriausybėje

Savo susitikimų su šiuo verslininkų nedeklaruodavo ekonomikos ir inovacijų ministras Virginijus Sinkevičius, kuris lankėsi ir D.Gudelio įmonės „VIP viešosios informacijos partneriai“ biure.

Kaip tik tuo laiku D.Gudelio verslui pradėjo itin sektis viešuosiuose pirkimuose. Per 2018 metus jo įmonės viešuosiuose pirkimuose laimėjo sutarčių už 2,5 mln. eurų. Tai yra didžiausia D.Gudelio įmonių laimėta suma per pastaruosius šešerius metus, o kartu ir didžiausia suma tarp kitų rinkos dalyvių.

15min tyrimas parodė, kad stambiausius konkursus D.Gudelio įmonės laimėjo Nacionalinėje mokėjimo agentūroje. Ten konkurso komisijose dalyvavo ir sprendimo teisę turėjo premjero patarėjas T.Beržinskas.

Tuo laiku T.Beržinskas teigė konkursuose neturėjęs lemiamos reikšmės ir konkursų baigtimi nesidomėjęs.

Donato Gvildžio iliustracija/D.Gudelio įmonių rezultatai viešuosiuose pirkimuose
Donato Gvildžio iliustracija/D.Gudelio įmonių rezultatai viešuosiuose pirkimuose

Kilus skandalui, tyrimo ėmėsi Seimo Antikorupcijos komisija. Politikams kilo klausimų dėl D.Gudelio laimėtų pirkimų.

Vykstant skandalui, padėtį aiškinosi ir opozicinė konservatorių frakcija. Jų posėdyje apsilankiusi Viešųjų pirkimų tarnybos vadovė Diana Vilytė sakė, kad D.Gudelio darbas per parlamento rinkimus su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga galėjo turėti įtakos viešųjų pirkimų rezultatams.

Tada premjero S.Skvernelio patarėjas Skirmantas Malinauskas sakė: „Jeigu bent vienas konkursas kelia abejonių, iš karto yra institucijos.“

Galiausiai, spaudžiami opozicinės konservatorių frakcijos, S.Skvernelio komanda atšaukė tvarką, pagal kurią premjero atstovai gali būti skiriami viešųjų pirkimų ekspertais.

VIDEO: 15min tyrimas: slaptąjį premjero patarėją lydi milijoninė sėkmė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius