Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 09 08

Vandalams užkliuvo neseniai ant vieno Laisvės alėjos pastatų nupieštas grafitis su Kauno meru Visvaldu Matijošaičiu

Nepraėjo net savaitė, kai Laisvės alėjoje nupieštas gatvės meno piešinys, kuriame pavaizduoti Kauno meras Visvaldas Matijošaitis ir aštriai jį kritikuojantis architektas Audrys Karalius. Penktadienio rytą grafitis buvo „pagražintas“ anglišku užrašu „Perfect comunication comunicates nothing“ (Tobulas bendravimas nieko neduoda).
Sugadintas piešinys
Sugadintas piešinys, kuriame pavaizduotas Kauno meras V.Matijošaitis ir architektas A.Karalius / Aliaus Koroliovo/15min nuotr.

„Kokia gali būti reakcija? Labai gaila“, – lakoniškai pakomentavo Kauno miesto savivaldybės mero patarėjas ryšiams su visuomene Tomas Grigalevičius.

Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Sugadintas piešinys
Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Sugadintas piešinys

Pasak jo, konkrečių minčių, kas tai galėjo padaryti, nėra. Tačiau spėjimų – taip.

Vienas iš jų: vandalų užrašyta žinutė, jog ideali komunikacija, kuria pastaraisiais metais garsėja Kauno miesto mero komunikacijos komanda, nieko nereiškia, kaip ir bendravimas, gali būti susijusi su vis dar karštas diskusijas Kaune keliančiu klausimu – medžių pjovimu. Dėl tokio miesto valdžios sprendimo nemaža dalis kauniečių reiškia ne tik pasyvų, bet ir aktyvų pasipriešinimą – rengia piketus, taikias protesto akcijas.

Konfliktas jau persikėlė ir į teismo salę. Beje, vienas iš tokį sprendimą kritikuojančių visuomenės veikėjų – kaunietis, architektas A.Karalius. Būtent jis pavaizduotas ant Laisvės alėjos 38-ojo namo pavaizduotame gatvės meno piešinyje. Jame A.Karalius neva diskutuoja su V.Matijošaičiu.

Merui idėja patiko

Namą papuošus šiam piešiniui Kauno miesto savivaldybės komunikacijos skyrius išplatino pranešimą, kuriuo pažadėta, kad gatvės meno kūrinyje įamžintas V.Matijošaitis kauniečius pakvies į spontaniškus susitikimus.

„Gyvas pokalbis su Kauno meru neformalioje aplinkoje vaišinantis skania arbata? Tokią galimybę kauniečiai turės rekonstruotoje Laisvės alėjos dalyje, prie neseniai atsiradusio gatvės meno kūrinio“, – buvo rašoma pranešime.

Tiesa, savivaldybė tikina, jog piešinys ant šio pastato – ne jų, bet viešosios įstaigos „Idėja Kaunui“ iniciatyva.

Vis dėlto grafičio nešama žinutė patiko V.Matijošaičiui, kuris tikino iš tiesų ketinantis kartais čia surengti spontaniškus susitikimus su kauniečiais ir aptarti rūpimus klausimus.

Socialiniuose tinkluose šis piešinys sulaukė daug dėmesio. Nors netrūko kritikų, didžioji dalis džiaugėsi. Kai kas naująjį Laisvės alėjos piešinį lygino su visame pasaulyje jau žinomu politiniu grafičiu Vilniuje, esančiu ant užkandinės „Keulė Rūkė“ sienos, kuriame vaizduojamas JAV ir Rusijos prezidentų – Donaldo Trumpo ir Vladimiro Putino bučinys.

Vladimiro Putino ir Donaldo Trumpo bučinys
Vladimiro Putino ir Donaldo Trumpo bučinys

Idėjos autoriai: „Tai piktų ir viskuo nepatenkintų žmonių kerštas“

Visuomenės reakciją sukėlusio piešinio autoriai – asociacija „Idėja Kaunui“. Jos vadovas Henrikas Kupcikevičius 15min sakė, jog konkrečių įtariamųjų taip pat neturi. Vis dėlto neabejoja, jog sudarkyti naują grafitį ryžosi žmonės, kurie turi pretenzijų tiek pačiai idėjai, tiek ir Kauno miesto valdžiai.

„Pripažinkite, piešinio idėja nuostabi. Todėl žmonės pavydi – kad nepadarė to pirmi. Taip pat yra ir tokių, kuriems viskas nepatinka, kurie pyksta ant kitų, kritikuoja. Kad ir kas tai padarė, puikiai žinojo, ką daro: jų užrašyta žinutė yra aiški ir iš tiesų gera“, – kalbėjo H.Kupcikevičius.

Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Sugadintas piešinys
Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Sugadintas piešinys

Anot jo, svarbiausias kriterijus, greičiausiai ir nulėmęs, jog piešinys buvo nuniokotas, yra politika: „Juk piešinyje pavaizduotas ne bet kas, o Kauno miesto meras, politikas. Kažkam tai, matyt, nepatiko.“

Jis teigė, jog šį nemalonų incidentą neturi pagrindo sieti su asmenimis, kurie viešai išreiškė savo poziciją dėl pjaunamų medžių Kaune.

Į policiją piešinio autoriai nesikreipė, nes neturi tam pagrindo. Tačiau, H.Kupcikevičiaus žiniomis, tai padarė pastato savininkai.

„Neketinama kreiptis į policiją, kadangi pastato nuosavybė priklauso kitam subjektui – vienai įmonei, kuri verčiasi nekilnojamo turto veikla. Tačiau galėtume kreiptis, bet žinodami policijos pareigūnų atsakymą, negaišiname policijos pareigūnų darbo, vietoj to, policijos pareigūnai tegu skiria laiko išaiškinant vandalus“, – sakė pašnekovas.

Anot jo, ši vieta nėra filmuojama, tačiau filmuojamos Laisvės alėjos prieigos. Todėl reikėtų peržiūrėti visų filmavimo kamerų užfiksuotus duomenis, siekiant nustatyti, kas konkrečiu laiku buvo netoli įvykio vietos.

Ar piešinys bus atkurtas, kol kas neaišku. „Šiandien asociacijos “Idėja Kaunui„ atstovai rinksis ir tarsis dėl galimybės toje pat vietoje ar kitose vietose perpiešti piešinį (arba piešinio turinį šiek tiek pakeisti). Jeigu asociacija nuspręs imtis iniciatyvos, kad piešinys būtų perpieštas, tai bus prašoma visuomenės pagalbos, kadangi piešinio perpiešimas kainuoja“, – nurodoma 15min atsiųstame asociacijos „Idėja Kaunui“ laiške.

Pasak H.Kupcikevičiaus, Laisvės alėjos 38 esantis pastatas piešiniui buvo pasirinktas iš trijų galimų vietų.

„Šią vietą piešiniui išsirinkome iš trijų: viena jų buvo prie kino teatro „Romuva“. Tai būtų buvusi ideali vieta. Tačiau ten netiko pastato sienos tekstūra. Ji būtų sugadinusi piešinį. Antra vieta buvo prie vienos iš Laisvės alėjos kavinių. Vis dėlto ją atmetėme dėl verslininkų – jiems greičiausiai nebūtų patikę, jog ant kavinės sienos nupieštas miesto politikas. Tad liko ši vieta. Tikiuosi, jog pavyks sutarti su pastato savininkais, kurių, mūsų žiniomis, yra du, kad piešinys būtų atnaujintas“, – sakė H.Kupcikevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius